Narsisizm kavramını son zamanlarda instagram, twitter gibi sosyal medya iletişim kanallarından sıkça duyuyoruz ve son yıllarda sosyal boyutta ele almaktayız. Narsisizm kavramını artık günümüz modern dünyasında çağımızın vebası olarak niteliyoruz. Peki narsisizm nedir?
Narsisizm Nedir?
Günlük hayatta karşımızdakini narsisistik olarak nitelendirmemiz gerçekten doğru mu? Kavramı biraz daha açacak olursak narsisizm; kişinin kendi ruhsal ve bedensel benliğine ya da kimliğine aşırı bir bağlılık ve beğeni duyması, kendini beğenmesi, kendi kendine hayran olması, empati yapamamasıdır.
Narsisistik kişilik özelliği gösterebileceğiniz gibi narsisistik kişilik bozukluğuna da sahip olabilirsiniz. Kişilik özelliği ile kişilik bozukluk arasındaki farkı anlamamız oldukça önemlidir. Narsisistik kişilik özelliğine sahipseniz, içinde bulunduğunuz toplum ve insanlar adına olumlu sonuçlar doğurduğu için bu durum kabul edilebilir. Ancak narsisistik kişilik bozukluğuna sahip iseniz olumlu etkiler yerini olumsuzluklara, yıkıcı ve yıpratıcı sonuçlara bırakabilmektedir.
Narsisistik Kişilik Özelliğine Sahipseniz…
Narsisitik kişilik özelliğine sahipseniz sizi şöyle tasvir edebiliriz. Gerçek başarılarınıza dayanan özgüveniniz vardır. Hedeflerinize ulaşma konusunda her zaman bir planınız vardır. Başarılı insanlara hayranlıkla yaklaşıp onları takdir edebilirsiniz. Özgüveniniz yüksektir ve oldukça cömert biri olabilirsiniz. Bu özellikleriniz sebebiyle de toplumda ve yakın çevrenizde destek ve takdir görebilirsiniz.
Narsisistik Kişilik Bozukluğuna Sahipseniz…
Narsisistik kişilik bozukluğuna sahipseniz yaşadıklarınız çevreniz ve toplum tarafından biraz önce aktardıklarımız kadar hoş karşılanmayacaktır. Ortada takdir edilmeyi gerektiren bir başarı olmasa bile her zaman üstün zekadan dolayı takdir edilmek isteyebilirsiniz. Sınırsız güçlü/ başarılı/ zeki olduğunuza dair aklınızda fanteziler kuruyor olabilirsiniz. Başarılı bireylere hasetle yaklaşabilir ve kibirli davranışlar sergileyebilirsiniz. Kişilik özelliği olarak değerlendirilen normal narsisizm, bireyin çevresiyle ve çevresinin beklentileriyle etkin bir şekilde başa çıkabileceğini hissetmesine olumlu yönde etki etmektedir.
Narsisistik Kişilik Bozukluğu Olanlar Nasıl Davranır?
Bunun yanında narsisistik kişilik bozukluğu olan bireyler ise şu davranışlarda gözlenmektedir: Bu bireyler yaptıkları olumsuz davranışların açıklamasını sürekli mantığa bürüyerek yaparlar, bu bireylerde kıskançlık duygusu oldukça fazla gözlenmektedir, bu bireylerin ikna kabiliyeti oldukça yüksektir, bu bireyler başkalarının ihtiyaçlarını ve duygularını anlamak istemezler/ anlayamazlar, başkalarına karşı oldukça saygısız davranıp onların haklarına karşı kayıtsız davranırlar, bu bireyler ilgi çeken boyutta kendini beğenmiş davranışlar ya da tutumlar sergilerler, bu bireyler yeteneklerini oldukça abartırlar ve karşısındaki kişiye yetenekleri abartılı bir biçimde aktarırlar, hata yaptıklarını kabul etmeleri oldukça zordur. Narsisistik kişilik özelliği gösteren bireylerin patolojik boyutta olan bir durumu yoktur. Ancak narsisistik kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler de patolojik boyutta olan bir durum söz konusudur. Bu yüzden narsisistik kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin uygun ilgili uzman tarafından terapi sürecine girmeleri gerekmektedir.
Özetle
Bu yazımızda sizlere narsisizm kişilik bozukluğundan ve bu kişilik bozukluğuna sahip kişilerin nasıl davranış biçimlerine sahip olduklarından bahsettik. Kişilik bozukluklarıyla ilgili sizler için hazırladığımız birçok yazımız mevcut okumak isteyeceğinize eminiz.
Kişilik bozuklukları denilince liste çok uzun olabiliyor. Kendinizi, ailenizi ve çevrenizi daha kolay tanımlamak ve daha sağlıklı iletişim kurmak için kişilik bozuklukları hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Tüm merak ettiklerinize şu yazımızdan ulaşabilirsiniz: mentaliumist.com/kisilik-bozukluklari/
Sizinde çevrenizde sürekli ilgi odağı olmayı isteyen birileri illa ki vardır. Ya da sürekli ilgi çekme isteğini siz istiyor olabilirsiniz. Eğer bu iki durumdan birini bile yaşıyorsanız ilgi çekme(histriyonik) kişilik bozukluğu ile ilgili yazımız tamda size göre. Hemen okumak için linke tıklayınız. mentaliumist.com/histriyonik-kisilik-bozuklugu/
Bir şeyleri yapmadan önce sürekli başkalarına danışmak isteyen birini illa ki tanıyorsunuzdur. İşte, ailenizde, kendinizde ya da arkadaş çevrenizde benzer bir durum ile karşı karşıyaysanız Bağımlı Kişilik Bozukluğu ile tanışmışsınız demektir. Bağımlı Kişilik Bozukluğu yazımızı okuyabilmek için linke tıklayınız. mentaliumist.com/bagimli-kisilik/