Skip to content Skip to footer

Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Odaklanma konusunda ne kadar başarılısın? Bir işe odaklanıp onun üzerinde çalışmayı işi bitirene kadar sürdürebiliyor musun? Peki odaklanma sorunu sebebiyle birçok konuda başarısızlık yaşıyor musun? İşine odaklanmakta zorlanıyor musun? Okulda dersleri dinlemekte güçlük mü çekiyorsun? Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Herhangi bir şeye odaklanma konusunda neler yapabilirsiniz? Bu soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Çalışma Ortamı Önemli

Ders çalıştığınız yer önemlidir. Mutlaka ders çalıştığınız yeri odaklanmaya uygun hale getirmelisiniz. Sizin dışınızda olan etkenlerin sizi engellemesine izin vermeyin. Dikkatinizi yalnızca yapmak istediğiniz işe vermeye çalışın. Dış etkenler dikkatimizi birçok yönden dağıtabilir. Örneğin; ders çalışırken bazıları için yan odadan gelecek bir kahkaha sesi dikkati ciddi şekilde dağıtabilir. Mümkün olduğu kadar sessiz ve ses ihtiyacı varsa da hafif bir müzik eşliğinde ders çalışmanızı öneririz. Çalışılan ortam önemlidir ancak o ortamda kalma süreniz de aynı derecede önemlidir. 30-40 dakika çalıştıktan sonra 10 dakikalık bir mola vermeye özen gösterin. 10 dakikalık süre içinde dersle alakalı hiçbir şey düşünmeyin ve zevk aldığınız bir şeyleri yapmaya çalışın.

Nefesinize Odaklanın

Odaklanmada zorlandığınız zaman nefes egzersizini uygulamanız size iyi gelecektir. Gözlerinizi kapatıp ayaklarınızı yere basın. Ardından burnunuzdan derin bir nefes alın ve ağzınızdan yavaşça vermeye başlayın. Nefes alıp verirken göğüs kafesinizin sürekli inip kalktığını fark etmeye çalışın. Nefesinizin vücudunuzda izlediği rotayı düşünün. Burun deliklerinizden giriş yaptığını ve akciğerlerinize kadar gidişini takip edin. Odak noktanızı nefesinizin vücudunuzda izlediği rotaya verin. Ardından çevrenizdeki sesleri keşfetmeye başlayın. Bu seslerin özelliklerini düşünün. Zaman zaman dikkatinizi dağıtan şeyler illa ki olacaktır ancak siz egzersiz boyunca nefesinize odaklanmaya devam edin.

Hedef Koyun

Odaklanabilmek için kendinize mutlaka bir hedef koyun. Hedefsiz yaşam gibi hedefsiz ders çalışmak da size başarısızlığı getirecektir. Eğer ders çalışırken hedefiniz kitabın 120.sayfasına gelmekse, bu hedefi başarmak için uğraşın. Hedefsiz olmak başarısız olmayı da beraberinde getirir. Hedefi başardığınızda ise pekiştireç olarak kendinize bir ödül verin. Bu ödül her zaman maddi bir şey amacı taşımamaktadır. Eğer ders çalışırken derse odaklanma sorunu yaşıyorsanız, çalışma bittikten sonraki pekiştirece kendinizi odaklayın.

İşleri Bölün

Eğer çalışacağınız kısım uzun ise o zaman bu durumda bu işi bölmek mantıklı bir çözüm oluşturabilir. Çalışacağınız kısımları küçük parçalara bölün. İlk parçayı çalıştıktan sonra ara verin ve ikinci parçaya geçin. İkinci parça bitince yine ara verin ve daha sonra üçüncü parçaya geçin. Bu şekilde parça parça çalışmak ve işleri bölmek motivasyonunuzu da arttıracaktır. Aksi takdirde, işler gözünüzde çok büyüyecek ve çalışmaya odaklanmak çok daha zor olacaktır.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.