Skip to content Skip to footer

Olumlu Düşünmek İçin Ne Yapmalı?

Sanırım Covid-19 tehlikesinin devam ettiği şu günlerde en çok ihtiyacımız olan şey olumlu düşüncedir. Bu süreçte en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri olma sebebi ise olumlu düşüncenin olumlu duygu ve olumlu davranışı getiriyor olmasıdır. Ancak çoğu zaman bardağın dolu tarafını görmek yerine boş yarısını görmeyi tercih ediyoruz. Bu da bizim hayata bakış açımız dahil olmak üzere duygularımızı, davranışlarımızı kısacası bizi oldukça fazla etkiliyor. Olumlu düşünce, kişinin beynini olumlu yöne odaklaması diye tanımlanabilir.

Olumlu Düşüncelerle Beslen

Hayatımızda doğal olarak olumsuz bazı olaylar olabilir. Kimse yoktur ki hayatı boyunca her dönem mükemmel yaşansın. Herkesin hayatında iniş çıkışlar ve zaman zaman engebeli yollar olabilir. İşte bu engebeli süreçlerde birçoğumuz yaşadığımız olayların olumsuz taraflarına odaklanırız. Yapmamız gereken şey ise sadece olumlu bir düşünce kalıbına kendimizi sokabilmemizdir. Eğer davranışlarımızın olumlu olmasını istiyorsak, bize düşen şey olumlu düşünceler ile kendimizi beslememizdir. Olumlu düşünceleri tekrar ettiğinizde zaman içerisinde göreceksiniz ki kendinizi de olumlu ve iyi hissetmeye başlamışsınız. Bu durum aynı domino etkisine benzerdir. Siz kendinizi olumlu ve yapıcı hissettiğinizde çevrenizin de size ayak uydurduğunu ve onların da olumlu davranışlar sergilemeye başladığını göreceksiniz.

Olumlu Ol Ancak Her Şeyi Onaylama

Olumlu olmak ile her şeyi onaylamak aynı şey değildir. Kişi her şeyi onayladığı zaman hatalarıyla birlikte onaylayabilir. Eksikliklerini göremez ve düzeltemez ancak olumlu olan kişi aynı zamanda eksikleri de görmekte ancak o eksiklere odaklanmak yerine artılara odaklanıp eksikleri tamamlama eğilimini göstermektedir. Olumlu olmak demek aynı zamanda kendini ve diğerlerini sevmek ve saygı duymayı gerektirir. Kendisini sevmeyen kişi patolojik biçimde olumsuz düşünen kişidir. Yaşamı boyunca yaptığı olumlu şeyleri göz ardı eder ve olumsuz şeylere odaklanmaktadır. İyi şeyleri aklına getirmeden sadece yaptığı hataları aklına getiren kişi bir süre sonra doğal olarak kendisinden nefret edecek hale gelir.

Olumlu Olan Daha Az Kaygı Sorunu Yaşar

Olumlu kişi biraz önce bahsettiğimiz olumsuzluklara odaklanan kişiye göre daha az kaygı sorunu yaşar. Anksiyete, kişinin yaşadığı gerçek olmayan bir alarm halidir. Gerçekte var olmayan bir durumu yaşadığına yönelik bir tepkidir. Kaygı sorunu yaşayan kişilerin daha çok olumsuzluklara odaklanan kişiler olduklarını belirtmiştik. Kaygı seviyesinin günümüzde salgın yüzünden hepimizde artış gösterdiğini biliyoruz. Peki, olumsuzluklara odaklanan bir kişiye örnek verelim. Covid-19 salgını ilk olarak Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıktı ve ardından Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyada bir salgın haline geldi. Şu anda Türkiye’de bu virüs sebebiyle başta hafta sonları sokağa çıkma yasağı olmak üzere bazı önlemler alınmakta. Şu anda Türkiye’de vaka sayısı 120,000’i geçerken can kaybı sayısı ise 3250’ye ulaşmış durumda. Bugüne kadar iyileşen Covid pozitif hasta sayısı ise 53,808 kişidir. Ölüm oranı da ülkemizde ortalama %2,5’dur.

Olumsuzluklara odaklanan kişi bu rakamların sadece bir tarafına bakacaktır. Örneğin; olumlu düşünen kişi 120,000 vakanın yalnızca 3.250’sinin hayatını kaybettiğini düşünerek 116,750 hayatını devam ettiren kişiye odaklanabilir. Ayrıca olumlu kısma odaklanan kişi her 100 pozitif vakadan sadece 2’sinin hayatını kaybettiğini düşünecektir. Üstelik 53,808 kişinin de bu hastalıktan kurtulabildiğini ve eğer hasta olursa kendisinin de 53,809’uncu kişi olabileceği üzerinde durur. Olumsuzluklara odaklanan kişi ise yüzde 2’lik dilime gireceğine ve hayatını kaybedeceğine inanır. Yüzde 98’lik kısmı yok sayar ve bunun neticesinde de kaygı seviyesi artık gösterir.

Olumlu Olmak İçin Olumsuz Düşüncelerden Kaçın

Kişinin olumsuz düşüncelerden vazgeçip olumlu ifadeler kullanması sorunun çözülmesine katkı sağlayacaktır. Şimdi bunları birkaç örnek vererek gösterelim;

Bugün bu konuşmayı yapmak istemiyorum. Kesinlikle çıkıp saçmalayacağım ve herkes benden nefret edecek, en iyisi çıkmamalıyım o kürsüye (OLUMSUZ DÜŞÜNCE)

Bugün bu konuşmayı yapabilirim çünkü konuşacağım konuya tamamen hakimim. Eğer hatalarım olursa da çok önemli değil. Zaten herkes hata yapabilir. (OLUMLU DÜŞÜNCE)

Bu nasıl bir hayat ya? Bir insanın hiç mi yüzü gülmez. Ne kadar kötü şey varsa benim başıma geliyor ve hiç değişmeyecek (OLUMSUZ DÜŞÜNCE)

Geçmişte kötü şeyler yaşamış olabilirim ama bugün yeni bir gün. Artık her şey düzelecek ama düzelmesi için benim de değişmem gerekebilir. Ben değişim için hazırım (OLUMLU DÜŞÜNCE)

Olumsuz düşünceleri yüksek sesli şekilde birer kez daha okuyun ve ardından olumlu düşünceleri okuyun. Hangisi sizin daha olumlu düşünmenize sebep oluyor? Kişilerin sadece olumsuz düşüncelerden arınıp olumlu olanları aklına getirmesi bile tek başına olumlu ve istenilen olayların gerçekleşmesini sağlayabilecektir.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.