Skip to content Skip to footer

Panik Atak Anında Neler Olur?

Panik Atak Anında Neler Olur?

Panik atak, aniden başlayan ve düzenli şekilde gelen korku ve panik hali ile belirtiler veren bir kaygı bozukluğu türüdür. Panik atak veya psikiyatride daha çok kullanılan ismiyle panik bozukluk bir anksiyete bozukluğu çeşididir. Panik atak ölümcül bir hastalık değildir çünkü fiziksel bir nedenden kaynaklanmaz. 

Panik atak tedavisi mümkün olan bir ruhsal sorundur. Uygun tedavi yöntemleri en sık kullanılanlar itibariyle ilaç tedavisi ve uzman psikolog ile psikoterapi seanslarının gerçekleştirilmesidir. Peki panik atak anında neler olur? Panik atak anında yaşananlar nelerdir?

Fiziksel Olarak Panik Atak Anında Neler Olur?

Hemen hemen herkes belli zamanlarda panik veya korku halinde olabilir. Örneğin; karşınıza bir anda saldırgan bir kişi çıktığında ve elinde silah veya bıçak varsa korkmanız ve kaygılanmanız normaldir. Hatta sizi bu zor anlarda hayatta tutacak olan da bu kaygıdır. 

Aksi takdirde, savaşmak veya kaçmak eylemini gerçekleştiremez ve karşı tarafın saldırısına önlem alamazsınız. Ancak panik atak benzeri kaygı atakları çok daha farklı süreçlerdir. Panik atak sorunu yaşayan kişiler herhangi bir sebep olmaksızın ataklar yaşayabilirler. Peki panik atak anında neler olur?

Panik atak anında yaşananlar arasında en belirgin olanlardan biri kalp atışının hızlanmasıdır. Kişinin kalbi adeta güm güm atar ve kişi hatta sadece bu belirti sayesinde bile kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Kalp atışının panik ataklar esnasında yaşanma sebebi kişinin o anda aşırı kaygılı veya korkmuş olmasıyla ilişkilidir. 

Panik atak anında yaşananlar içerisinde en sık görülenlerden biri de ölüm korkusudur. Kişi o anda ölümle burun buruna geldiğini düşünebilir. Hatta ölüm korkusu genellikle ölümün ya kalp krizi yoluyla gerçekleşeceği ya da kontrolü yitirerek gerçekleşeceği yönünde etkindir.

Panik atak anında yaşananlar arasında kişinin en çok zorlandığı belirtilerden biri de nefes alamama hissidir. Bu his genellikle panik bozuklukta alınan nefesin yetmemesi şeklinde gerçekleşmektedir. Kişi bu esnada nefes alamadığını ve nefesinin yetmediğini belirtir. 

Burada aslında fiziksel herhangi bir neden ya da sorun yoktur ancak kişi yine de nefesinin yetmediğini düşünmektedir. Panik atak anında yaşananlar arasında hastaneye başvurunun en önemli nedenlerinden biri de nefes almakta güçlük ya da nefesin yetmemesi hissidir.

Ruhsal Olarak Panik Atak Anında Neler Olur?

Panik atak anında neler olur sorusuna verebileceğimiz bir diğer cevap ise kişinin çıldırmaya yönelik korkularıdır. Geçmişte herhangi bir psikiyatrik sorunu bulunmayan panik atak hastası o anda kontrolünü yitireceğini, yaptıkları sebebiyle rezil olabileceğini ve hatta çıldıracağını dahi düşünebilir. Panik atak anında yaşananlar kişinin bilinci dahilinde olur ve çevresinde olan bitenin farkındadır. Yalnızca önemli derecede korku ve kaygı hali hakimdir.

Peki başka panik atak anında neler olur ki kişi bu denli korku hisseder? Panik atak, kişinin ölüme çok yaklaştığını hissettiği andır. Aslına bakıldığında ise ölümden belki de en uzak olduğu andır. Bunu söyleme sebebimiz panik atak anında kişinin tetikte olması ve dış tehlikelere karşı alarm halinde olması ile ilgilidir. 

Örneğin; atak geçiren kişi her an yakınındaki birilerinden yardım isteyecek ve yakınları tarafından bir sağlık kuruluşunun acil servisine götürülecektir. Aslında panik atağın geldiği an kişinin en emniyette olduğu andır. Ancak gerçek dışı olumsuz düşünceler ve hisler kişinin yine de kendisini kalp krizi, beyin kanaması vb. tehlikeli durumların içinde hissetmesine neden olmaktadır. 

Panik atak anında neler olur diye soran bir kişi aslında o anda büyük korku yaşasa da hiçbir sorun yaşanmayacağını da bilmelidir. Unutmayın, tehlikeler sizi en savunmasız anınızda yakalar ve atak anı sizin en savunmasız değil aksine en güvende olduğunuz andır.

Panik Atağın Anatomisi

Panik atak anında neler olur sorusuna biraz da seyrini inceleyerek cevaplar bulalım. Panik ataklar çok ani gelen ruhsal kriz anlarıdır. Atak yaşayan kişi sinyallerini anlayamadan atakla yüz yüze kalabilir. Ansızın başlayan panik ataklar kısa sürede şiddetlenerek devam eder. Ardından 10 dakika içinde atağın şiddeti zirveye çıkar. 

Bundan sonra geçen her dakikada ise atak yavaş yavaş hafifler. Atak anlarında kişinin yapması gereken nefes egzersizleri atağı çok daha kısa sürede atlatmasına da yardım eder. Atak 10 dakikadan sonra şiddeti azalarak ortalama 30 dakika sonra kendiliğinden kaybolur. Panik atakların kaybolması için anlık bir ilaç vb. şeyler yoktur. 

Atak nasıl kendiliğinden geliyorsa kendiliğinden de geçecektir. Panik atak anında neler olur sorusuna özetle, kişinin nefesinin daraldığı, kontrolü yitirdiğine yönelik düşüncelere sahip olduğu, terleme ve titremelerin olduğunu söyleyebiliriz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.