Skip to content Skip to footer

Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Panik bozukluk; tekrarlayan ve beklenmedik panik ataklar ile kendini belli eden bir ruhsal bozukluktur. Kişi zaman zaman bu atakları yaşamaktadır ancak iki atak arasındaki dönemde de sıradaki atağın ne zaman geleceğiyle ilgili aşırı kaygı yaşamaktadır. Kişi ataklar sırasında kalp krizi geçirip öleceğini, felç geçireceğini ve çıldırarak kontrolü kaybedeceğini düşünmektedir. Bu düşünce sebebiyle aşırı derecede kaygı ve korku yaşamaktadır. Bu atakları tetiklediğini düşünerek bazı yemekleri yemekten kaçınabilir, egzersiz yapmaktan uzak durabilir veya işe bile gidemeyebilir. Panik bozukluk tedavisi olan bir ruhsal bozukluktur. Bu tedavi süreci ilaç tedavisiyle beraber ruhsal destek sağlanarak gerçekleştirilmektedir.

Panik Bozukluk İlaç Tedavisi

Panik bozukluğun ilk başvurulması gereken ve elzem olan tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Panik bozuklukta beyinde bulunan sinir hücrelerindeki hormon düzeni bozulmuştur. Bu nedenle ilaçlar bu bozukluğu gidermeyi hedefler. Panik bozuklukta oldukça etkili olan ilaçlar kullanılmaktadır ve bu ilaçların başarı oranı oldukça yüksektir. Uzman hekime başvurduğunuzda hekim sizin panik ataklarınızı ve hastalık hikayenizi dinledikten sonra ilaç tedavisine başlayacaktır. İlaç tedavisi genellikle düşük dozlarla başlamakta ve giderek artarak bir düzene oturmaktadır. Panik bozuklukta ilaç tedavisi genellikle en az 1 yıl sürecek şekilde devam eder ve ardından azaltılarak kesilmektedir. İlaç tedavisi panik atakların önlenmesinde mutlaka kullanılması gereken yöntemdir.

Panik Bozuklukta Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) panik bozukluk tedavisinde terapi yaklaşımı açısından etkisi kanıtlanmış en etkili yöntemdir. Bilişsel davranışçı terapide iki amacımız vardır. Birincisi, kişinin aslında gerçekte fiziksel bir yönü olmayan panik atak belirtilerinin değerlendirilmesi ve bu yanlış inanışların değiştirilmesidir. Kişinin bu belirtileri yaşadığında o belirtilerle ilgili ciddi derecede kaygı ve korku yaşadığını bilmekteyiz. Bu korku ve kaygı sebebiyle de belirti ve belirtileri yarattığına inandığı durum ve olaylardan kaçındığını da biliyoruz. Panik bozukluk tedavisi için amaçladığımız şey ise kişinin panik atak belirtileri ile korku yaşamadan mücadele etmesini öğrenmesini sağlamaktır.

Bilişsel davranışçı terapi uygulanırken ikinci amacımız ise kişinin korktuğu ve kaçındığı durumlarla aşamalı olarak yüzleştirilmesini sağlamaktır. Bu yöntem ile profesyonel bir şekilde kademeli olarak korkularının üzerine gitmesi ve bu korkuları yenmesi amaçlanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi ile panik bozukluk tedavisi düzenlerken terapist kişinin en basitten en zora korku yaşadığı durumlarla yüzleşmesini sağlar. Bu alıştırmalar yapılırken kişiye bir sonraki görüşmeye kadar korktuğu durumla karşılaşması ev ödevi şeklinde verilir. Panik bozukluk hastası bu süreçte alıştırmaları yaparken ilk önce en basit alıştırmaları gerçekleştirir ve bir zor seviyeye geçiş yapar. Panik bozukluk tedavisi kişinin tüm korkuları sona erdiğinde bitmiş olacaktır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.