“Sinirden saç baş yolmak” diye bir deyim duydunuz mu? Trikotilomani hastalığı için saç baş yolmak eylemi doğrudur ancak neden gerçekleştiği bilinmemektedir. Saç yolma bozukluğu olarak da bilinen trikotillomani tekrarlanan saç yolmaları sonucunda ciddi şekilde saç kaybına yol açan psikiyatrik bir kontrol bozukluk hastalığıdır. Saç yolma bozukluğunun tedavisi mümkündür ancak zorlu bir tedavi sürecinin beklenmesi de olasıdır. Bu bozukluğun nedenini henüz kesin olarak bilemiyoruz. Nedenini belirlemek için çeşitli kuramlar ortaya atılmıştır. Örneğin; bazı uzmanlara göre trikotillomanide serotenorjik sistemde işlev bozukluğu olduğu ileri sürülmüştür. Bazıları ise aileden gelen genlerin etkisi olduğunu düşünür. Bazıları da strese yanıt olarak geliştirilen başa çıkma mekanizması olabileceğini ileri sürerler.
Trikotilomani Sorunu Mu Yaşıyorsun?
- Saçını kopardığını çok sonra hissettiğin ve farkında olduğun oluyor mu?
- Acı duymana rağmen, saç yolmanın acı verici olduğundan bahsetmediğin oluyor mu?
- Saç yeme ya da saçın ağızda oynanması gibi hareketler sergiliyor musun?
- Ataklar birkaç dakika veya birkaç saat sürüyor mu?
- Her atakta çok sayıda saç kopardığın oluyor mu?
- Vücudunun diğer bölgeleri de etkileniyor mu?
- Kaybın olduğu bölgeyi saklamaya çalışıyor musun? Şapka takmak, değişik saç stili uygulamak gibi kendince önlemler aldığın oluyor mu?
- Sadece kafa bölgesindeki saçları değil; kirpik, sakal,bıyık, genital bölgede de yolma eylemini gerçekleştiriyor musun?
- Saçını yolarken rahatlama yaşıyor musun?
Trikotilomani Nelerden Tetiklenir?
- Aşırı stres
- Duygusal sıkıntıdan kurtulmak için kendine zarar verme düşüncesi
- Beyindeki kimyasal dengesizlik
- Ergenlik döneminde hormon değişiklikleri
Sosyal Yaşam Ciddi Şekilde Etkilenir
Trikotillomani genellikle çocuklukta başlar ve ergenlik döneminde de artmaktadır. Her iki cinsiyette de eşit şekilde görülür. Biyolojik, psikolojik, sosyal faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. Trikotillomani de saç yolma davranışı otomatik olarak yapılır. Kişi farkında olmadan başka bir konuda düşünürken olay gerçekleşir.
Trikotillomani kişinin sosyal hayatını büyük ölçüde olumsuz etkiler. Kişi günlük aktivitelerden kaçınır, mesleki üretkenlikte azalma oluşur, arkadaş ve aile çevrelerinden uzaklaşma görülür, özgüven düşüklüğü yaşarlar. Hastalığın devam etme süreci yaş ile doğru orantılıdır. Küçük çocuklarda saç koparma hafiftir, kendiliğinden de geçme ihtimali vardır. İleri yaşlarda başlayan hastalık daha şiddetli tedavisi daha zor geçme durumu vardır. Başlangıcında mutlaka tedavi olmaya başlanmalıdır, gecikme yaşanmamalıdır.
Nasıl Tedavi Olmalı?
- Tedavinin yarıda kesilmemesi gerekir.
- Tanı ve tedavide esas olan klinik görüşme ve gözlemdir
- Duruma göre ilaç tedavisi uygulanabilir.
- Bilişsel davranışçı terapiler
- Davranışlar yaklaşımlar
Özetle
Bu yazımızda sizler için saç yolma bozukluğunun ne olduğundan, ne gibi belirtileri olduğundan ve sosyal yaşamı nasıl etkilediğinden sizler için bahsettik.
“Kişilik bozukluğu” kavramını daha önce duydunuz mu? Muhtemelen duymuşsunuzdur, hemen hepimizin çevresinde anormal davranış biçimleri sergileyen insanlar mevcuttur. Hatta belkide sizde o insanlardan birisinizdir. O halde kişilik bozukluklarını öğrenmenin vakti geldi. Kişilik bozukluklarını sizler için anlattığımız yazımızı okumak için linke tıklamanız yeterli mentaliumist.com/kisilik-bozukluklari/ linke tıklamanız yeterli.
Çevrenizde kendini beğenmiş aşırı ego sahibi insanlar var mı? Genelde bu insanlardan hiçbirimiz hoşlanmayız genelde onlardan uzak durmayı tercih ederiz. Ancak onlara karşı fazla önyargıyla yaklaşmak doğru değil çünkü onlar narsisistik kişilik bozukluğuna sahip olabilir. Muhtemelen bu tanımı ilk defa duydunuz ancak problem değil hemen öğrenmek için mentaliumist.com/narsisistik-kisilik-bozuklugu-nedir-belirtileri-nelerdir/ linke tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.
Günlük hayatta sürekli sizi rahatsız eden takıntılarınız var mı? Kapıyı kitledim mi , ocağı söndürdüm mü, ışığı kapattım mı gibi sorular soruyorsanız veya temizliğe karşı aşırı duyarlılığınız varsa obsesisf kompulsif bozukluğa sahip olabilirsiniz. O halde obsesif kompulsif bozukluk ile ilgili tam olarak size göre hemen okumak için mentaliumist.com/obsesif-kompulsif-bozukluk-nedir/ linke tıklamanız yeterli.