Sigara ve depresyon arasında sıkı bir dostluk vardır. Depresyondaki kişilerin önemli bir kısmı sigara kullanmaktadır. Benzer şekilde sigara içenler de depresyon geliştirme açısından sigara içmeyenlere göre daha fazla riskli durumdadırlar. Sigara içenlerin neden daha fazla depresyon riski taşıdıkları henüz tam olarak ifade edilememiştir. Depresif belirtiler sergileyen kişilerin ise neden daha fazla sigara içtiklerine ilişkin bazı teoriler mevcuttur. Yazımızın devamında sigara ile depresyon arasındaki ilişkiyi inceledikten sonra bu kısır döngüyü kırabilmek için neler yapabileceğinizi inceleyeceğiz.
Sigara ve Depresyon İlişkisi Nedir?
Depresyon, kişinin biraz sonra inceleyeceğimiz bazı belirtileri en az iki hafta boyunca göstermesi ile belirgin bir ruhsal bozukluktur. Kişi depresyonda kendisini ümitsiz, çaresiz ve değersiz hissetmektedir. Eskiden her gün yaptığı aktivitelere dahi ilgi göstermemeye başlamıştır. Hiçbir şeyden artık keyif alamamaktadır. İştahta belirgin azalış veya artışlar söz konusudur. Bu artış ya da azalış gözle görülür ve kişinin yakınmasıyla da beliren bir durumu temsil eder. Kişinin depresyondayken uyku düzeni de bozulmaktadır. Ya uykusuzluk yaşar ya da çok fazla uyur. Uykusuzluk yaşayan hayatta kalabilecek kadar uyku uyuyabiliyorken aşırı uyku uyuyanların ise akşama kadar yataktan çıkmadıkları zamanlar vardır. Kişi depresyondayken eskiden hiç sinirlenmediği olaylara, durumlara veya kişilere ani öfke patlamalarıyla karşılık verebilir.
Yoksunluk Belirtileri ile Karışabilir
Yoksunluk ise kişinin sigarayı bıraktıktan sonra fiziksel ve ruhsal belirtiler yaşamasıdır. Henüz beyni ve bedeninin kalanı kişinin bu yeni durumuna alışamamıştır. Çoğu zaman yoksunluk belirtileri ile depresyon karıştırılabilir. Sigara yoksunluğunda da kişi bir süre hiçbir şeyden keyif alamaz hale gelir ancak depresyonda durum hem daha ağır hem de en az iki hafta kalıcı şekildedir. Yoksunlukta bu süreç çoğu zaman iki haftadan daha kısa sürer. Özellikle sigara bırakıldığı dönemde kişide önemli ölçüde bir kilo artışı meydana gelebilir. Bu da yine depresyonun bir belirtisiyle karıştırılabilir. Sigaranın bırakıldığı süreçte kişiler uygun ilaç ve diyet yöntemleriyle kilo alımıyla mücadele ederken depresyondaki kilo alımı ve kilo kaybı ise profesyonel desteği mecburi kılar.
Mutsuz İse Sigara İçme Riski Artar
Depresyon kişinin süregelen şekilde mutsuz olması ile belirgin bir ruhsal bozukluktur. Birçok depresyon hastasının sigara kullanımı da bu yüzden gerçekleşmektedir. Sigaranın içinde bulunan bağımlılık yapıcı nikotin maddesi sigara içildiği andan itibaren saniyeler içinde kişide mutluluk hissinin gerçekleşmesini sağlar. Dolayısıyla bir sigara tiryakisi kötü bir haber aldığında, eşiyle tartıştığında, işler kötü gittiğinde hemen bir sigara yakar. Birkaç saniyelik mutluluk geçişi için sigara içilmeye devam edilebilir. Sigara kişinin depresif belirtilerini ortadan kaldırmaz ancak kolaylıkla maskeler. Bu sebeple mutsuzlukla mücadelede doğru yöntem sigara içmek değil psikoterapidir.