Skip to content Skip to footer

5 Maddede Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmalı?

5 Maddede Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmalı?

Sigara, en eski ve yaygın bağımlılık yapıcı maddedir. Yüzyıllardır tütün sarmadan modern sigaraya değişik çeşitlerle kullanılan sigaranın her ne kadar fiziksel yoksunluk belirtileri kısıtlı olsa da bağımlılık yapma potansiyeli yüksektir.

Bu sebeple sigarayı bırakmak için en kolay yol hiç başlamamış olmaktır. Sigara her ne kadar bağımlılık yapma potansiyeli yüksek bir madde de olsa bağımlılık geliştikten sonra sigarayı bırakmak mümkündür.

Sigarayı bırakmak adına birçok yöntem mevcuttur ve günümüze kadar milyonlarca kişi bu yöntemlerle sigara kullanımını terk edebilmiştir. Sigarayı bırakma kararı almak sigarayı bırakmak için en önemli basamaktır.

İlk önce sorunun farkına varılmalı ve bu sorunun nasıl üstesinden gelineceği üzerine çözüm önerileri incelenmelidir. Bir başka deyişle, sigara bırakma yöntemleri incelenmelidir.

Biz de bugünkü yazımızda merkezimizde sigara bırakma programını nasıl uyguladığımızı ve hangi yöntemlerden yararlandığımızı detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Sigarayı Bırakmak İçin Tedavi Ol

Merkezimize sigarayı bırakmak için geldiğinizde sizi, yaşadıklarınızı ve sigara kullanım öykünüzü dinleyeceğiz. Ne zamandan beri sigara kullandığınızı ne kadar içtiğinizi ve ne sıklıkla içtiğinizi bilmemiz gerekeceği için bu bilgileri sizden dinleyeceğiz.

Ardından sigara içmenize sebep olduğunu düşündürebilecek bazı ruhsal sorunlarınız olup olmadığı tespit edilecek. Bazı ruhsal sorunların da beraberinde yoğun sigara kullanımına sebep olabileceği düşünülünce bu ruhsal sorunlar için destek sağlamamız fayda getirecektir.

Tedavi planı merkezimizde ilk görüşmenin sonunda açıklanır. Daha önceki tedavi geçmişi de göz önüne alınarak her bir sigara tiryakisi için gereksinimleri doğrultusunda kişiye özel bir tedavi programı oluşturulmaktadır.

Sigarayı Bırakmak İçin İstekle Başa Çık

Sigara tiryakilerinin sigarayı bıraktıktan sonra tekrar başlamalarına sebep olan en önemli nedenlerden biri sigara isteğiyle başa çıkamamaktır. Sigara isteği yaşanması adeta bir kriz durumudur ve kişi o anda ne yapacağını bilemez.

Bu noktada yeni ve etkili stratejiler üretmek için bir uzman yardımı alınması gerekmektedir. Sigara kullanma isteği gün aşırı ve uzun sürelerde kendini göstermez. Denizdeki dalga misali arada bir gelir, vurur ve sonlanır.

Bir denizin devamlı dalgalı olmasının mümkün olmadığı gibi bir insanın da sürekli sigara isteği yaşaması mümkün değildir. O halde sigarayı bırakmak ve uzak kalmayı devam ettirebilmek için sigara isteğiyle nasıl başa çıkılacağının öğrenilmesi gerekmektedir.

İstek başladığı anda sigara tiryakilerinin önemli bir kısmı bu sürecin çok zor ve uzun sürdüğünü belirtmektedir. Ancak bu süreç 10 ila 15 dakika civarında değişmekte olup bu sürenin istekle baş etme yöntemleri uygulanarak geçirilmesi gerekmektedir.

İstekle baş etmeyi öğrenen tiryakiler ise en şiddetli sigara krizlerine bile direnebilmekte ve sonucunda sigaradan uzak kalmaya devam etmiş olur. Unutulmamalıdır ki sigarayı bırakmak kolaydır ama sigarasız kalmaya devam etmek zordur.

Sigarayı Bırakmak İçin Tetikleyicileri Belirle

Sigarayı bırakmak için yola çıkıldığında kişinin karşısına çok fazla engel çıkabilir. Sigaradan uzak kalma yolu engellerle dolu bir yoldur. Bunu bir köy yoluna benzetebiliriz. Şehirlerarası otobandan çıktıktan sonra taşlı topraklı bazen de mıcırlı bir yola girdiğinizi düşünün.

Bu yolun sonunda yıllar önce ayrıldığınız köyünüze ulaşacaksınız. Tüm sevdikleriniz uzun zaman sonra sizi tekrar görecekler ve onları çok özlediniz. Otobandan çıkıp taşlı çakıllı yola giriyorsunuz ve yolun engebeli olduğunun farkına vardınız.

Köye gidebilmek için bu yoldan geçmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Önünüze çıkan engeller sebebiyle yoldan geri döner misiniz? Eğer yoldan geri dönmüyorsanız ve köyünüze gitme konusundaki kararlılığınızı devam ettiriyorsanız, sigarayı bırakmak yolunda da önünüze çıkan engellerde pes etmemeniz gerekir.

Sigarayı bıraktıktan sonra önünüze çıkan engellere biz tetikleyiciler diyoruz. Tetikleyicileri öğrenmeniz, farkına varmanız ve onlarla baş etme yollarını belirlemeniz önemlidir.

Sigarayı bırakmak için bir karar verme aşamasında iseniz mutlaka bu tetikleyicileri öğrenmiş, farkına varmış ve onlarla baş etme stratejilerini oluşturmuş olacaksınız.

Sigarayı bırakmak kolaydır ancak sigarasız hayatı devam ettirebilmek zordur. Bu zorlukların da başında tetikleyici durumlar gelir. Bu durumlar sizde sigara içme isteğini tetikler ve sizin sigaraya geri dönme şansınızı ciddi anlamda etkiler.

Sigarayı Bırakmak İçin Duygularla Başa Çık

Duygudurum değişimleri sigarayı bırakmak için girilen yolda en büyük düşmanıdır. Kendinizi kötü veya çok mutlu hissettiğiniz zamanların büyük kısmında yaşanan duyguyla başa çıkmak için sigara yardımcınızdı.

Sigarayı bırakmak yolunda bu duyguyu tekrar yaşadığınızda ise sigara gibi bir yardımcıdan mahrum kaldınız. Kendinizi çaresiz hissetmeniz başlarda doğal görülebilir. Sigara birçok duygu ile mücadelede sahte bir yardımcı işlevi üstlenebilir.

Örneğin; sevgilinizin artık ilişkiyi sonlandırma kararı aldığını öğrendiniz. Kendinizi mutsuz, gergin ve çaresiz hissediyorsunuz. Bu duyguları yaşadığınızda hep sigara yakmıştınız ve birkaç saniye içerisinde kendinizi daha iyi hissettiğinizi görmüştünüz.

Şimdi ise hayatınızda sigara yok. Ne yapacaksınız da bu duygularla mücadele edeceksiniz? Sigarayı bırakmak için tedaviye başvurduğunuzda bu sorunun cevabını bulacaksınız.

Sigarayı bıraktıktan sonra hüzünleneceksiniz, mutsuz olacaksınız, kaygı yaşayacaksınız veya keyifli olacaksınız. Bu duyguları yaşadığınızda davranışın sigara yakma yerine başka bir davranış olması gerektiğini düşünmelisiniz.

Sigarayı Bırakmak İçin Kendini Sınama

Bağımlıların yaptığı en riskli davranış belki de artık düzeldim mi düşüncesi ile kendini denemektir. Bağımlılık tekrarlayan bir hastalıktır. Tekrarlayan bir hastalık olduğuna göre sigarayı bırakan kişinin de zaman zaman sigaraya geri dönüş yapması ihtimal dahilindedir.

Tekrarlama riski olan bağımlılık hastalığı bulunan kişinin kendini denemekten kaçınması gerekmektedir. Bir bağımlının bağımlı olduğu maddeyi bıraktıktan sonra arada sırada içmesi söz konusu dahi değildir.

Nasıl alkol bağımlısı bir kişi alkol kullanımını kestikten yıllar sonra bile tekrar bir kez dahi alkol alsa eski haline dönme riski varsa sigara için de bu risk aynıdır. Tek bir dal sigara dahi içilmesi durumunda tekrardan paket taşımaya dönme riski oldukça yüksektir.

Bunun sebebi ise bağımlılıkta kişinin bağımlı olduğu madde kullanım kontrolünü yitirmesidir. Örneğin; bir sigara bağımlısı içtiği sigara miktarı üzerinde zaman içerisinde kontrolü kaybeder. Bu sebeple gece yarısı sigara kalmaması ve kişinin hemen en yakın tekel bayiini aramasını sık sık görmekteyiz.

Sigara tiryakisi sigara kullanımı üzerindeki kontrolünü kaybettiği anda artık tamamen sigaradan uzak kalmalıdır. Bir başka deyişle, nikotin bağımlılığı eğer kişide geliştiyse o zaman kişinin sigarayı azaltması ve azaltarak devam etmesi mümkün değildir.

Sigara kullanımı tamamen kesilmeli ve tekrar kullanmanın önlenmesi çeşitli yöntemlerle sağlanmalıdır. Eğer bir sigara tiryakisi uzun bir süre sigarasız hayatı devam ettirdikten sonra yalnızca bir kez içerse tekrar eski sıklık ve miktara dönüş yapabilir.

Yani her deneme çok büyük bir risk içerir. Bir kereden bir şey olur mu? Kesinlikle bir kereden bir şey olur. Şöyle düşünebiliriz bu durumu. Hızlı motor kullanmayı seviyorsunuz ve zaman zaman riskler alıyorsunuz.

Yağışlı bir havada çok hızlı motor kullanırken kaskınızı takmayı da tercih etmediğinizi düşünelim. Kaza yapmanız, yapacağınız kazada ciddi bir yaralanma ve ölüm yaşama riskiniz oldukça fazladır. Tekrardan sigaraya dönüş de böyle bir risktir.

Belki ilk sigarada bağımlılık gelişmez, ikincisi, üçüncüsü derken tekrardan paket taşımaya başlamışsınız. İlk seferde kaza yaşamasanız bile şansınızı fazla zorlarsanız, sonuçta bir kaza gelir ve tüm emekler çöpe atılmış olur.

Bu sebeple kişinin nikotin bağımlısı olduğunu kabullenmesi ve sonucunda bir kez dahi sigara kullanmanın tekrardan eski kullanıma döndürebileceğini bilmesi gerekir. Sigarayı bırakmak için bu nedenle bağımlılık hastalığı detaylı şekilde sigara tiryakisine anlatılmaktadır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.