Sigarayı bırakmaya çalışan ancak her seferinde başarısız olan kişiler kendilerine hep bu soruyu sorarlar: Sigarayı bırakmak istiyorum ama neden bırakamıyorum? Bu soruyu kendi kendilerine soran tiryakilerin önemli bir kısmı aslında zaman zaman sigarayı bırakabilmektedir. Bırakma girişimleri genellikle kısa bir süre içinde başarısızlıkla sonuçlanır. O zaman “sigarayı neden bırakamıyorum” sorusu yerine “neden sigarayı bırakma girişimim kalıcı olmuyor” diye sormak daha doğru olacaktır.
Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ama Nasıl?
Sigarayı bırakmak oldukça kolaydır ancak asıl zor olan sigara içmemeyi sürdürmektir. Sigarayı bıraktıktan sonra yaşananlar çoğu kişi tarafından dayanılmaz olarak nitelendirilir. Yoksunluk belirtileri dediğimiz sigarayı bıraktıktan sonra vücutta oluşan bazı fiziksel ve ruhsal geri çekilme semptomları çoğu tiryaki için dayanılmazdır. Örneğin; sigarayı bırakan birçok kişi özellikle ilk birkaç gün içinde kendisini huzursuz, gergin ve öfkeli hissetmektedir.
İşte bu hisler yoksunluk belirtilerinin işaretleridir. Özellikle 72 saat civarında zirve noktasını gören yoksunluk belirtileri sebebiyle birçok kişi tekrar bir sigara yakmak durumunda hisseder kendisini. Yoksunluk belirtileri sizin için rahatsız edici ise tıbbi tedaviye başvurmanız gerekmektedir. Sigarayı bıraktığınızda yaşanan yoksunluk belirtilerini ortadan kaldıran bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçların kullanımı sizin daha rahat bir şekilde ilk günleri atlatmanıza yardımcı olacaktır.
İstekle Baş Etmeyi Bilmiyorsun
Sigarayı bıraktıktan sonra yaşadığı istek anlarında tekrar sigaraya dönüş yapan kişiler istekle baş etme becerilerine sahip değillerdir. İstek, denizdeki dalgaya benzer. Gelir, vurur ancak bir süre sonra geçer. Birkaç dakika sürecek sigara içme isteğine karşı önlem alınmazsa sigara tüketimi kaçınılmaz hale gelir. O zaman kişinin istekle baş etme yöntemlerini öğrenmesi gerekir. Bunun için bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilir ve onun da yardımıyla sigara isteğine karşı neler yapabileceğinizi birlikte kararlaştırabilirsiniz. İstekle baş etmeyi öğrenerek ömür boyu sigaradan uzak kalma şansınızı arttırabilirsiniz.
Sigara İçen Kişilerle Zaman Geçiriyorsun
Sigarayı bırakan kişiler özellikle ilk zamanlarda sigara içilen ortamlardan uzak kalmalıdır. Sigara içilen ortamlara sürekli maruz kalmak kişinin risk altına girmesi anlamına gelmektedir. Sigara içen arkadaşlarla bir süre daha az görüşülmeli veya hiç görüşülmemelidir. Bu konu hakkında arkadaşlara sigarayı bıraktığı için istek yaşamaması adına böyle bir yöntem izlendiği açıklanmalıdır. Arkadaşlarınız bu duruma saygı gösterecek ve buluşsanız bile yanınızda sigara içmeyeceklerdir. Ayrıca alkol alınan ortamlarda bulunmak da sigaraya maruz kalma konusunda risk teşkil eder. Aynı çay-sigara, kahve-sigara gibi alkol-sigara da birbiriyle özdeşleşmiş ikililer olduğu için bu ikililerin birlikteliğinden kaçınmak gerekmektedir.