- Tıbbi olarak açıklayamadığımız fiziksel yakınmaların olduğu türe Somatizasyon Bozukluğu denir.
- Üzüntü, korku, utanç ve öfke gibi birçok ruhsal sıkıntının konuşamama, bayılma, felç, güçsüzlük ve duyu kaybı gibi fiziksel problemlere dönüşmesi olarak adlandırdığımız soruna Konversiyon Bozukluğu denir.
- Hipokondriazis ise önemli bir hastalığa yakalandığına yönelik aşırı korku duymasıdır.
Ağrı bozukluğunda ise, kişilerin vücudunun belirli bir bölgesinde şiddetli ve aralık vermeden süregelen ağrılar görülmektedir. Bu somatoform bozukluk çeşidinde genellikle ilk olarak bel fıtığı gibi fiziksel bir sebep gözlemlenmektedir. Ancak fiziksel sebep ortadan ameliyat gibi bir takım yöntemlerle kaldırılsa dahi ağrılar devam etmektedir.
Kişilerin kanser gibi ağır bir hastalığa yakalanmış olma korkusu yaşadığı rahatsızlıklara ise Hipokondriyak bozukluk denir. Kişinin vücudunda olan belirtiler, o ağır hastalığın belirtileriymiş gibi düşünülür. Kişi hastanede doktor tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda o ağır hastalığa sahip olmadığını öğrense dahi belirtiler çok kısa bir süre sonra tekrar ortaya çıkacaktır.
Somatoform bozukluğu meydana getiren birden çok sebep vardır. Bozukluğu meydana getiren süreç ise bu birden çok sebebin birbirile etkileşimi ile gerçekleşir. Somatoform bozukluklarda kişi, normalde gerçekleşen bedensel işlevleri daha şiddetli algılar. Somatoform bozukluklarda herkes için değişiklik gösterecek şekilde stres vb. bazı tetikleyici unsurlar mevcuttur. Bu tetikleyici unsurlar da fiziksel belirtilere sebebiyet verir. Kişinin kalbi daha hızlı atmaya başlar, kişi gerginlik yaşar veya mide ağrıları çeker. Sonucunda bazı kişiler kendi kendine “Bu ne anlama geliyor? Bende hangi hastalık var?“ diye sorarlar. Unutulmamalıdır ki kişi, rahatsızlıklarına dikkatini ne kadar yoğunlaştırırsa, rahatsızlıkların şiddeti de o kadar artar.
Bu bozukluklara sahip bireyler, belirtilerin sebebinin bulunması için yineleyen şekilde hastanelere başvururlar ancak ilgili hekimler tarafından yapılan tetkikler neticesinde hekimlerin sonuçları temiz şeklinde yorumlaması kişide herhangi bir olumlu etki yaratmaz. Hekimlerin yineleyen şekilde onlarla ilgilendiğini varsayarak bir hastalıkları olduğu düşüncesini kendi kendilerine doğrularlar. Bazıları da kendine özen göstererek çözüm bulmaya çalışırlar. Örneğin; ağrıları azaltmak için fiziksel faaliyetlerden uzak dururlar. Bu uzak durma davranışı kısa bir süre için işe yarasa da, uzun vadede kişinin daha da kötüye gitmesine ve böylece diğer duyu bozukluklarına neden olur.
Başlangıçta bu denli şiddetli olmasa da kişinin dahil olduğu bu kısır döngü sebebiyle kişinin belirtileri zaman geçtikçe daha da kötüye gider ve kişinin hayatını ciddi derecede olumsuz yönde etkiler. Genetik geçiş ve travma kaynaklarının somatoform bozukluklar için risk oluşturan etkenler olduğu düşünülmekle birlikte henüz tam sebepleri bilinmemektedir.