Skip to content Skip to footer

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi

Geçmişte yaşadığınız bir olay bugün halen düşüncelerinizi, davranışlarınızı ve yaşantınızı etkiliyorsa bu travma ile ilgili mutlaka profesyonel bir destek almalısınız. Mentalium Psikoloji olarak travma sonrası stres bozukluğu tedavisi konusunda psikolojik destek sağlıyoruz.

Kendinizde travma sonrası stres bozukluğu belirtileri olup olmadığını incelemek ve travmaların nelere sebep olabileceğini öğrenmek için sayfamızı inceleyebilir ya da hemen bizimle iletişime geçerek ilk randevunuzu alabilirsiniz. 

İlk görüşmemize geldiğinizde travma sonrası stres bozukluğu tedavisi hakkında uzmanlarımız tarafından bilgilendirileceksiniz. 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Kişiyi, aşırı korkutan, ürküten, dehşet içinde bırakan, güvensiz hissettiren, çaresiz bırakan ve çoğu zaman olağandışı durumlarla meydana gelen ve kişinin ruhsal olarak etkilenmesine travma denir. Bu tabire uygun pek çok olayın dünyada var olabileceği gibi travma yaratması ile karıştırılan bir çok olay da mevcuttur. Kişinin bir olaya üzülmesi, kızması, bir olaydan veya durumdan veya kişiden korkmasına direk travma diyemeyiz. 

Bir olayın veya durumun ruhsal travma yaratması için kişinin benliğine direkt bir tehdit hissetmesi gereklidir. Kişinin kendisine veya bir başkasına yapılan ölüm tehdidi, yaralanma travmaya neden olabilir. Bunun yanı sıra kişiler yoğun travmatik olaylara veya durumlara tanık olurlarsa da, gözlemlerse de travmaya maruz kalabilirler.

Travma sonrası stres bozukluğu yani kısaltması ile TSSB, adından da anlaşıldığı gibi travma sonrasında kişinin yaşadığı stres seviyelerinde anormal bozuklukların yaşanması gibi bir ruhsal bozukluktur. Afetler, kazalar, istismarlar, şiddetler gibi durumlardan sonra kişide bir süre kalıcı sayılabilecek, baş etme konusunda tek başına başarısızlıklar yaşanacak durumlar travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilirler. 

Travma sonrası stres bozukluğu, travmadan sonra yaşanan ve olağan sayılan tepkilerin dışında tutulmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi de bu noktada daha farklı bir ruhsal süreci kapsayabilmektedir. Travma ile travma sonrası stres bozukluğu birbirinden farklı kavramlar olduğu için psikolojik destek süreçleri de birbirinden farklı olabilmektedir. 

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tanısı alınabilmesi için travma sonrasındaki belirtilerin 4 hafta yani 1 ayı aşan bir süreden sonrada devam ediyor olması gerekmektedir. Travma sonrası akut stres bozukluğu normal bir durumken travma sonrası stres bozukluğu aşamasına geçilmesi ruhsal bir bozukluk olmaktadır. 

Travma sonrasında yaşanan belirtiler çoğu kişide travmadan sonraki günlerde görülür ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir ve biter, ancak bazı kişilerde aylarca, hatta yıllarca sürebilir ve bu duruma da travma sonrası stres bozukluğu denir. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi gerçekleşmesi gereken önemli bir ruh sağlığı sorunudur. 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ilk dört haftaya kadar normaldir. Travmatik bir olayı yaşayan kişinin ilk bir ay içinde bazı yakınmalar yaşaması travma sonrası stres bozukluğu tanısı koymak için yeterli olmayabilir. Bu nedenle tanı koyulurken de dört haftalık sürecin gözlemlenmesi gerekebilir. 

Dört haftayı geçen travma sonrası stres bozukluğu belirtileri birkaç gruba ayrılmaktadır. Olağan üstü yaşanan olay anında tüm vücut sistemimiz alarma geçtiğinden dolayı ve tüm odağını o olaya verdiğinden dolayı kişide uzun sürebilme ihtimali olan irkilmeler ve tetikte olma hali görülebilir. 

Ayrıca huzursuz oturma durumları, kalp çarpıntıları, ellerde ve dizlerde titreme gibi belirtiler fiziksel travma sonrası stres bozukluğu belirtileri arasında bulunmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi alınırken ilaç desteği özellikle bu fiziksel belirtilerin ortadan kaldırılması için önemli bir role sahip olabilir. 

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri yaşayan kişiler normalde güvendikleri ortamlara veya kişilere karşı öncekinden daha güvensiz hissetmeye başlayabilirler. Sevdikleri mekanlara girmek istememe, sevdikleri yerlere gitmek istememe, sevdikleri ve güvendikleri çevresi ile görüşmek istememe gibi sosyal işlev bozuklukları da sosyal tepkiler arasına girebilir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri arasında ortaya çıkacak ruhsal bozukluklardan biri de depresyondur. 

Bundan dolayı kişilerde elbette depresyon belirtileri duygusal olarak da ortaya çıkabilmektedir. Travmatize olmuş kişilerde şok, üzüntü, korku, isteksizlik, mutsuzluk, çaresizlik, umutsuzluk ve ümitsizlik, sevgisizlik gibi duygular ortaya çıkabilmektedir ve kişiler bu duyguları uzun süre normalden daha yoğun şekilde de hissedebilirler. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi ile bu olumsuz duygu ve düşüncelerin de çalışılması hedeflenmektedir. 

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri yaşayan kişilerde bilişlerde bozulmalar yaşanması da normal sayılabilmektedir. Bu bilişsel bozulmalar fiziksel ve duygusal bozulmalardan kaynaklı dolaylı yollardan da bozulmalara neden olabilir. Bilişsel tepkiler arasında, unutkanlık, söylenenleri geç anlama ve karşılık olarak geç cevap verme, şaşkınlık, irkilme ve biliş sisteminin sürekli alarm halinde olması, konsantrasyon problemleri, dikkat eksikliği, dalgınlık, kafa karışıklıkları gibi belirtiler de travma sonrası stres bozukluğu belirtileri yaşayan kişilerin bilişsel olan tepkilerine örnek olabilmektedir. 

Bunların yanı sıra bazı yoğun ve ciddi belirtiler de mevcuttur. Ağır stres tepkileri travma sonrası stres bozukluğu neticesinde görülebilmektedir. Yaşanan ağır şokun sonrasında bazı tepkiler normal dışı kabul edilir ve bu tepkiler travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için gerekli olduğu ciddi ve yoğun belirtilere örnek olabilmektedir.

Alkol ve madde kötüye kullanımı ise yaşanan acıları, olumsuzları, kötü hisleri, duyguları bastırmak amacı ile, kişinin kendini unutması amacı ile sıkça başvurulan yöntemlerden biri olarak bilinmektedir fakat kişiler bilmelidir ki bu durum sonrası için çok daha zor tedavi edilen ve çok daha sağlıksız bir kurtulma yöntemidir. 

Unutulmamalıdır ki alkol veya madde kullanımı travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için kullanılan bir yöntem değildir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri arasında görülebilecek aşırı tepkisel olma hali sürekli panik ataklar ve öfke atakları geçirmekle açıklanabilmektedir. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi ile öfke ve panik ataklarının da iyileşmesi de amaçlanmaktadır. 

Aşırı panik ve aşırı gergin olma durumları kişinin kendi yaşantısını ve çevresindekileri oldukça fazla etkileyebilmektedir. Psikotik belirtiler de bu diğer yoğun ve ağır tepki ve belirtiler arasındadır; kişilerin halüsinasyonlar görmesi sanrılarının oluşması psikotik belirtilerdir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri yaşayan kişiler olayla bağlantılı tuhaf düşünceler, garip bağlantılar ve normale aykırı tuhaf neden sonuç ilişkileri kurabilmektedirler. 

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri kişi ve yakınları tarafından iyi gözlemlenmeli ve bir ruh sağlığı uzmanına bir an evvel başvurulmalıdır. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi ile bu belirtiler ortadan kalkabilmektedir. Birçok ruhsal sorunda olduğu gibi travma sonrası stres bozukluğu için de destek alınmada geç kalınması ruhsal bozukluğun ilerlemesine neden olabilir. 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) İle Nasıl Mücadele Edilir?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) yaşayan kişilerin ilk 4 haftayı geçtikten sonraki süreçte tepkileri ve belirtileri devam ediyorsa ve kalıcı hale gelmeye başlıyorsa bu kişiler mutlaka bir klinik psikolog veya bir hekimden yardım almalıdırlar. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi mücadelenin temelini oluşturmaktadır. 

Travma sonrası stres bozukluğu ile mücadelede kaçmak ve unutma çabası maalesef ki kişinin tek başına halledebileceği türden durumlar değildir. Olayın olmamış gibi davranılması travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için doğru bir yöntem değildir. Aksine yoğun dirence dönüşebilmek ile birlikte kişide inkar mekanizması oluşturmaktadır. 

Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için ilaç desteği oldukça yaygındır ve sakinleştirici ilaçlar yatıştırıcı etkiye sahiptirler. Doktor kontrolünde verilen bu tip ilaçlar doğru dozda kullanılırsa olumlu sonuçlarla tedaviye yön verilebilmektedir. Buna rağmen, travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için sadece ilaç kullanımı yeterli değildir. 

Psikoterapi desteği de bu tedavi için gereklidir. Bilişsel davranışçı terapi yöntemi bu süreçte işe yaramaktadır. EMDR Terapi tekniği de travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için olumlu sonuçlar verebilmektedir. TSSB yaşayan kişilerin mutlaka bir yardım alması gerekmektedir ki travma kişide kronik bir hal almasın. Bu nedenle travma sonrası stres bozukluğu tedavisi önemli bir rol arz etmektedir. 

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi

Kurumumuzda travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için kişiye özgü bir program uygulanmaktadır. Bizim misyonumuza göre kişi de şikayeti de biriciktir ve tamamen kişinin travmasına ve verdiği tepkiye özel bir tedavi uygulanmaktadır. Bunun için merkezimize geldiğinizde ilk görüşmemizde detaylı öykünüz alınmaktadır. 

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri incelendikten sonra bununla ilgili bir değerlendirme yapılacaktır. Gereken durumlarda psikologlarımızın yönlendirmeleri ile İlaç tedavisinin psikoterapi ile birlikte düzenli şekilde yürütülmesi diğer psikiyatrik bozukluklarda olduğu gibi tedavinin başarı şansını önemli ölçüde yükseltebilir. Mentalium Psikoloji’ de travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için uzmanlarımız Psikodinamik, EMDR Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi vb. teknikler ile çalışmaktadırlar.

Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için birçok farklı psikoterapi yönelimi mevcuttur. Hepsinde ise ortak özellik olarak olumsuz düşünceler ile çalışılır. Olumsuz düşünceler olumsuz duygularla bağlantılıdır. Kişinin herhangi bir travmatik olayı yaşadıktan sonra o olayla ilgili bazı olumsuz duyguları oluşabilir. Bu duygular bazı düşünceleri tetikleyebilir. 

Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi bu düşüncelerin değişimi esasına dayanmaktadır. Olumsuz düşüncelerin değişimi ve zamanla olumlu hale gelmesi için psikoterapi sürecinin düzenli olarak yürütülmesi gerekmektedir. Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi olan bir ruhsal sorundur. Eğer siz de travma sonrası stres bozukluğu belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, tedavi için bize başvurabilirsiniz. 

 

 

Şimdi Randevu Alın!

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.