Vajinismus bir cinsel işlev sorunudur ve cinsel ağrı kategorisinde yer almaktadır. Vajinanın alt kaslarında devamlı ve kişinin engelleyemediği şekilde spazm gerçekleşir. Bu spazmlar çiftin cinsel ilişki yaşamasına engel oluşturacak düzeydedir. Ağrı alt kategorisinde yer aldığını belirttik ancak kişiye vajinismus tanısı koyabilmek için ağrının bulunma zorunluluğu yoktur. Vajinismus daha çok genç ve cinsellikle alakalı olumsuz yaklaşımı olan kadınlarda ve geçmişinde cinsel travma hikayesi olan kadınlarda görülür. Vajinismus vakaları incelendiğinde en çok cinsel birleşmede ağrının olduğunu görmekteyiz. Kişinin tanı alması için vajinismus belirtilerinin en az 6 ay sürmesi beklenir. Vajinismus kadınların yaşadığı ve hayat standartlarını en yaygın ve önemli sorunlardan biridir. Toplumumuzda her 10 kadından 1’inde görüldüğü düşünülmektedir.
Vajinismus Belirtileri
Vajinismus hakkında toplumsal genel kanı, vajina alt kaslarında ağrı sebebiyle vajinanın bu sorunun sorumlusu olduğu yönündedir. Ancak vajinismusun sorumlusu olan organ vajina değil beyindir. Vajinismus, bu nedenle çok nadir durumlar dışında bir psikolojik bozukluktur. Yazımızın devamında ise vajinismus sorunu olan çiftlerin neler yaşadığını ve neler hissettiklerini inceleyeceğiz. Öncelikle vajinismusun belirtilerini inceleyelim. Vajinismusta cinsel ilişki ya çok zor ve ağrılı şekilde gerçekleşir ya da hiç gerçekleşmez. Bazı çiftler cinsel ilişkiyi yarım bıraktıklarını ve yaşanan ağrı sebebiyle tamamlayamadıklarını da belirtirler. Vajinismus olan birçok kadın vajina bölgesine bakmaktan ve dokunmaktan dahi çekinebilirler. Peki vajinismus sorunu yaşanan çiftler neler yaşarlar ve neler hissederler?
Vajinismus ve Cinsel İlişki
Vajinismus aslında cinsel panik ataktır. Vajinismus yaşayan kadının yaşadığı hisler panik atağa çok benzemektedir. Ayrıca bazı vajinismus sorunu yaşayan kadınlarda panik atak da görülür. Kadının vajinası veya bazen de tüm vücudunda kasılmalar gerçekleşir. Aynı panik atak ve diğer kaygı bozukluklarında görüldüğü gibi kadın terlemeye ve çarpıntı yaşamaya başlar. Aşırı korku ve heyecan hisseder ancak bu heyecan olumlu manada bir heyecan değildir. Korku aynı panik ataklara benzeyen bir korku şeklindedir. Kadın bu esnada korku sebebiyle partnerini iter veya kendisini yakınlaşma olmasın diye geri çeker. Vajinismusta korku çok çeşitli şekillerde oluşabilir. Örneğin; bazı kadınlar cinsel ilişkiye girerse ilişki sırasında öleceğini dahi düşünebilir. Bunun dışında ilişki esnasında vajinasının yırtılacağını düşünür. Vajinasının sanki bir duvar örülmüş gibi kapalı olduğunu düşünür. Eğer ilişkiye partneri tarafından zorlanırsa o duvarın yıkılacağı ve kötü hisler yaşayacağını düşünür. Vajinasının ilişki esnasında ve özellikle de penisin vajinaya girişi esnasında parçalanacağını düşünmektedir.
Ön Sevişme Yaşanabilir
Kadın cinsellik başladığında herhangi bir sorun yaşamamaktadır aslında. Güzel geçen bir ön sevişmenin ardından cinsel birleşme anı geldiğinde ise kadında panik atağa benzeyen bulgular meydana gelir. Biraz önce bahsettiğimiz gibi kadın bu bulgular ortaya çıkınca doğal olarak heyecanlanmakta ve kendini kasmaktadır. Kadının nefes alışverişi hızlanır ve kalp atışı da hızlanır. Eşinin iter, kendisini ilişkiye kapatır ve kendisini de geri çeker. Eğer ilişkiye girerse ağrı yaşayacağını, dayanılması zor bir acı hissedeceğini, hatta vajinasının onarılması zor zararlar göreceğini ve belki de acılı bir ölüm yaşayacağı korkusunu yaşar. Panik atakta da kişide benzer şekilde gerçek olmayan ancak kişinin adeta gerçek gibi hissettiği bir ölüm korkusu vardır.
Vajinismus Eşleri
Cinsellik tek taraflı değildir. Nasıl çiftler güzel ve zevkli geçen bir ilişkiden çift taraflı haz alıyorlarsa, vajinismusta olduğu gibi kadın olumsuz duyguları yaşarken erkek de benzer olumsuz duygular yaşar. Erkek de kendisini geçilmez bir sınırı geçmeye çalışan biri olarak hisseder. Yaşanan bu duruma karşı şaşkınlık yaşayabilir. Yaşanan olumsuz hisler ve eşinin yaşadığı duygular sebebiyle üzülebilirken bazen de öfkelenebilir. Bazı erkekler zamanla cinsel birleşme olmadan ön sevişme ile cinselliği bitirmeyi kabul etmiştir. Bazı erkekler de ne yazık ki bu sorunu görmezden gelerek kadını cinsel birleşmeye zorlar ve baskı kurarak cinsel birleşmeyi gerçekleştirmeye çalışır.
Vajinismus Tedavisi
Vajinismus yaşayan kadınların ciddi bir kısmı tedavi için çok geç başvuruda bulunmaktadır. Zamanla kadında ve erkekte bazı değişimler gerçekleşir. Kadın yaşadığı durumu kabullenmekle birlikte kendisini artık kadın gibi hissetmemeye başlayabilir. Bazı kadınlar tedaviye çeşitli gerekçelerle başvurmayıp cinsellikten tamamen uzaklaşabilir. Birçok kadının jinekolojik muayeneye dahi gidemediğini belirtmemiz gerekir. Vajinaya hekim tarafından dokunulması halinde de benzer korkular yaşanabilmektedir. Ayrıca birçok vajinismus sorunu yaşayan kadın cinselliğe karşı ilgisini kaybedip kariyerine odaklanma eğilimi gösterebilir. Bu sebeple işkolik olan birçok kadın mevcuttur. Vajinismus tedavisi görmediği ve sorunun ilerlediği kadınlarda depresyon gözlenebilir. Depresif belirtilerden biri olan iştah artışı sonucu aşırı kilo alımı gerçekleşebilir. Aynı zamanda özbakım da azalabilir, kadın artık kendine özen göstermemektedir. Vajinismus sorunu yaşayan kadınların önemli bir kısmında özgüven problemi gözlemlenebilir. Kadın sadece cinsel anlamda değil, diğer kadınlardan diğer alanlarda da kendini daha aşağıda görmeye başlar. Kendini yetersiz hissedebilir ve özgüven sorunu ortaya çıkabilir.
Cinsel Sorunlar
Bazı erkekler de zamanla durumu kabullenir ve cinsel birleşme yaşamadan yaşamlarına devam edebilirler. Bu noktada tedaviye eşini yönlendiren erkekler de vardır ancak birçok erkek cinsellikten uzaklaşmaktadır. Bazı erkekler de eşiyle ilişkiye giremediği için eşini aldatma eğilimi gösterebilir. Başka kadınlarla cinsel birliktelik yaşayan erkek eskiden cinsel birleşme dışında diğer cinsel aktiviteleri eşiyle gerçekleştirirken bir süre sonra artık bu aktiviteleri de başka kadınlarla yapmaya başlar. Bunun neticesinde de çift giderek birbirinden uzaklaşmaya başlar. Birçok erkek öfke patlamaları yaşar ve yaşanan sorun ile ilgili kadını suçlar. Vajinismus yaşayan kadını diğer kadınlara göre eksik olarak etiketler ki bu da kadının özgüven yitimine destek olacaktır. Kadın kendini zaten değersiz görürken daha da değersiz görmeye başlar.
Ne Yapmamalı?
Kadında zamanla cinsel isteksizlik, vajinada kuruluk hissi, depresyon, alkol ve madde bağımlılığı vb. sorunlar ortaya çıkar. Özellikle alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekmemiz gerekmektedir. Vajinismus yaşayan kadınların cinsel birleşmede çok ciddi bir acı ve ağrı hissi yaşamaya yönelik korkular yaşadığını ve bu sebeple cinsel birleşmeden kaçındıklarını biliyoruz. Birçok kadın ise bu korkuları yaşamamak ve ağrı hissetmemek için alkol ve madde kullanımına başvurur. Uyuşturucu maddeler alarak ağrı ve acı hissinden kurtulmaya çalışan kadınlardan bazıları da alkol alarak uyuştuklarını ve bu hisleri yaşamadıklarını ifade ederler. Ancak bu yanlış da başka bir tehlikeyi doğurur. Bu tehlikenin adı bağımlılıktır. Bir süre sonra tedavi almaktan korkmak, eşinin kaybetmemek için ilişkiye girme vb. birçok etken neticesinde kadın cinsel birleşmede bulunabilmek için devamlı alkol/madde almaya yönelir. Bu nedenle vajinismus yaşayan kadınların alkol veya madde etkisi altında birleşme yaşamamaları gerekir. Bu yapılan doğru bir başa çıkma yöntemi değildir.