Bağımlılıkta birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Ayaktan ilaç tedavisiyle beraber yürütülen psikoterapi süreci, implant tedavisi ve hastanede yatarak tedavi bu yöntemlerden bazılarıdır. Bu yöntemlerin hepsi tedavi sürecinde kullanılabileceği gibi bu yöntemlere psikoterapi eklenmekle birlikte tek başına da yürütülebilir. Bağımlılık tedavisinde izlenen farklı yöntemlerin var olma sebebi herkese tek tip tedavinin uygulanamayacak olmasından kaynaklanmaktadır. Yazımızın devamında bağımlılıkta yatarak tedavi konusuna değineceğiz.
Hangi Durumlarda Yatarak Tedavi Gerekir?
Bağımlının hangi tedavi yöntemine uygun olduğuna ilgili uzman karar verecektir. Kişinin hangi tedavi modeline uygun olduğu belirlendikten sonra eğer yatarak tedavi gerekiyorsa gerekli protokoller tamamlanır. Genellikle yatarak tedavi olması istenen bağımlılar daha önce ayaktan tedavi almış ancak madde kullanımına geri dönüş (nüks) sık sık tekrarlandıysa yatarak tedavi modeli denenmektedir. Kişinin yoksunluk belirtileri hayati tehlikeler içermekteyse yine ayaktan tedavi modeli ilk düşünülen seçenek olmaktadır. Örneğin; alkol bağımlılığında kullanılan alkolün bir anda kesilmesiyle beraber deliryum tremens dediğimiz ciddi bir tablo gelişebilir. Bu ağır yoksunluk tablosu eğer acil müdahale gerçekleşmezse ölüm ile sonuçlanabilecek düzeydedir. Bu tip sorunlarda tedavide ayaktan seçenekler düşünülmemektedir.
Sağlık Sorunu Varsa
Eğer kişinin ciddi bir sağlık sorunu varsa ve bu sağlık sorunu alkol/madde kullanımı devam ettiği takdirde kötüleşecekse yatarak tedavi düşünülmektedir. Örneğin; siroz teşhisi konulan bir alkol bağımlısının ayaktan tedavilerde alkol kullanımını kesme girişimleri başarısızlıkla sonuçlanıyorsa karaciğer hasarının ilerlememesi için yatış yapılır. Ayrıca bağımlı kişinin bağımlılık hastalığına ek olarak başka bir ruhsal rahatsızlığı varsa ve bu rahatsızlık aktif şekilde yakınmalar sergiliyorsa yatış düşünülmektedir. Örneğin; kişide madde bağımlılığına psikotik bozukluklar eşlik ediyorsa, ilgili uzman yatış konusunu gündemine alacaktır.
Kendine ve Çevreye Zarar Veriyorsa
Bağımlılık, kişinin sadece madde kullanarak değil madde etkisi ve yoksunluğundayken de kendisine veya çevresindekilere zararlar verebildiği bir hastalıktır. Bu nedenle kişi gerek kendisine gerekse de çevresindeki kişilere fiziksel bazı zararlarda bulunabilir. Kişinin maddeden temizlenme sürecinde geçmiş hikayesinde kendisi ve çevresine zarar verme durumları oluşmuşsa yatış gündeme alınabilir. Hastane ortamında çevresindeki tetikleyicilerden daha izole bir şekilde destek alacağı için zararları engelleme noktasında yatış önemli bir adımdır. Son olarak, çoklu madde kullanımı söz konusu ise yine bağımlının hastanede yatış alması tercih edilmektedir.
Yukarda bahsettiğimiz riskli durumlar söz konusu ise yatarak tedavi ilgili uzman tarafından gündeme getirilir. Ancak hastane yatışı konusunda önemli bir bilgiyi bağımlı ve ailelere vermemiz gerekmektedir. Yukarda söz ettiğimiz durumlarda her ne kadar yatış etkili olsa da hastane yatışı sonrasında ilaç tedavisi ve psikolojik destek alınmadığı takdirde madde kullanımına geri dönüş ihtimali büyük oranda gerçekleşecektir. Bağımlının hastaneden çıktığı gün kullanabileceği çünkü tekrar mahallesine döneceği ve tekrar eskiden birlikte kullandığı kişilerle bir araya gelebilme ihtimali olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda geri dönüşleri azaltma ya da ortadan kaldırma hususunda en önemli destek psikoterapi sürecinde gerçekleşir. Bağımlılık tedavisinde psikolojik destek almak ve maddeden uzak kalma sürecinizi uzatmak için uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.