Çocuk gelişiminde ebeveynlerin rolü çok önemlidir. 0-1 ay arası yeni doğan olarak adlandırdığımız bebeklerin tepkileri daha çok refleksler üzerine kuruludur. Çoğu zaman anne babalar bebeklerinin tepkilerini bu dönemde yetersiz bulurlar. Ancak bu yaş aralığındaki bebekler de verdikleri tepkilerle anne babaya önemli şeyler anlatır. Bu tepkileri aldığınızda neler yapmanız gerektiği konusunda size ufak tavsiyeler vermek istedik. 0-1 ay arası yeni doğan bebeklerde şunları yapabilirsiniz

Onunla Duygusal Temas Kurun

Bebeğinize gülümseyin. Gülümseyerek bebeğinize olan sevginizi ve onun dünyaya gelişi ile beraber artan mutluluğunuzu dile getirmiş olursunuz. Bebeğiniz bu dönemde konuştuğunuzu anlamaz ama gülümsemenizi anlayacaktır. Bebeğinizle kesinlikle göz teması kurmalısınız. Bu davranışınız sayesinde bebeğiniz güven duyacaktır. Başınızı öne eğerek onu onayladığınızı ona hissettirebilirsiniz. Bebekler bu dönemde ancak 15-25 cm uzaklıkta bulunan nesneleri görebilirler. Bu nedenle yüzünüzü ona gülümseme vb. hareketleriniz esnasında 15-25 cm mesafeye kadar yanaştırın.

Onunla Sesli Diyaloğa Girin

Hepimiz içimizden zaman zaman şarkı söyleriz. Çok düşük bir ses tonu çıkar bu esnada. Bebeğinizle bu dönemde konuşurken de aynen bu ses tonunu ayarlamanız gerekecektir. İleri dönemde konuşmanın gelişimi açısından bebeğinizin ortaya koyduğu tepkilere mutlaka karşılık verin. Onunla adeta diyaloğa girmelisiniz. Yeni doğan bebeğinizin kulağına yaklaşarak ellerinizi birbirine vurabilirsiniz. Bebekler, anne karnından itibaren sesleri işitebildikleri için işitme duyuları oldukça gelişmiştir. Hatta yetişkinlere yakın derecede duyabildikleri bilinmektedir. Sizin onun kulağına yaklaşıp ellerinizi hafifçe birbirine vurarak ses çıkarmanız halinde sesin nereden geldiğine bakacaktır.

Nöbetleşe Uyuyabilirsiniz

Bebeğinize rahat bir uyku yeri hazırlamalısınız. Yeni doğan bebeklerde uyku bebeğin gelişimi açısından çok önemlidir. Bebeğin uykusunu sekteye uğratacak ve bebeği uykudan uyandırabilecek engellerin neler olduğunu tespit etmeli ve o engelleri ortadan kaldırmalısınız. Anne ve baba uykusuz geceler geçirmeye yeni doğan dönemi ile başlamaktadır. Çiftin ciddi uyku sorunları bu dönemde oluşabilir. Sadece annenin veya sadece babanın nöbet tutması o kişide önemli uyku problemleri oluşturacaktır. Bu durumu aşabilmek için nöbetleşe uyku alınmalıdır. Örneğin; akşam saatlerinde anne uyur, baba bebeğe bakarken, gece saatlerinde anne bebeğe bakar ve baba uyuyabilir. Böylece iki taraf da uykusunu almış ve ertesi gün minimum seviyede uykusuzluk çekecektir.

Ten Temasından Kaçmayın

Bebeklerde ten temasını kesinlikle yapmalısınız. Bazı ebeveynler hastalık bulaştırma vb. gerekçelerle bu yaştaki bebekle ten teması yapmaktan korkabilirler. Bu noktada endişelerinizi çocuk doktorunuza danışmalı ve ardından uygun görülürse ten teması yapmalısınız. Bebeğinize bu dönemde mümkün olduğunca sarılmaya çalışın. Bu yaş aralığındaki bebeğe ten teması yapmak onda güven duygusunun oluşmasını sağlayacaktır. Ebeveynlerin en çok sorun yaşadığı konulardan biri de bebeğin nerede yatacağıdır. Birçok ebeveyn, bebekleri ile aynı yatakta yatmak isterler. Bebeğini yanında hissetmenin huzur verdiği ve ona dokunabilmek istediği için onun yanında yatmasını isteyen anne babalar vardır. Ancak anne baba ile aynı yatakta yatan bebeklerde uyku alışkanlıklarında ciddi sorunlar görülür. Bu sebeple, yeni doğan bebeğin yanınızda yatmamasına özen göstermelisiniz.

Ağlamak Onun İletişim Şeklidir

Bebeğin ağlaması aslında sizinle iletişim kurmayı istediğini göstermektedir. Bebekler ağlayarak konuşma işlevini yerini getirirler. Özellikle yeni doğan bebeklerin ağlamasını ebeveynleri dikkate almalı ve acilen o isteği yerine getirmesi gerekmektedir. Bebeğin ağlayarak verdiği mesajı almak ve değerlendirmek ebeveynlerin görevidir. Bebeklerin ağlama yöntemleri ebeveynlerine çok şey anlatır. Örneğin; bebek aç olduğunu anlatırken ritmik şekilde ağlar. Önce ağlar, sonra bir sessizlik süresi olur, sonra nefes alışverişi gerçekleşir ve sonra yine ağlar, sonrasında yine bir sessizlik süreci olur ve daha sonra yine nefes alışverişi gerçekleşir ve bu düzen bu şekilde anne tarafından meme verilerek açlık ihtiyacı giderilene kadar da devam eder. Bebeğin size kızdığını gösteren ağlama ise daha yüksek seste ve ani bir şekilde başlayan şekildedir. Bu ağlama şekli, bebeğin acı çektiğini ve sizin ona müdahale ederek yardımcı olmanız gerektiğini anlatmaktadır. Anne babaların ağlama stillerine dikkat etmesini kesinlikle önermekteyiz.

Bebek ağlamasında farklı koşullar (bebeğin hastalık vb. durumları) söz konusu olabilir. Bu noktada endişe hissettiğinizde mutlaka bebeğinizin doktorunuza danışmalısınız. Bebeğiniz ile fiziksel yakınlık kurmaktan ve kucaklamaktan çekinmeyin. Onunla kuracağınız fiziksel yakınlık ve temas, ileride onun size doğru şekilde bağlanmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin size güven duygusu beslemesine ve kendini sizinle temas ederken rahat hissetmesine neden olacaktır. Bu nedenle yeni doğan bebeğinizle yakın temas etmekten kesinlikle kaçınmayın. Son olarak, bebeğiniz ilk çocuğunuz değilse, yaşayabileceğiniz kardeş kıskançlığı ile ilgili yazımızı okumak için TIKLAYIN.