Skip to content Skip to footer

10 Soruda Depresyon Tedavisi

Artık depresyon tedavisi almanız gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Kendinizi değersiz, çaresiz ya da ümitsiz mi hissediyorsunuz?

Majör depresyon tedavisi görerek bu sorunlardan kurtulabileceğinizi biliyor musunuz? Günümüzde depresyon pek çok kişide görülebilen yaygın bir problemdir.

Depresyon tedavisi için uzman destek sağlıyoruz. Peki depresyon tedavisi ne kadar sürer? Eğer siz de ilaçsız depresyon tedavisi görmek isterseniz size destek sunabiliriz.

Kendinizde depresyon belirtileri olup olmadığını incelemek ve depresyonun nelere sebep olabileceğini öğrenmek için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadrosuyla size depresyon tedavisi hakkında detaylı bilgi ve destek vermek için yanınızdadır.

Mentalium Psikoloji Depresyon Tedavisi Sunuyor Mu?

Depresyon tedavisi Mentalium Psikoloji bünyesindeki tüm uzman psikologlarımız tarafından başarıyla uygulanmaktadır.

Depresyon kesin tedavisi olan bir ruhsal bozukluktur. Depresyon tedavisi görenler özellikle psikoterapi süreci sonrasında tamamen iyileşebilirler.

Depresyon tedavisi ilaçsız da gerçekleşebileceği gibi depresyon tedavisi ilaçları (antidepresanlar) da gerekebilir.

Depresyon tedavisi İstanbul ‘da bulunan iki şubemizde de tüm uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Peki depresyon nedir?

İlk önce depresyon hakkında biraz bilgi edinelim ve ardından Mentalium Psikoloji’de depresyonun nasıl tedavi edileceğini değerlendirelim.

 

Depresyon Nedir?

Depresyon, kişinin nasıl hissettiğini, nasıl bir duygulanımda olduğunu ve neler düşündüğünü yoğun şekilde etkileyen, yaygın ve ciddi fakat tedavisi olan ruhsal bir hastalıktır.

Kişi depresyon hastalığını yaşarken, üzüntülü, durgun, isteksiz ve yapılan işlerden eski verimin ve zevkin alınamaması gibi bir durumdadır.

Hem duygusal açıdan çökkünlük hissine hem de fiziksel açıdan bitik bir hisse yol açabilir. Depresyon tedavisi mümkün olan bir ruhsal bozukluktur. 

Depresyon Neden Olur?

Depresyonun spesifik olarak ‘tek bir nedeni vardır’ diyebilmemiz doğru değildir. Depresyon hem psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir hem de fizyolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.

Örneğin; depresyon kişinin bir ilişki ayrılığı yaşaması, yas sürecini atlatamaması, travmatik bir olay yaşaması veya kendi yaşantısıyla alakalı yoğun umutsuzluğa ve ümitsizliğe kapılması halinde ortaya çıkabilir.

Bunlara ek olarak, kişinin zor bir hastalığının olması, bir uzvunu kaybetmesi ve akademik başarısının olumsuz yönde ilerlemesi depresyon nedenleri arasındadır.

Ayrıca iş hayatında yaşadığı olumsuzlukların var olması veya iş kaybı da önemli depresyon sebepleri arasındadır.  

Ayrıca kişinin sosyoekonomik düzeyin düşük olması, sonradan yaşanan ciddi ekonomik sıkıntıların varlığı ve alkol veya madde kullanımı da önemli etkilere sahiptir.

Ayrıca boşanma süreci veya ailede genetik olarak depresyonun var olması da önemli tetikleyiciler arasında sayılabilir.

Öte yandan depresyon sebepleri arasında kişinin statü kaybı, sosyal ortamlardan dışlanması, önceden deneyimlediği başarılı becerilere artık sahip olamaması da görülebilir.

Ek olarak, herhangi bir konuda başarısızlık yaşaması veya mükemmeliyetçiliği sonucu istediğini elde edememesi de depresyonla sonuçlanabilir.

İstediklerini elde edememesi, beklentilerinin karşılanmaması, baskıcı bir toplumda yetişmesi, ezilmesi ve sürekli değersiz olduğunun hissettirilmesi depresyona yol açabilir.

Son olarak, sevgisiz bırakılma, olumsuz çocukluk dönemi, akran baskısına ve akran zorbalığına uğraması, yaşından üstün görevler yüklenmesi de depresyonla sonuçlanabilir.

Bu sebeple tek ve belirgin sebepleri depresyonun sebebi olarak göstermemiz doğru değildir.

Kişinin kendine göre öznel sebepleri onun yaşadığı depresyonun başlıca sebeplerinden olabilir.

Unutmayalım ki depresyon kişinin yaşadığı olumsuz olayı ya da durumu olumsuz yorumlaması sonucu gerçekleşen bir ruhsal rahatsızlıktır.

Depresyonun sebepleri önemlidir çünkü depresyon tedavisi esnasında nedenlerin üzerinde de durmak gerekmektedir. 

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtileri kişilerde genellikle üzüntülü ve ümitsiz bir duygulanım, umutsuz düşünceler ve bitkinlik şeklinde kendini gösterebilir.

Depresyon belirtileri yaşayan kişi sürekli olarak kendini üzgün hisseder, canı sıkılır ve günlük aktivitelerin hiçbirinden artık zevk alamaz hale gelir.

Depresyon belirtileri içinde özellikle düşünsel açıdan sürekli kendini suçlu, değersiz ve sevgisiz hissetme hali oldukça yaygındır.

Kişinin yeme alışkanlıkları değişebilir. Eskisi gibi iştahlı veya doğru şekilde beslenemeyebilir, tam tersi olarak kişi kendini sürekli yemek yerken de bulabilir.

Keza kişinin uyku düzeninde de bozulmalar yaşanabilir. Depresyondaki kişi sürekli uyuyabilir, yataktan çıkmayabilir.

Ayrıca tam tersi olarak hiç uykuya dalamayabilir, uykuya üzüntülü düşünceler dolayısıyla dalamama durumu yaşayabilir.

Majör depresyon belirtileri arasında uyuduğunda bile sık sık uykudan uyanma durumları da bulunmaktadır.

Normalde yaptığı basit ve günlük işlere karşı konsantrasyon kaybı da görülebilir. İş hayatında eskisi gibi verimli, istekli ve aktif bulunamayabilir.

Depresyon belirtileri yaşayan kişilerin konuşmalarında, hareketlerinde ve aktivitelerinde yavaşlama, bazen konuşmaya bile mecalin olmayışı, ağır kanlılık ve isteksizlik oldukça yaygındır.

Majör depresyon sürecinde sürekli yorgunluk ve bitkinlik çok sık görülür. Depresyondaki kişiler kendilerine karşı yoğun umutsuzluk ve ümitsizlik içindedirler.

Eskisi gibi verimli ve faydalı olamayacaklarına, işe yaramayacaklarına, başarısız olacaklarına inanmaya meyilli hale gelebilirler.

Depresyon belirtileri arasında önemli ve en ciddi olanlarından biri ise intihar eğilimidir. Depresyon yaşayan kişiler için intihar eğilimini düşünmemek yanlış olacaktır.

Kişi yaşadığı yoğun üzüntü, umutsuzluk, isteksizlik, işe yaramama düşüncesi ve ümitsizlik sonucunda kendi hayatına son vererek insanları veya kendini bu durumdan kurtarmak amacı ile intihara baş vurabilir.

Bu sebeple depresyon tanısı almış kişilerin genellikle tek kalmaması, aile denetiminde ve gözleminde olmaları önerilmektedir.

Depresyon tedavisi sırasında da intihar girişimleri ele alınır ve özellikle bunlar üzerinde değişim sağlanmaya çalışılır. 

 

Depresyon Türleri Nelerdir?

  1. Majör Depresyon  

Klasik depresyon adı verdiğimiz türdür. Sürekli olumsuz inançların, duyguların var olduğu klasik belirtilerin olduğu depresyon türüdür. Majör depresyon tedavisi Mentalium Psikoloji bünyesinde sunulmaktadır.

  1. Distimik Bozukluk

Kalıcı depresyon adı da verilebilir. Kronik depresyon da denebilir. Kronik depresyon belirtileri majör depresyona benzemektedir.

Ancak kronik depresyon adından da anlaşılabileceği üzere en az 2 yıl sürebilmektedir. Distimik bozukluk tanısı alan kişi depresyon atakları geçirebilmektedir.

Ağır depresyon kategorisine girebilen distimik depresif bozukluk uzmanlar tarafından takip edilmesi gereken bir türdür.

Distimik bozukluk tedavisi Mentalium Psikoloji bünyesinde uzman psikologlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir.

     3. Postpartum Depresyon

Doğum sonrası depresyon olarak da adlandırılabilir. Hamilelikte yaşanan olumsuz durumlar, kaygılar, baskılar doğum sonrası depresyonu için risk oluşturabilir.

Doğum sonrası depresyon tedavisi (postpartum depresyon tedavisi) Mentalium Psikoloji bünyesinde sunulmaktadır.

  1. Psikotik Depresyon

Kişinin ciddi bir depresyona sahip olmasının yanı sıra başkalarının göremeyeceği ve duyamayacağı bazı şeyleri (halüsinasyonlar gibi) görüp duyma gibi belirtilerin de var olmasıdır.

Psikotik depresyon tedavisi Mentalium Psikoloji bünyesinde uzman psikolog ekibimiz tarafından sunulmaktadır.

  1. Mevsimsel Depresyon

Mevsimsel depresyon için genellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan, güneş ışınlarının alımının az olmasından, uyku ve yeme alışkanlıklarının bozulmasından kaynaklanan geçiş dönemi depresyonu da diyebiliriz.

Bu türlerin yanı sıra yaşanan ani kayıpların, ayrılıkların, boşanmaların, dışlanmaların, iş kayıplarının depresyon dediğimiz duruma bağlı yaşanan yoğun üzüntüye neden olduğunu da ekleyebiliriz.

Mevsimsel depresyon tedavisi (kış depresyonu tedavisi) Mentalium Psikoloji bünyesinde sunulmaktadır.

 

Depresyondan Nasıl Korunurum?

Depresyon tedavisi olan bir ruhsal rahatsızlıktır. Ancak kişinin koruyucu önlemler alması ve depresyondan korunması da önemlidir.

Depresyonun nasıl geçeceğini, kendiniz nasıl geçirebileceğinizi söylememiz mümkün değildir ama bu tip korunma yöntemleri depresyon oluşmadan önce, yalnızca korunma amaçlı uygulanabilmektedir.

Uyku düzeninin aksamaması, genellikle çok geç yatıp kalkılmaması depresyonu bünyenizden uzaklaştırmaya yardımcı olabilmektedir. Uyku stresi azaltmaya ve enerjiyi arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Düzenli egzersiz ve spor yapmak vücut fonksiyonlarını düzenlediği gibi ruhsal sağlığınıza da olumlu yönde etki sağlayabilmektedir.

Genellikle kafein, alkol, sigara fizyolojik ve psikolojik sağlığı olumsuz yönde etkiler ve depresyon oranını da arttırabilmektedir bu sebeple bu durumlardan uzak durulması tavsiye edilebilir.

Güneş ışığı ve sudan yararlanmak gene fizyolojik ve psikolojik açıdan fayda sağlamaktadır.

Bu nedenle gündüz doğal yollarla güneşten faydalanmak ve gece/gündüz bol su içmekte dolaylı yollardan depresyon riskini azaltacaktır.

Bunun yanı sıra sağlıklı beslenme alışkanlığı da oluşturulmalıdır. Sosyal ve aile desteği depresyonun ve hatta diğer hastalıkların riskini azaltmak içinde büyük oranda fayda sağlayabilmektedir.

Sağlıklı aile ve sağlıklı sosyal çevre oluşturmaya özen gösterilebilir. Depresyon tedavisi olan bir ruhsal rahatsızlıktır ancak depresyon gelişmeden önce önlemek daha iyi sonuçlar vermektedir. 

Depresyon Tanısı Nasıl Konur?

Depresyon tedavisi için öncelikle kişiye majör depresyon tanısı koyabilmek gerekmektedir.

Ruh sağlığı uzmanlarının majör depresyon tanısı koyabilmeleri için isteksizlik, verim alamama, yorgunluk, uykusuzluk veya sürekli uyuma ve iştahta bozulmalar mevcut olmalıdır.

Ayrıca sürekli üzüntülü duygu hali gibi yoğun belirtilerin en az iki hafta bir süre içinde devam etmiş olması gerekmektedir.

Majör depresyon tanısı her yaş için konulabilir. Çocuk, ergen ve yetişkin fark etmeksizin depresyon her yaştan ve cinsiyetten olan kişilerde kendini gösterebilir.

Kişinin psikolojik veya fizyolojik olarak artık eskisi gibi olmadığını fark ettiğinde ve verimsiz bir hayat tarzı yaşamaya başladığını fark ettiğinde depresyona dair şüpheleri oluşabilir.

Ayrıca sürekli üzüntülü ve bitkin bir durumda olduğunu anladığında bir uzmana başvurması sonucunda kişinin depresyona dair muayene süreci başlar. 

Kişiden alınan anemnez, hayat öyküsü ve belirtiler sonucunda belirtilerin de süresine bakılması ile birlikte depresyon tanısı uygun ise, kişiye majör depresyon tanısı konulabilmektedir.

Tanı koyulduktan sonra ise depresyonun şiddetine bağlı olarak depresyon tedavisi başlayacaktır. 

Depresyon Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Depresyon tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Depresyon tedavisi ilaç tedavisi ve psikoterapi desteği olarak uygulanabilmektedir.

Ancak ikisini tek tek tedavi olarak alıyor olmak her zaman doğru bir durum olmayabilir. Antidepresan ve terapi desteğini birlikte yürütmek en doğrusu olabilir.

İlaç Tedavisi

Hekimlerin muayene sonrasında uygun bulduğu ilaçlarla seratonin seviyesinin arttırılması amaçlanır ve doğru ilaçla depresyonun sebep olduğu olumsuz duygulanımlar ortadan kalkmaya başlar.

Depresyon tedavisi için ilaç desteği özellikle şiddetli depresyon vakalarında zorunlu hale gelebilir. Majör depresyon tedavisi için bir psikiyatrist ve psikolog birlikte çalışabilir.

Psikoterapi

Bilişsel Davranışçı Terapi kişinin olumsuz inanç ve düşüncelerine yönelik terapiyi hedefler ve kişinin sahip olduğu olumsuz inanç ve düşünceler değiştirilir.

EMDR Terapi travmanın sebep olduğu depresyonu tedavi ederek doğru terapi desteği ile depresyon tanısı almış kişinin depresyonunu düzeltebilir.

Mindfulness terapi tekniği kişinin andan zevk alabilmesine yoğunlaşarak depresyondaki kişiye daha farklı bir tedavi olanağı sunabilmektedir.

Psikodinamik terapiler kişinin erken çocukluk döneminde yaşadığı sıkıntılara yoğunlaşarak bu tip durumların şu anda oluşturduğu depresyon haline bakarak ona yönelik bir tedavi programı oluşturabilir.

Bunların yanı sıra depresyon ölçekleri, objektif ve projektif testlerde depresyondaki kişiye uygulanarak doğru tanı için yardımcı olabilmektedir.

Depresyon Tedavisi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Depresyon tedavisinin özellikle depresyondaki bireyler ya da yakınları tarafından merak uyandıran bazı yönleri vardır.

Kişiler depresyondan kurtulmak için neler yapacaklarına karar vermekte zorlanabilirler.

İşte bu yüzden biz de bugünkü yazımızda depresyon tedavisine dair sıkça sorulan soruları derledik.

İbni Sina Depresyon Tedavisi Hakkında Ne Dedi?

İbni Sina dünya literatüründe polimerik erken tıbbın babası olarak kabul edilmektedir. Yazdığı kitaplar günümüzde bile modern tıbbın temelini oluşturan kitaplar arasındadır.

İbni Sina depresyon tedavisi ile alakalı bir eser de yazmıştır. İslam bilginlerinden İbni Sina’ya göre insan ruhu ile beyni ilişkili haldedir.

Böylece ruh üzerinde meydana gelen bir bozukluk beyni önemli ölçüde etkiler.

Ayrıca İbni Sina insan bedeninde oluşan bazı sıvıların farklı miktarlarda dengesizliğini vurgulayarak günümüz psikiyatrisinin nörotransmitter varsayımlarının temelini atmıştır.

İbni Sina depresyon tedavisi ile ilgili oldukça önemli noktalara değinmiş ve depresyonun beyindeki fiziksel değişikliklerini de ortaya koymuştur.

Depresyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Depresyon tedavisi ne kadar sürer sorusunun genel bir cevabı elbette vardır. Önemli ölçüde iyileşmeler bilişsel davranışçı terapi yöntemiyle 12-18 seans içerisinde görülmektedir.

Ancak bir kişinin depresyon tedavisinin ne kadar süreceği sorusuna cevap verebilmemizi sağlayan pek çok farklı belirleyici de mevcuttur.

Örneğin; hafif depresyonun tedavisi bu süreçten daha kısa sürerken bazı depresif duygudurum bozukluklarında hastalar bir yıl civarı bir süre dahi psikoterapiye devam edebilir.

Majör depresyon tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabını verebilmek için kişinin hangi düzeyde depresyona sahip olduğunu değerlendirmek gerekir.

Ayrıca kişinin yaşı, daha önce atak geçirip geçirmediği, sosyal desteğinin varlığı ve medeni hali dahi önemli etkileyicidir.

Bunlara ek olarak, eğer kişinin yaşantısında önemli depresif duygudurum tetikleyicileri mevcut ise depresyondan kurtulmak için geçen süre de artabilir.

Depresyonda Lityum Tedavisi Uygulanır Mı?

Depresyonda lityum tedavisi bazı psikiyatristler tarafından bazı durumlarda kullanılabilmektedir.

Genellikle orta düzeyde depresif duygudurum bozukluğu olan veya majör depresyon tedavisinin planlandığı kişilerde bazı antidepresanlar uygulanmaktadır.

Ancak çoğu zaman depresyonda lityum tedavisi uygulanması tercih edilmez. Tedaviye karşı direnç gösteren hastalarda ise depresyonda lityum tedavisi tercih edilebilir.

Dirençli depresyon tedavisi için kullanılan lityum bipolar bozukluk hastalarında tercih edilen bir tıbbi ajandır.

Direnç gösteren hastalarda birçok hekimin ilk tercihi antidepresan alımına lityum ilave etmektir.

Lityum, serotoninin presinaptik salımını etkiler. Böylece serotonin iletimi artış gösterir.

Serotonin eksikliği de depresyonun nedenleri arasında olduğu için depresyonda lityum tedavisi tercih edilebilir.

Depresyonda Sülük Tedavisi Etkili Mi?

Depresyonda sülük tedavisi ile ilgili alternatif tıp uzmanlarının çeşitli görüşleri mevcuttur. Alternatif tıp ile ilgili herhangi bir görüşte bulunmamız bir ruh sağlığı uzmanı olarak doğru olmayacaktır.

Sülük tedavisi belirtildiği gibi kirli kanın temizlenmesi üzerine bir destek uygulamasıdır. Kirli kanın kişide huzursuzluk, enerji eksikliği vb. bazı belirtilere sebep olabileceği söylenmektedir.

Bu gibi belirtiler de depresyon belirtileri arasındadır. Ancak depresyonu yalnızca biyolojik bir rahatsızlık olarak görmek imkansızdır.

Depresyonda sülük tedavisi kişinin ek bir destek olarak uygulatabileceği bir süreç olmakla birlikte asla tek başına yeterli olmayacaktır.

Bunu vurgulama nedenimiz ise depresyonda sülük tedavisi haricinde antidepresanların dahi tek başına kullanımının depresyonu kalıcı şekilde yenmeye yetmemesi sayesindedir.

Yalnızca psikiyatrik ilaç kullanan bireylerin psikolojik destek almadan hastalıklarının tekrarlama oranı %70 civarındadır.

Bu oran ilaçsız depresyon tedavisi olarak da adlandırılan psikolojik destek alınmasıyla birlikte %20’lere kadar düşmektedir.

Dolayısıyla depresyonda sülük tedavisi asla psikolojik desteğin yerini tutmaz ancak kişiler inandıkları ölçüde tamamlayıcı şekilde bu süreçten yararlanabilirler.

Depresyon Bitkisel Tedavisi Olan Bir Hastalık Mıdır?

Depresyon bitkisel tedavisi ile ilgili birçok araştırma mevcuttur. Depresyonun bitkisel tedavisi tek başına asla değerlendirilemez ve uygulanamaz.

Depresyonun başlıca tedavi süreci antidepresanların psikoterapiyle beraber yürütülmesi ile gerçekleştirilir.

Depresyonun belirtilerini azaltma noktasında destekçi olan bazı bitkisel ürünler vardır. Bu ürünlerin başlıca görevleri arasında gevşemeyi sağlama, huzursuzluğu azaltma, sakinleşme vb. bazı unsurlar mevcut olabilir.

Örneğin; kişi bazı bitki çayları yardımı ile daha rahat anlar yaşayabilirler. Ancak depresyon ortadan kalkmaz.

Depresyon tedavisi ancak ve ancak psikolojik destek alınarak gerçekleşir. Elbette görüştüğünüz uzman eğer sizin ilaç tedavisine ihtiyaç duyduğunuza inanırsa o zaman sizi bir hekime yönlendirecektir.

Kış Depresyonu Tedavisi Olur Mu?

Kış depresyonu tedavisi olan bir depresyon türüdür. Aslında depresyon genellikle zaten kış aylarında daha çok görülmektedir.

Havaların soğuması ve yaz saati uygulamasının sona ermesiyle birlikte pek çok kişi kendini yorgun, halsiz, hiçbir şey yapmak istememe gibi belirtiler ile boğuşurken bulur.

Ayrıca uyuyamama, kimseyle konuşmak istememe gibi depresyon belirtileri de görülebilir.

Kış depresyonu, ruh sağlığı iyi olmasına rağmen soğuk aylarda depresyon belirtileri gösteren kişilerde ortaya çıkan bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanır.

Bilimsel olarak “Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu” olarak bilinen bu bozukluk, nadir de olsa yılın diğer zamanlarında ortaya çıkabilmektedir.

Depresyon, beynin sonbahar ve kış aylarında azalan güneş ışığına verdiği tepkiden kaynaklanır.

Beyindeki bazı kimyasalların, serotonin ve melatonin seviyelerindeki değişikliklerin mevsimsel depresyonla ilişkili olduğuna inanılır.

Bu iki kimyasal insan uyku-uyanıklık döngüsünü, enerjisini ve ruh halini düzenlemede rol oynar.

Sonbahar ve kış aylarında daha kısa günler, daha kısa gün ışığı saatleri ve daha uzun karanlık dönemleri, melatonin düzeylerini artırabilir.

Serotonin düzeylerini düşürerek depresyonun meydana geldiği biyolojik aşamayı belirleyebilir. Kış depresyonu tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yineleyen Depresyon Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Yineleyen depresyon tedavisi hakkında bazı depresif duyguduruma sahip bireyler tekrarlayan ataklardan dolayı karamsarlığa sürüklenebilirler.

Yineleyen depresyon tedavisi düzenli ve uzun süreli bir psikoterapi sürecine ek olarak ilaç tedavisi ile gerçekleştirilebilir.

Depresyon yineleyen bir ruhsal bozukluktur veya diğer bir ifadeyle kronik bir hastalıktır.

Bir kez depresif atak yaşayan kişilerde daha sonra depresif atakların gerçekleşme olasılığı hiç depresyon geçirmemiş bireylere göre oldukça fazladır.

Depresif atakların nasıl geçirildiği de oldukça önemlidir. Örneğin; yineleyen depresyon vakalarının büyük çoğunluğunu depresyona yönelik tedavi almayan bireyler oluşturur.

Özellikle ilaçsız depresyon tedavisi olarak da nitelendirilecek psikoterapi desteği alan bireylerin depresif duygudurumlarının nüksetme olasılığı çok daha düşüktür.

İlaçsız Depresyon Tedavisi Olur Mu?

İşte en sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de ilaçsız depresyon tedavisi varlığının mümkün olup olmadığı yönündedir. İlaçsız depresyon tedavisi elbette mümkündür.

Depresyondaki her bireyin antidepresan veya başka psikiyatrik ilaçların kullanımına ihtiyacı yoktur. Depresif duygudurum bozukluklarının tedavisi için bazı durumlarda yalnızca psikoterapi yeterli olabilmektedir.

Depresif sorunların tedavisinde kişinin hangi depresif bozukluk şiddetine sahip olup olmadığı önemlidir.

Örneğin; hafif düzeydeki depresif hastalarda yalnızca psikoterapi oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

Orta düzeydeki depresif hastaların ise bazılarında ilaçsız depresyon tedavisi elbette işe yarar. Ancak sosyal işlevsellik gitgide azalabilmektedir.

İşte bu süreçte ilaçsız depresyon tedavisi yetersiz kalabilir. Bu nedenle antidepresanların kullanımı gerekli olabilir.

Majör depresyon tedavisi söz konusu olduğunda ise ilaçların kullanımı büyük oranda gerekli olabilir.

Mentalium Psikoloji'de Depresyon Tedavisi

Kurumumuzda başta bilişsel davranışçı terapi gibi bazı terapi yöntemleri  ile depresyon tedavisi uygulanmaktadır.

İlk yöntem davranış terapisi olabilir. Öncelikle kişinin şikayetine göre depresyona sebep olan davranışları ve aktiviteleri belirlemekteyiz.

Bunun yanı sıra kişinin yapmayı reddettiği bazı aktiviteler de mevcuttur ve onlar belirlenmelidir.

Kişinin eskiden zevk aldığı ama şu anda yapmaktan kaçındığı ve depresyon sebebi ile uzaklaştığı davranışlar ve aktiviteler belirlenir ve neden yalnızlaştığı üzerine yoğunlaşılır.

Depresyon tedavisi esnasında bu tip kısır döngüleri belirledikten sonra kişi ile birlikte çalışır ve kısa bir sürede bu aktivitelerin aslında o kadar da yalnızlaşmayı gerektirecek zor aktiviteler olmadığı keşfedilir.

Depresyon tedavisi için bir diğer önemli süreç de bilişsel terapi olarak bilinmektedir. Bilişsel terapi depresyon tedavisi için en önemli kısımlardandır.

Davranış terapisini Bilişsel Terapi ile birleştirmek amaçlanmaktadır. Kişinin davranışları yaşadığı olaya, maruz kaldığı olaya bakış açısı ve onu nasıl yorumladığı ile alakalıdır.

Yaşanan olay neticesinde kişi depresyona girebilir. Bunun sonucunda bundan sonra yaşadığı benzer olaylarda da aynı şeyleri yaşayacağına dair bir inanca sahip olur.

Böylece kişi daha umutsuz günlerinde geleceğine odaklanır. Depresyon tedavisi için amacımız da depresyondaki kişinin bir olay hakkındaki düşüncelerini değiştirmektir.

Daha sonrasında depresyondaki kişinin sahip olduğu kökü sağlam inançlara bakmaktayız.

Erken çocukluk döneminde depresif ve olumsuz inançlara hangi durumların sebep olduğunu bulabilmemiz ve onları değiştirebilmemiz için depresyonda olan kişinin bir de çocukluğuna bakmaktayız.

Depresyon tedavisi sadece kişinin yakınmalarının sonlanmasıyla değil, aynı zamanda geçmişten gelen köklü inanışlarının da sonlanmasıyla sonuçlanmalıdır.

Bu kökü sağlam çocukluktan şimdiye uzanan köklü inançları alternatif inançlar ile değiştirdiğimizde depresyon tedavisi de sonlanmış olacaktır.

Sizler de etkili ve doğru tedavi yöntemlerimiz ile depresyondan kurtulabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.