13 Maddede Hamilelik Stresi Nasıl Oluşur?
Yaşamın en zor dönemlerinden birisi de hamilelik dönemidir. Stresi arttıran faktörlerden birisi olan hamilelik süreci boyunca psikolojik destek alınması özellikle hamilenin olaylara ve yaşama bakış açısından olumlu seyir izleyebilir. Eğer siz de hamilelik stresi yaşıyor ve bunu psikolog desteği ile atlatmak için bize ulaşabilirsiniz.
Hamilelik Stresi Nedir?
Hamilelik; sperm ve dişi yumurtalarının birbirine bağlanması ve bir dizi gelişimsel olaydan sonra başlayan bir süreçtir. Bu dönemde kadınlar kısa sürede ciddi fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler yaşarlar.
Bu arada, kadınlar bu değişiklikleri ilk kez yaşamaktadır. Stres, kadınların bu süreçte uyum sağlaması gereken bir savunma mekanizmasıdır.
Tehlikeli bir ortamda veya vücudunda tehlikeye neden olabilecek veya bir dengesizliğe neden olabilecek bir uyaranla karşılaştığında bu durumu yönetmektir önemli olan.
Hamilelik stresi azaltılabilir mi? Bir kadın hamile kaldığında, çevresinde anne olarak tanınmaya başlar. Bu durum, kimlik ve rollerin hızlanan dönüşümünün yanı sıra kadınların yaşadığı pek çok değişimi de tetiklemektedir.
Hamilelik, kadınların yeni rollere uyum sağlamak zorunda olduğu bir kriz dönemidir. Hamile bir kadın gelişimsel kimliğinin krizini aşmak için mücadele ederken, kendisi ve bebeği de bebeğin en hızlı gelişim dönemi olan doğum öncesi dönemi yaşar.
Bu nedenle hamile kadınların yaşadığı hamilelik stresi gebelik dönemindeki ruh sağlığı ve bebeğin gelişimini de etkiler. Hamilelik stresi hamilelik sırasında ve doğumdan sonra ortaya çıkabilir veya tekrarlayabilir.
Bu süreç kadınlar için karmaşık bir süreç olabilir. Gebelikte ortaya çıkan ruhsal hastalıklar göz ardı edilmemeli, doğum sonrası psikiyatrik bozuklukların tanı ve tedavisine özen gösterilmelidir.
Aksi halde hamile annenin psikolojik sorunları fetüsü etkileyebilir, anne ile bebek arasındaki ilişkiyi bozabilir, doğum sonrası annenin yeteneğini bozarak bakım isteğini etkileyebilir.
Ayrıca kadınların hamilelik döneminde yaşadıkları duygudurum bozuklukları, eşleri ile olan ilişkilerinde de sorunlara yol açabilmektedir.
Hamilelik Stresi Nasıl Oluşur?
- Hamile anneler, planlanmamış bir hamilelik süreci nedeniyle kaygı ve panik yaşayabilirler. Bir eşin beklenmedik bir zamanda bebek dünyaya getirmesi de hamile anneler için zorluk teşkil etmektedir. Hamilelik stresi artıran en temel faktörlerden biri hamilelik ikilemidir. Küçük yaşta hamilelik yaşadığınızda hamilelik stresi de artar.
- Anne ve bebeklerin sağlığı hakkında önceden bilgi sahibi olmadığımız ve herhangi bir araştırma yapmadığımız için bebeğe kalıcı zararlar verebileceğini düşünebiliriz. Bebeğinin sağlık sorunlarıyla doğabileceğinden endişe duyabilir. Özellikle doğum bozukluklarından ve bebek ölümlerinden korkabilirler.
- Hamilelik başladığında kadının vücut yapısındaki değişiklikler, iştahsızlık, uykusuzluk ve hormonal biyolojik değişiklikler de strese neden olabilir.
- Bir kadının önceki hamileliğinde düşük ve ölü doğum öyküsü varsa, hamile kişi bebeğinin sağlığı ve doğum sırasında neler olduğu konusunda çok endişeli olabilir.
- Kişinin geçmişte yaşadığı çözülmemiş travma hamilelik sırasında tekrarlayabilir ve hamilelik stresi böylece tetiklenebilir.
- Yine, önceden teşhis edilmiş ve tedavi edilmiş ruhsal rahatsızlıkları veya ailevi ruhsal hastalıkları hamilelerde tekrarlayabilir.
- Önceki yaşamda fiziksel, cinsel veya psikolojik istismar öyküsü, hamilelik sırasında strese neden olabilir.
- Annenin evlilik hayatındaki eş şiddeti ve olumsuz yaşam olayları, hamilelik stresi için artırıcı nitelikte çeşitli psikolojik sorunlara neden olabilir.
- Ailede yaşayan çocuk sayısı, çocuğun aile ile yaşadığı sorunlar, önceki gebelikte aile içi iletişimin beklentileri karşılamaması yeni gebelikte de annenin üzerindeki yükü artırmaktadır.
- Araştırmalar, sosyoekonomik düzeylerin bir kadının hamileliğini etkilediğini ve sosyoekonomik düzeyi düşük kadınların daha fazla stresli olduğunu göstermiştir.
- Gebenin düşük özsaygısı, aşırı öz eleştirisi, dışadönüklük ve bağımlılığının düşük olması hamilelik stresi için riski de artırır.
- Anne adayları için sosyal desteğin olmaması, hamilelik sürecini karmaşıklaştırmanın bir başka nedenidir.
- Bu sebeplerin her birine farklı sebepler ekleyebilirsiniz. Tüm bu etkenlerin üstesinden gelmenin ve hamilelik deneyiminizi daha keyifli hale getirmenin yolu ise profesyonel bir psikolog yardımıyla doğuma hazırlanmaktan geçmektedir.
Hamilelik Stresi Azaltılır Mı?
Hamilelik sürecine hazır olmak ve bu yeni sürece ayak uydurabilmek için bazı yöntemler geliştirilebilir. Böylece annenin yaşadığı hamilelik stresi azaltılabilir. Ayrıca annenin de bebeğin de hem fiziksel hem ruhsal sağlığı korunabilir.
- Anne-baba olarak bu süreçte hamilelik öncesi duruma hazırlamak, anne-baba olmaya hazır hissetmek ve çocuğunuzu planlamak kesinlikle hamilelik stresi seviyelerinde azalmaya yol açacaktır.
- Hamileler sağlıklı beslenme ile hem biyolojik hem de ruhsal sağlıklarını koruyabilirler. Vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu ve bu süre zarfında nelerden kaçınmanız gerektiğini bilmek çok önemlidir.
- Hamileliğe uygun fiziksel aktiviteyi günlük yaşamınıza dahil etmek ve grup halinde spor yapmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
- Hamileliğin getirdiği köklü değişikliklere ayak uydurmakta zorlananlar için “bitti” demeden bir an önce profesyonel destek almak hamilelik stresi ile baş etmede çok önemlidir. Hızlı ve kolay bir şekilde profesyonel psikolojik destek almak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Doğru kaynak kitaptan hamilelik hakkında bilgi almak, bilinmeyenin üstesinden gelmenize ve hamilelik stresi için doğru baş etme yöntemleri geliştirmenize yardımcı olabilir.
- Hamilelik, çocuğun 9 ay hiçbir şey yapmadan doğmasının beklendiği dönem değildir. Doktor kontrolünde günlük hayatınıza devam edebilir, seyahat edebilir ve çeşitli aktivitelere katılabilirsiniz.
- Yoga ve meditasyon, hamilelik sırasında meydana gelen biyolojik değişikliklere aktif olarak katkıda bulunabilir.
- Olumsuz düşüncelere yol açan haberlere ve insanlara mümkün olduğunca yakın durmamalısınız. Sizi mutlu eden olumlu düşüncelere odaklanmak kaygı ve stresi azaltacaktır.
- Hamilelik deneyimi daha kişisel bir boyuttur, bu nedenle size ve hayatınıza uyarlanabilecek hamilelik stresini azaltmanın yollarını bulmak için bizden bir an evvel profesyonel destek alın.
Mentalium Psikoloji Kimdir?
2019 yılında Kadıköy ilçesi Göztepe semtinde kurulan Mentalium Psikoloji uzman psikologların hizmet verdiği bir psikolojik danışmanlık merkezidir.
2021 yılında ise ikinci şubesi olan Şişli Mecidiyeköy bölgesinde hizmet vermeye başlamıştır. Kurumumuz bünyesinde klinik psikolog unvanı bulunan ruh sağlığı profesyonelleri hizmet vermektedir.
Merkezlerimizde hem bireysel psikolojik destek hem de aile çift terapisi uygulanmaktadır. Tüm çalışanlarımız lisans eğitimlerini psikoloji alanında gerçekleştirmiş ve 4 yıllık üniversitelerden mezun olmuşlardır.
Lisans eğitiminin ardından klinik alanda danışanlarına hizmet verebilmek ve psikoterapi yapabilmek için de klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamışlardır.
Uzmanlık eğitimlerinin ardından ise en az bir psikoterapi ekolünde ilerleme sağlamış ve kendilerini geliştirmişlerdir. Danışan ve seans tecrübesi olan uzman psikologlarımız birçok bireysel psikoterapi alanında destek sunmaktadırlar.
Başta hamilelik stresi olmak üzere depresyon, anksiyete, sosyal fobi, özgül fobi, panik atak, travma, obsesif kompulsif bozukluk, DEHB, bağımlılık, kişilik bozuklukları ve ilişki sorunları çalışma alanlarımızdan bazılarıdır.
Ayrıca ilişkilerinde sorunlar yaşayan çiftler için de aile ve çift terapisi desteğimiz bulunmaktadır. Yazımızın da başında belirttiğimiz gibi hamilelik dönemi stresi fazlaca barındıran bir dönemdir.
Eğer siz de hamilelik stresi yaşıyor ve destek almak istiyorsanız bizden destek alabilirsiniz.