Skip to content Skip to footer

3 Soruda İstanbul ‘da Psikolog Olmak

İstanbul 'da Psikolog Olmak

Zor zamanlar geçirdiğimizde bu zamanlarda yaşadıklarımızı birileriyle paylaşmak isteriz. İşte bu noktada ilk başvurduğumuz insanlar genellikle aile üyeleri veya arkadaşlardır. Şimdi hafızamızı biraz zorlayalım ve biraz düşünelim. Kaç tanıdığımıza yaşadığımız bir hissi veya aklımıza gelen düşünceleri anlattığımızda bizi yargılamadı?

Kaçı iyi niyetli de olsa tavsiye vermeye kalkıp bizi dinlemedi bile? Kaç tanıdığımız bizi yaşadıklarımız veya zihnimizden çıkaramadığımız düşüncelerimiz hakkında bizi suçlamadı? Bunların bir kısmını yaşadık, bir kısmını da belki yaşayacağız. Psikolog bu noktada sizin en yakınınızdan farklılaşarak devreye girebilir. Psikolog olmak bu nedenle çok kıymetlidir ancak bazı yerlerde psikolog olmak daha da zordur.

Bu yerlerden biri için de İstanbul diyebiliriz. İstanbul 20 milyona yakın nüfusuyla ruhsal hem ruhsal hem fiziksel yönden yorucu bir şehir olarak adlandırılabilir. Eğer siz de size iyi gelmeyebilecek bir arkadaş ya da dost tavsiyesi yerine, psikolog ile yürütebileceğiniz psikoterapi süreci sayesinde sorunlarınızı çözmek isterseniz bizden destek alabilirsiniz.

Psikolog Kimdir?

Psikolog, üniversitelerin 4 yıllık Psikoloji bölümünü bitirerek ruh sağlığı profesyoneli olmaya hak kazanan bireylere denir. Psikolog ile psikoterapist ise birbirinden farklı kavramlardır. Halk arasında daha çok terapist olarak adlandırılan kişiler ise 4 yıllık lisans bölümünü bitirmekle bu ünvanı alamazlar.

Bir üniversitenin klinik psikoloji yüksek lisans programını bitirerek klinik psikolog olmaya hak kazanması gerekir. Üstelik terapist olabilmek veya terapi yapabilmek için klinik psikolog olmak da yetmez. Terapi yapabilmek için mutlaka en az bir psikoterapi ekolü üzerine eğitim almak gerekir. Bu eğitim mutlaka süpervizyon da barındırmalıdır.

Birçok terapi ekolü için de ayrıca kendi sürecinden geçmek de önemli bir koşuldur. Bu koşulları sağlayan psikolog psikoterapi yapabilir. Ancak ülkemizde ne yazık ki hala psikologların meslek yasası olmadığı için bir denetim mekanizması da oturmamıştır. Bu denetim mekanizmasının var olmaması sebebiyle psikoterapi arayışında olan kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir.

Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde yetkin olmadığı halde terapist ünvanını kullanan birçok kişi vardır ve bilhassa İstanbul ilimizde terapist arayışında olan bireyler de son derece dikkatli ve seçici davranmalıdır. Mentalium Psikoloji bünyesinde psikoterapi hizmeti veren tüm psikoterapist arkadaşlarımız gerekli akademik yetkinliklerin yanı sıra eğitimleriyle de dikkat çekmektedir.

Psikolog Ne Yapar Ne Yapmaz?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki son yıllarda bireylerin psikolog algısı değişmektedir ve bu güzel bir gelişmedir. Ancak ne yazık ki birçok gelişmiş ülkeye göre ülkemizde psikolog ve psikoloğa gitmek kavramları hala tartışmalıdır. Birçok kişi İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyükşehirlerimizde dahi psikoloğa gitmenin bir delilik belirtisi olduğunu düşünebilmektedir.

Kuşkusuz bu da ruh sağlığı profesyonellerinin mesleki sınırlarının yanlış algılanmamasına neden olmaktadır. Psikolog ile psikiyatrist çok sık karıştırılan meslek gruplarıdır. İkisi de ruh sağlığı profesyonelidir ve biri diğerinin yardımcısı değildir. Bir başka değişle, psikolog kesinlikle psikiyatristin yardımcısı değildir. Aynı vakalar üzerinde farklı disiplinler halinde çalışan profesyonellerdir.

Psikiyatristler tıp doktorudur ve tanı koymanın yanı sıra ilaç yazma yetkisine sahiptir. Psikologların ise daha çok test uygulama, tedavide yer alma ve terapi yapma yetkileri olabilir. Doktora gideyim, en azından doktordur bakış açısı ne kadar yanlışsa beni ilaçla uyutacaklar, psikolog en azından konuşuyor demek de o kadar yanlıştır.

Psikoterapi süreciyle alakalı en sık karşılaşılan sorunlardan biri de psikoloğun tavsiye vermesinin istenmesidir ancak psikoterapist kesinlikle tavsiye vermez. Arkadaş, eş, çocuk, anne veya baba tavsiye verebilir ancak bu yakınlarınız psikoloğunuz değildir. Düşünsenize 20 yaşındasınız ve terapistinizden tavsiye almaya alışıyorsunuz. Önünüzde en az yarım asır boyunca psikoterapiste devam etmek zorunda kalmak ne kadar doğru olabilir ki?

Terapist tavsiye vermez, sadece yolunuza ışık tutar ki siz yolu bulabilesiniz. Danışan zaten hangi yolun kendisi için en olumlu olduğunu bilir ancak o yolu bulmakta zorlanır. Terapistin görevi yolu çizmek ve ona yolu göstermek değil onun yolu bulmasına engel olan şeyleri çözmesine yardım etmektir.

 

İstanbul Psikolog İhtiyacının Yüksek Olduğu Bir Yer Mi?

İstanbul psikolog ihtiyacının oldukça fazla olduğu bir ilimizdir. İstatistik verilere göre İstanbul ülkemizde en çok psikolog aramasının da gerçekleştiği şehirdir. 20 milyonu aşkın nüfusuyla, trafik sorunuyla, geçim sıkıntısıyla, hızlı yaşamlar sunmasıyla İstanbul psikolog ihtiyacının en yüksek olduğu ildir. İstanbul trafiğinde hangimiz öfkelenmemişizdir?

İstanbul’da bir hafta sonu kaçamağı yapmaya kalksak kaç saatte gideceğimiz noktaya varabiliriz? Dostlarımızla ne sıklıkla buluşup hoş zaman geçirebiliriz? İstanbul veya benzeri çok nüfuslu şehirler dışında doğa ile iç içe yaşayan kişilerin bu ve bunun gibi birçok neden dolayısıyla an’a odaklanma şansı daha yüksektir.

An’a odaklanabilmek ise ruh sağlığımız için oldukça önemlidir. İşte bu ve bunun gibi sebepler nedeniyle İstanbul psikolog ihtiyacının oldukça fazla olduğu bir ildir. Eğer siz de psikolog arayışındaysanız bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.