Skip to content Skip to footer

3 Soruda Oyun Bağımlılığı Tedavisi

Oyun Bağımlılığı Tedavisi

Oyun bağımlılığı, kişinin oyun oynamayı durduramaması, oynamadığı zamanlarda huzursuz veya gergin olması, sorumluluklarını yerine getirmemesi gibi sorunlarla kendisini gösteren bir ruhsal rahatsızlıktır. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır ve mutlaka bir uzman desteği alınması gerekmektedir. Oyun bağımlılığı tedavisi mümkün olan bir ruhsal sorundur. Eğer siz de oyun bağımlısıysanız veya bir bağımlı yakınıysanız bizden uzman psikolog desteği alabilirsiniz. 

Oyun Bağımlılığı Nedir?

Oyun bağımlılığı, son yıllarda bilgisayar ve konsol oyunlarının çocuklar ve gençlerde kullanımının yaygınlaşması neticesinde önemli bir sorun teşkil etmeye başlamıştır. Oyun bağımlılığı, kişinin oyun oynamayı durduramaması, oyun oynama üzerindeki kontrolünü yitirmesi, giderek daha fazla zamanlarda oyun oynaması ve oynamadığında bazı olumsuz belirtilerin yaşandığı bir ruhsal sorundur. 

Bağımlılık, bir irade meselesi olmamakla birlikte bir beyin hastalığıdır. Bu nedenle de oyun bağımlılığı tedavisi gerçekleşmesi gereken bir sorundur. Ancak aynı zamanda oyun bağımlılığı tedavisi de var olan bir ruhsal sorundur. Eğer siz veya yakınınızın oyun bağımlılığı gibi bir sorunu varsa, siz de hemen bize ulaşır ve bağımlılık alanında uzmanlaşmış uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.

Kimler Oyun Bağımlısıdır?

Her oyun oynayan oyun bağımlısı değildir. Hatta birçok çocuk ve genç için oyun oynamak eğlenceli ve öğretici de olabilir. Ancak herhangi bir doğal veya doğal olmayan maddenin bağımlılık yapabileceği gibi oyunlar da bağımlılık yapabilir. Oyun bağımlılığı tanısı koyulması için de bazı kriterlerin karşılanması beklenir. Eğer bu kriterler karşılanıyorsa oyun bağımlılığı tedavisi almak gerekecektir. 

Bir kişinin oyun bağımlısı olarak kabul edilmesi için oyun oynamadığında veya oyun oynaması engellendiğinde bazı yoksunluk belirtilerini sergilemesi gerekmektedir. Bu belirtiler alkol veya madde bağımlılığındaki gibi fiziksel değil ruhsal belirtilerdir. 

Örneğin; bir oyun bağımlısı oyun oynayamadığında daha öfkeli olabilir. Elinden oyun konsolunun kolu alınan bir gencin oyun bağımlısı ise vereceği tepki gerçekten çok şiddetli olabilir. Bu nedenle birçok aile çocuklarıyla ciddi sorunlar yaşamaktadır. 

Elbette belirtmemiz gerekir ki oyun bağımlılığı tedavisi için böyle bir yöntem geçerli değildir. Yasaklar sadece daha cezbeder ve tartışmadan başka bir şeye yaramaz. Öfkenin dışında huzursuzluk, mutsuzluk ve depresif ruh hali de oyun bağımlılığı için yoksunluk belirtileri arasında sayılabilir. 

Oyun bağımlılığı belirtileri arasında bir diğer önemli kriter ise kişinin giderek oyun oynama süresinde gösterdiği artıştır. Bu süre bazen tüm gün dahi olabilir. Özellikle bağımlılığı ilerlemiş vakalarda bunu sıklıkla görebiliriz. Çok az uyku dışında tüm gününü oyun oynayarak geçiren oyun bağımlısı sık sık görülebilmektedir. Bu nedenle bazı fiziksel ve ruhsal sorunlarla da karşılaşılabilir. 

Yeme bozuklukları da bu duruma eşlik edebilir çünkü bir süre sonra artık oyun bağımlısının yeme düzeni de bozulmuş olur. Yemek yerken oyun oynama çok sık karşılaşılan bir durumdur. Buna ek olarak, okula giden oyun bağımlısı derslerden adeta elini eteğini çekmiş olabilir. Bu noktada akademik başarı artık oyunlarda elde edilen sanal başarının gölgesinde kalabilir. 

Örneğin; GTA oynayan bir genç suç dünyası içerisinde yükselmeyi ve yaptığı sanal kariyeri kendi akademik kariyerine tercih edebilir. Yalnızca bu yaşanan durum bile oyun bağımlılığı tedavisi için ruhsal desteğin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Oyun bağımlılığı belirtileri arasında bir diğeri ise kişinin sorumluluklarını yerine getirmede zorlanmasıdır. Oyun bağımlısı evli ise eşi ve çocuklarıyla zaman geçirmektense oyun oynamayı tercih edebilir. Öğrenci ise derslerdeki başarısı düşer veya derslere devamsızlık sorunu yaşamaya başlar. 

Bunlara ek olarak, başarısız bırakma girişimlerinin varlığı da oyun bağımlılığı belirtileri arasında yer alabilir. Kişi belki kendi isteği belki de çevresinin istemesi sonucu bırakmaya çalışabilir ancak bir süre sonra tekrar aynı seviyelerde oynamaya başlayabilir. 

Bu ve bunun gibi belirtiler bir kişinin oyun bağımlısı olabileceğini gösterir ancak bu tanıyı ancak bir ruh sağlığı uzmanı koyacaktır. Tanı koyulduktan sonra ise oyun bağımlılığı tedavisi başlayacaktır.

Oyun Bağımlılığı Tedavisi

Oyun bağımlılığı tedavisi genellikle ağırlıklı olarak psikoterapi şeklinde ilerler. Bazı durumlarda ise hem destekleyici hem de başka ruhsal sorunların tedavisi amacıyla ilaç tedavisi uygulanabilir. Oyun bağımlılığı oluşumu itibariyle beynin ödül mekanizmasındaki işlevsel sorun neticesinde ortaya çıkabilir. 

Oyun bağımlılığı tedavisi uzman psikolog eşliğinde gerçekleşen psikoterapi süreçleriyle gerçekleştirilmektedir. Psikoterapi süreci esnasında uzman psikolog ile bir iş birliği kuran oyun bağımlısı oyun oynama isteğiyle başa çıkma, kendisini tetikleyen durumları tespit etme, duygu ve düşüncelerle başa çıkma, yoksunlukla başa çıkma vb. birçok gündemi çalışır. 

Oyun bağımlılığı tedavisi var olan ancak ne yazık ki bağımlılık birçok aile tarafından çocuk veya gencin iradesizliği, tembelliği veya sorumsuzluğu olarak adlandırıldığı için yanlış değerlendirilen bir süreçtir. Bağımlılık bir hastalıktır ve beyin kaynaklı bir hastalıktır. 

Hastalıklar nasıl tedavi edilebiliyorsa ve ciddiye alınıyorsa, başarılı bir tedavi süreci için oyun bağımlılığı tedavisi de kişi ve yakınları tarafından ciddiye alınmalıdır. 

Hatta eğer bağımlılık sorunu yaşayan yakınınız destek almak istemezse, siz önce gelip onu nasıl motive edebileceğinizi veya ona nasıl yaklaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Eğer siz de oyun bağımlılığı konusunda destek almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.