Hamilelikte Panik Atak
Panik atak, herhangi bir tehdit veya tehlike altında olmamasına rağmen kişinin tehlike veya tehdit altındaymış gibi tepki verdiği, kaygılandığı veya korktuğu bir ruhsal rahatsızlıktır. Her dönemde olabileceği gibi hamilelikte panik atak belirtilerinin görülmesi de olasıdır. Eğer siz de hamilelikte panik atak belirtileri gösteriyorsanız, bizimle iletişime geçerek bir randevu alabilir ve panik atak tedavisi görebilirsiniz.
Panik Atak Nedir?
Panik atak, kişinin yaşadığı herhangi bir tehdit veya tehlike riski olmamasına rağmen kendisini tehdit ya da tehlike altında hissetmesini sağlayan bir ruhsal rahatsızlıktır. Günümüzde panik atak toplumda her 100 kişiden 2 ila 4 tanesini etkilemektedir. Panik atak, kişinin aşırı kaygı, endişe ve korku yaşadığı bir ruhsal sorundur.
Kişinin yalnızca duygu, düşünce veya davranışlarını değil aynı zamanda tüm yaşantısını etkileyebilir. Panik atak hastası birey toplumsal görevlerini, kişisel sorumluluklarını veya çevresiyle olan ilişkilerini idare etmekte zorlanır hale gelebilir. Panik atak sorunu yaşayan kişilerin mutlaka profesyonel destek alması önerilmektedir. Bu destek genellikle en başarılı olan yöntemler olarak belirtilen psikoterapi ve ilaç tedavisidir.
Psikoterapi yöntemi uzman psikolog eşliğinde danışanın duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyen ve değişimi hedefleyen bir süreci ifade etmektedir. Öte yandan, ilaç tedavisi ise uzman hekim tarafından sürdürülen ve kişinin panik atak yaşamasına neden olan tıbbi faktörleri değiştirmeyi hedefleyen bir süreci barındırır.
Panik atak veya atakların neticesinde oluşan panik bozukluk, ilaç ve psikoterapi desteği olmadan kendiliğinden geçmez. Bu nedenle bu rahatsızlıkla mücadele etmek için mutlaka profesyonel destek alınması gerekmektedir.
Hamilelikte Panik Atak Neden Oluşur?
Panik atak bir ruhsal rahatsızlıktır ve ruhsal sorunlar genellikle kişinin özellikle hassas olduğu süreçlerde daha çok ortaya çıkma eğilimi gösterebilirler. Hamilelik de bir kadının yaşayabileceği en hassas dönemlerden biridir. Hamilelikte panik atak görülmesi de bu sebeple gerçekleşebilir. Hamilelikte panik atak görülmesinin özel bir sebebi yoktur.
Ancak hamilelik sırasında kadın vücudundaki ani hormonal değişimlerin olması panik atak gelişim sürecini tetikleyebilir. Ayrıca bazı gebelikler diğerlerine göre daha stresli geçebilir. Bebeğin fiziksel bazı sorunlar yaşaması veya doğumsal bazı sorunlar annedeki stres seviyesinin artışına sebep olabilir. Stresli gebelik süreci bu nedenle hamilelikte panik atak gelişimini düşündürebilir. Ancak her stresli gebelik süreçlerinde panik atak gelişimi olacağı anlamına da gelmemektedir.
Bunlara ek olarak, anne adayının yaşamındaki sosyal değişiklikler ve düşünce tarzları da hamilelikte panik atak sürecinin gelişimini sağlayabilir. Düşünce tarzlarından bahsetmek bu noktada önemli olabilir. Anne adayı doğum sonrası hakkında aşırı kaygı, korku veya endişeli olabilir. Doğum sonrasında bebeğin gelişiyle beraber anne yaşamında nasıl değişikliklerin olabileceğini düşünebilir.
Bu ve bunun gibi konular üzerinde aşırı olumsuz düşüncelerin olması anne adayını gebelik esnasında kaygılı ve endişeli olmasına neden olur. Ve bu nedenle hamilelikte panik atak gelişir. Anne doğum sonrası yaşayabileceklerini felaketleştirebilir.
Bir başka deyişle, gerçekleşme ihtimali en zor olan senaryolara odaklanabilir ve durumu olumsuz sonuçlar üzerinden değerlendirebilir. Ayrıca anne adayının kaygıları bebeğine yeteri kadar bakım verip veremeyeceği üzerine kurulu olabilir. Böylece bu olumsuz düşünceler de hamilelikte panik atak gelişimini tetikleyebilir.
İlaç Kullanımı Tehlikeli Mi?
Hamilelik anne adaylarının ilaç kullanımından en çok uzak durduğu dönemdir. Hamilelikte bazı ilaçların kullanımı bebeğin fiziksel gelişimini etkileyebilir ancak ilaçların kullanılıp kullanılmayacağına hekimler zaten en doğru şekilde karar vereceklerdir. Hamilelikte yaşanan panik atak sürecini değerlendiren hekim ilacın ne kadar gerekli olduğu yönünde anne adayını bilgilendirir.
Eğer panik atak tedavisi yalnızca psikoterapi yöntemiyle devam ettirilebilirse anne adayı psikolojik destek sürecine yönlendirilir. Uzman hekimin değerlendirmesi sonucu ilaç kullanımı belirlenmektedir. Bu nedenle hamile panik atak hastalarının internetten ilaçların zararlı olduğu yönünde bilgilere aldanmaması ve mutlaka bir uzman hekimle görüşüp karar vermesi önerilmektedir.
Psikoterapi Neden Önemli?
Gebelik dönemi olsun veya olmasın, psikoterapi, panik atak tedavisi için oldukça önemli bir tedavi sürecidir. Panik atak tedavisi dediğimizde aklımıza gelmesi gereken psikoterapi süreci kişinin kaygı, endişe veya korku yaratan düşüncelerinin değişimi esasına dayanmaktadır. Panik atak biraz önce de belirttiğimiz gibi kişinin olumsuz düşüncelerinin eseri olarak ortaya çıkan aşırı kaygı, korku, endişe veya panik halidir.
Bu panik hali olumsuz düşüncelerin sonucu olarak ortaya çıkar ve bu düşünceler değişmedikçe de panik hali ortadan kalkmaz. Bu düşünceler bilişsel açıdan çarpıtılmış haldedir. Hamilelikte panik atak tedavisi için uzman psikolog eşliğinde gerçekleşen psikoterapi süreci diğer dönemlerdeki panik atak tedavisinden biraz daha farklılaşabilir.
Hamileyken yaşanan panik atak süreci için psikolojik destek daha önemli ve gerekli bir hal almaktadır. Hamilelik süreci bir kadın için hayatın en zorlu dönemlerinden biri olabilir ve bu noktada yaşanacak değişime hazırlık için psikolog desteği çok değerlidir.
Hormonların da etkisiyle daha zorlu geçen bu dönemde psikolog eşliğinde gerçekleşen psikoterapi ile aşırı kaygı yaratan düşünceler ele alınır. Bu düşüncelerin yerine olumlu düşüncelerin yerleşmesi hedeflenir. Özetle, hamilelikte panik atak yaşayan kadınlar için psikoterapi mutlaka başvurulması gereken bir yöntemdir.