4 Soruda Depresyon Ne Demek?
Depresyon, dünyada en sık görülen ruh sağlığı sorunudur. Majör depresyon olarak da adlandırılabilecek depresyon hakkında çok şey araştırılmıştır ve yazılmıştır. Ancak depresyon en sık görülen ruh sağlığı sorunu olmasına rağmen, yaygınlığı itibariyle diğer ruhsal sorunlara göre daha fazla soru işaretlerini de barındırmaktadır.
Bugünkü yazımızda depresyon ne demek sorusuna yanıt arayacağız ve bu soruya toplumda depresyon ile ilgili en sık bilinen yanlışlar üzerinden yanıtlar vereceğiz. Bu arada şunu da eklemeden geçemeyiz. Depresyon, birçok yöntemle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Depresyon tedavisi hakkında bilgi almak ve psikolog desteği için başvurmak amacıyla bizden randevu alabilirsiniz.
Tembellik Değil Ama Depresyon Ne Demek?
Depresyon hakkındaki en yanlış düşüncelerden biri tembellik olduğu yanılgısıdır. Depresyon hastalığını yaşayan kişilerin davranışlarını tembellik olarak nitelendirmek depresyon hastalığını tamamen yanlış değerlendirmek olacaktır. Tembellik, kişinin bilinçli eylemidir ancak depresyon bir hastalıktır ve kişinin iradesi dışındadır.
Çok çalışkan biri de depresif duygu, düşünce ve davranışlara sahip olabilir. Depresyon belirtileri göstermeden önce gerek iş gerekse sosyal yaşantısında çok çalışkan ve aktif olabilir. Ancak majör depresyon sonucu daha tembel görünebilir. Bu noktada hastalık ile bir davranış şeklini karıştırmamak gerekir. Depresyondaki kişi tembel gözükebilir ancak tembellikten ziyade yorgunluk, bitkinlik ve isteksizlik gibi depresyon belirtileri sebebiyle aktivite yapmakta zorlanır.
Depresyonda iken özellikle aile üyeleri veya arkadaşları tarafından tembellikle suçlanan depresyon hastasının morali daha da bozulur ve kendini çok daha kötü hissedebilir. Depresyon belirtileri olan isteksizlik, yorgunluk ve bitkinlik bu noktada psikiyatrist tarafından düzenlenen ilaç tedavisi ve uzman psikolog ile yürütülen psikoterapi süreciyle ortadan kalkmalıdır.
Kötü Olayların Sonucu Değil, Depresyon Ne Demek?
Depresyon, kişinin yaşadığı olayların veya içinde bulunduğu durumların bir sonucu değilse o zaman depresyon ne demek? Bu soruyu birçoğunuz soruyor olabilirsiniz. Depresyon, yaşanan kötü deneyimlerin birer sonucu değildir. Bir başka deyişle, kişi kötü olaylar yaşadıysa illa ki depresyon hastalığına sahip olmayacaktır.
Depresyon, yaşanan olayların veya içinde bulunan durumların olumsuz değerlendirilmesi, yorumlanması veya algılanması sonucu oluşabilecek bir ruhsal rahatsızlıktır. Aksi takdirde, depresyon engellenemeyen bir hastalık olurdu ancak depresyon kişinin uzak durabileceği ve koruyucu önlemler alabileceği bir ruhsal sorundur.
Olumlu düşünmek bu önlemlerden biri olabilir. Belki bu önlem sadece bir cümle ile geçiştirilecek kadar kolay gerçekleşmez ancak kişi kendini depresyondan koruyabilir. Depresyon ne demek peki? Depresyon, kişinin yaşadığı olayları algılaması sonucu bilişsel olarak hatalı düşüncelerinin kronik bir seyir almasıdır.
Bunu bir örnek ile açıklayalım. İki aracın karıştığı bir kaza düşünelim. İki araçta da yakın arkadaşlar seyahat ediyorlar ve kötü bir kaza geçiriyorlar. Araçlarda birer kişi hayatını kaybediyor ve hayatını kaybedenler de emniyet kemeri takmayanlar. Araçlardan birinin sürücüsü arkadaşının vefatı sebebiyle kendisini suçluyor ve onun ölümüne kendisinin sebep olduğunu düşünüyor. Diğer aracın sürücüsü ise bunun bir kaza olduğunu belirtiyor ve arkadaşının vefatı için oldukça üzgün olduğu görülüyor.
İki sürücü de aynı kazayı yaşamış ve arkadaşlarını kaybetmiş olmalarına rağmen biri durumu kişiselleştirdiği için depresyon geliştirme riski artıyor. Depresyon ne demek sorusuna verebileceğimiz en güzel cevaplardan biri işte bu farkta gizlidir. Bir sürücü kendisini suçlar ve ölümden kendisini sorumlu tutarken diğeri ise arkadaşının vefatında payı olmadığı gerçeğini kabulleniyor.
Depresyondaki kişiler yaşanan olayları farklı algıladığı için ruhsal sorunlar yaşamaktadırlar. Depresyon tetikleyicisi birçok yaşantı vardır. Bir yakının kaybı, doğal felaketler, tecavüze maruz kalmak, maddi sorunlar, iş kaybı vb. birçok faktör depresyon için risk oluşturur ancak bu durumların içinde olmak demek depresyona girileceği anlamına da gelmez. Depresyon, yanlış değerlendirmelerin ve olumsuz algıların bir ürünüdür.
Üzüntü Değil Ama Depresyon Ne Demek?
Depresyon ne demek dediğimizde birçok kişinin aklına üzüntü hali gelir. Depresyonda üzüntü var mıdır? Elbette depresyonda üzüntü duygusu vardır ve çok sık rastlanır. Ancak depresyon demek yalnızca üzüntü hali değildir. Üzüntü veya mutsuzluk, depresyon belirtileri arasında yer alan duygular arasındadır ancak depresyonda görülen üzüntü sıradan bir duygu şeklinde tarif edilemez.
Depresyon ne demek sorusunu bu nedenle bir kez daha sorarak bir cevap almalıyız. Depresyon, kişinin kendisini mutsuz, huzursuz, karamsar, çaresiz, isteksiz veya öfkeli hissettiği bir ruhsal rahatsızlıktır. Ancak bu duyguları yaşayan herkes depresyondadır diyemeyiz. Depresyon tanısı almak için bu duyguların günün çoğunluğunda kendini göstermesi gerekmektedir.
Ayrıca depresyon tanısı almak için en az 2 hafta boyunca depresyon belirtileri devam etmeli ve kişinin sosyal işlevselliğini olumsuz yönde etkilemesi gerekmektedir. Böylece depresyondaki üzüntünün günün büyük kısmında görülmesi gerekmektedir.
Üzüntü belki anlık olarak alınan güzel bir gelişmeyle dağılabilir ancak tekrar ve inatçı bir şekilde geri gelecektir. Depresyon, bu yönüyle kişinin kendisini olumsuz bir haber dolayısıyla üzgün hissetmesinin çok ötesinde bir ruhsal sorundur.
Önemli Bir Hastalık Mı?
Depresyon, çok yaygın görülen bir ruhsal rahatsızlık olduğu için birçok kişi tarafından ne yazık ki çok da dikkate alınmaz. Ancak bu tamamen yanlış bir yargıdır. Hiçbir ruhsal sorunu birbiriyle kıyaslamak doğru değildir ancak depresyon azımsanmayacak kadar zor bir ruhsal hastalıktır.
Depresyon ne demek bilmediği için bazı kişiler depresyon hastalığı bulunan bireylere karşı kendilerini bu şekilde kötü hissettirebilirler. Depresyon ne demek veya depresyon nasıl bir hastalıktır sorularının cevabını bulmak bu nedenle önemlidir. Depresyon önemli ve hatta tehlikeli de bir ruhsal sorundur çünkü kroniktir.
Kronik bir rahatsızlık olduğu için depresyon yıllarca sürebilir. Tedavi edilmezse giderek şiddeti artar ve ataklar halinde kendini gösterebilir. Depresyon, hafif düzeyde başlayan giderek ağırlaşan ve majör depresyon belirtileri gösterebilecek bir sorunu işaret eder. Kronik olma özelliği oldukça önemlidir. Hayatın belli dönemlerinde depresyon atakları tekrarlayabilir.
Yapılan bir araştırmaya göre, yalnızca ilaç tedavisi gören 100 depresyon hastasının 75’inde hayatının ilerleyen dönemlerinde en az bir kez depresyon atağı gerçekleşmiştir. Yine aynı araştırma ise bize bir başka gerçeği göstermektedir. Hem ilaç hem psikoterapi desteği alan 100 depresyon hastasının ise yalnızca 25 tanesinde en az bir depresyon atağı gerçekleşmiştir.
Depresyon tedavisi için uzman psikolog desteğiyle gerçekleşen psikoterapi her ne kadar bize çok etkili gibi görünse de her 4 kişiden biri depresyonun kronikleşmesi sonucunda tekrar atak yaşamaktadır. Depresyon kronik bir ruhsal sorun olmasının yanında aynı zamanda kişinin yaşantısını da ciddi anlamda olumsuz etkileyen bir sorundur. Bu derecede etkilemesi sebebiyle de önemli bir ruhsal sorundur.
Ağır depresyon yaşayan kişilerin sosyal ilişkileri artık bitme noktasına gelebilir. Kimseyle görüşmek, konuşmak veya buluşmak istemezler ve yalnızlaşabilir. Bu yalnızlık hali onları toplumdan da uzaklaştırır. Git gide yalnızlaşan ve olumsuz düşüncelerin yoğunlaştığı kişiler intihar etme noktasına gelebilirler.
İntihar neticesinde hayatını kaybeden depresyon hastaları ne yazık ki oransal olarak oldukça fazladır. Depresyon bu nedenle kişinin hayatını ciddi anlamda tehlikeye sokabilecek bir ruhsal sorundur. Eğer siz de depresyon tedavisi almak ve bu süreçten kurtulmak istiyorsanız, uzman psikolog kadromuzla size destek vermeye hazırız.