Skip to content Skip to footer

4 Soruda Depresyon Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?

Depresyon Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?

Depresyon, mutsuzluk, huzursuzluk, isteksizlik, çaresizlik veya karamsarlık gibi bazı belirtilerle kendisini gösteren, iki haftadan uzun süren ve günün çoğunda etkisini gösteren bir ruhsal bozukluktur. Depresyon tedavisi iki şekilde gerçekleşir. Bunlardan biri psikolog desteğiyle gerçekleşen psikoterapi, diğeri ise antidepresan ağırlıklı ilaç tedavisidir. Depresyon psikolog desteğiyle ve ilaç tedavisinin gerekli olduğu durumlarda kullanılmasıyla tedavi edilebilir. Eğer siz de depresyon tedavisi almak isterseniz, bizden randevu alabilirsiniz. 

Depresyon Nedir?

Depresyon, dünyanın en sık görülen ruhsal sorunlarından biridir. Depresyon tanısı alabilecek kişi zaman zaman mutsuz olmaktan ziyade günün çoğunda mutsuzdur. Mutsuzluk hali de alınan kötü bir haber ile ilgili değildir. Üstelik depresyon sadece mutsuzlukla sınırlı da değildir. Aynı zamanda depresyonda olan birisi huzursuz ve gergindir. 

Huzursuzluk ve gerginlik mutsuzluk kadar belirgin olmayabilir ancak çok sık görülen depresyon belirtileri arasındadır. Depresyon ile ilgili en sık rast geldiğimiz şikayetlerden biri ise isteksizliktir. Depresyondaki kişi eskiden zevk aldığı hiçbir şeyden zevk alamaz hale gelmiştir. Depresyon öyle bir ruhsal sorundur ki zamanla kişinin duvarlara bile boş boş bakmasına neden olabilir. 

Depresyondaki birey yavaş yavaş zaman içerisinde etkisiz, pasif veya durgun hale gelebilir. Bu genellikle birkaç gün içinde gerçekleşen bir değişim değildir ve zaman alabilir. Örneğin; depresyon rahatsızlığı bulunan birey ilk başta arkadaşlarıyla zaman geçirmeye devam edebilir ancak onlarla yaptığı sohbetler artık ona zevk vermez hale gelebilir. 

Arkadaşlarıyla buluşabilir ancak buluşmalardan zevk alamaz. Konuşulan şeyler artık onun ilgisini çekmez. Zamanla arkadaşlarının buluşma tekliflerine hayır cevapları verebilir ve git gide içine kapanabilir. En basit aktiviteleri bile yapmakta zorlanabilir. Yorgunluk ve bitkinlik gibi bazı fiziksel belirtilerin de görüldüğü depresyonda kilo değişimleri de görülebilir. 

Vücut ağırlığının en az yüzde 5’lik kesiminde değişim gerçekleşebilir. Bir başka deyişle, 100 kilo olan birisi depresyon süreci ile birlikte en az 95 kiloya düşebileceği gibi en az 105 kiloya kadar çıkabilir. Depresyon birkaç gün süren ve birkaç günde ortadan kalkan bir ruhsal rahatsızlık değildir. Uzun sürebilir ve uzman desteği almadıkça şiddetlenebilir. 

Depresyon sorunu olan kişinin mutlaka profesyonel destek alması gerekebilir. Depresyon, kısa süren ve geçici bir duygudurum değildir. Kişinin yaşantısını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilen ve kronik bir ruhsal bozukluktur. Depresyon bir hastalıktır ve kişinin hayattan keyfi şekilde zevk almaması hali olarak tanımlanamaz. 

Depresyondaki bireylerin hem psikolog hem de psikiyatrist ile görüşme yapması önerilen yöntemdir çünkü antidepresan vb. ilaç uygulamaları gerekebilir. Depresyondaki bireyin yaşamı depresif duygudurumu sebebiyle etkilenir ancak çevresindekilerin de yaşamı oldukça ciddi şekilde etkilenmektedir. 

Depresyondaki bireyin yaşadıkları ve yaşattıkları sebebiyle yakınları da olumsuz şekilde etkilenir. Peki depresyon nasıl geçer? Depresyon psikolog desteğiyle geçebilir ancak psikiyatrist desteği de oldukça önemlidir ve iki tedavi yöntemi de birlikte yönetilmelidir.

Depresyon Psikolog Desteğiyle Geçer

Depresyon psikolog desteğiyle sonlandırılabilir. Depresyon olumsuz düşüncelerin aktif olduğu ve kişinin bu düşüncelerden kendi başına kurtulamadığı bir ruhsal rahatsızlıktır. Bu sebeple depresyon psikolog desteğiyle düzelebilen bir duygudurum bozukluğudur. Depresyon tedavisi için uzman psikolog desteği oldukça önemlidir. 

Depresif duygudurum yaşayan kişi depresif hislerini çevresine açtığı zaman nasıl tepkilerle karşılaşacağını bilemeyebilir. Olumsuz duyguları, düşünceleri ve davranışlarını paylaştığında kimsenin ona yardım edemeyeceğini düşünebilir. Dahası bunun bir zayıflık ve güçsüzlük olabileceğini de düşünebilir. 

Depresyondaki kişi ayrıca aşırı alıngan ve çekingen de olabilir. Depresif kişi çevresinin yaşadıklarını küçümseyeceğini ve onu aşağılayacaklarını da düşünebilir. Bu nedenle çevresindekilere anlatmaktan ve yaşadıklarını paylaşmaktan da kaçınabilir. Ancak uzman psikolog desteği çok farklıdır. Psikolog mesleği ve etik kurallar gereği danışanının söylediklerini kimseyle paylaşmaz. 

Bir başka deyişle, ne konuşuluyorsa seansın gerçekleştiği odada kalır ve oradan çıkmaz. Psikolog kimseyle paylaşmadığı gibi depresif kişinin yaşadıklarını, düşüncelerini veya duygularını yargılamaz. Yargılanmaktan oldukça endişelenen kişi böylece psikolog ile iyi bir ilişki kurabilir. 

Psikolog ile danışan arasında iyi ilişki kurulması ise psikoterapi sürecinin ilk ancak en önemli aşamalarından biridir. Anlaşılmak, yadırganmamak, rahatça paylaşabilmek hislerini tadan kişi daha sonra neler yaşadıklarını, aklından neler geçtiğini, neler hissettiğini ve nasıl davrandığını anlatmaktadır. Bu nedenle depresyon psikolog desteğiyle tedavi edilmelidir.

Tedavide İşbirliği Önemli Mi?

Biraz önce de belirttiğimiz gibi depresyon psikolog desteğiyle ortadan kaldırılabilir bir ruhsal rahatsızlıktır. Ancak bazen psikolog eşliğinde gerçekleşen psikoterapi sürecinin başarılı olması için psikiyatrist desteği de olması gerekmektedir. Psikiyatrist adı verilen uzman hekim ise depresyona neden olan dopamin vb. bazı hormonların düzenlenmesi konusunda yardımcı olmaktadır. 

Depresyon tedavisi için konuşacak olursak, özellikle depresyonun şiddetli ve kronik formlarında ilaç desteği kaçınılmaz hale gelebilir. Depresyon dediğimiz rahatsızlık aynı zamanda intihar girişimleriyle de kendisini gösteren bir hastalık olduğu için bu düşüncelere karşı da ilaç tedavisi etkili olabilir. 

Elbette intihar girişimlerine karşı psikolog eşliğinde gerçekleşen psikososyal müdahaleler etkili olmaktadır ancak ilaç desteği de kayda değer önem arz etmektedir. Nispeten daha uzun süren depresyon türleri vardır ve bu kronikleşen depresyon türleri için ilaç tedavisi yardımcı olmaktadır. 

Tıbbi ve psikososyal müdahaleler iki ayrı disiplindir ancak birlikte gerçekleştirildiğinde depresyon tedavisi daha etkili olabilir. Bu nedenle psikiyatrist ve psikolog ortak ve birlikte çalışma yürütmelidir. Özetle, depresyon psikolog ve psikiyatristin birlikte uyumlu çalışması ile birlikte en olumlu sonuçları vermektedir.

İntihar Bir Blöf Mü?

Depresyon psikolog desteğiyle tedavi edilen bir hastalıktır ve bu hastalığın en karakterize özelliklerinden biri de intihar girişimlerinin varlığıdır. Depresyondaki bireylerin büyük çoğunluğunda ya intihar girişimleri olmuştur ya da girişim gerçekleşmemiş ancak düşüncelerinde kalmıştır. 

İki durum da birbirinden az riskli değildir. İki durumun da kendine ait riskleri vardır. İntihar girişimi oluşmamış ancak intihar düşünceleri var olan bir kişi mutlaka uzman psikolog desteği almalıdır çünkü bu durum yaklaşan bir intihar girişiminin öncü sinyali olabilir. 

İntihar düşüncelerinin eyleme geçmemiş olması depresyondaki kişinin yakınlarının daha rahat davranmaları gerektiğini bize göstermez. İntihar eyleminin gerçekleşmesi ise bazı kişiler tarafından bir blöf olarak görülebilir ancak intihar girişimi ne olursa olsun ve hangi amaçla olursa olsun dikkate alınmalıdır. 

İntihar girişiminde bulunan bir kişinin bir kez daha bu eylemi gerçekleştirme ihtimali mutlaka bir uzman psikolog veya psikiyatrist tarafından değerlendirilmelidir. Bazen intihar depresyondaki bireyler tarafından bir yardım çığlığı olarak da eyleme dönüştürülebilir. 

Bu yardım çığlığı aslında depresyon belirtileri gösteren kişinin içinde bulunduğu ruh halinden kurtulmak için bir yardım mesajı olabilir. Özetle, depresyon psikolog desteğiyle tedavi edilirken intihar geçmişi de mutlaka göz önüne alınmalıdır.

 

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.