Skip to content Skip to footer

4 Soruda Uzman Klinik Psikolog Nedir?

uzman klinik psikolog

4 Soruda Uzman Klinik Psikolog Nedir?

Uzman klinik psikolog unvanı hakkında ne biliyorsunuz? Uzman klinik psikolog nedir? Nasıl klinik psikolog olunur?

Uzman klinik psikolog ilaç yazabilir mi? Uzman psikolog klinik psikolog farkı nedir? Uzman klinik psikolog olmak için neler yapılmalıdır?

Bu sorular sizin psikolog seçiminizde klinik dahil olmak üzere tüm uzman branşları seçiminizde zihninizi kurcalayabilir.

Bu soruları bu nedenle yazımızda sizin için derledik ve cevaplamaya çalıştık.

Psikologlar hakkında bilgilerinizi arttırabileceğiniz veya tazeleyebileceğiniz bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Uzman klinik psikolog arayışınız varsa uzman kadromuza göz atmak için TIKLAYIN.

uzman klinik psikolog

Uzman Klinik Psikolog Nedir?

Dört senelik bir üniversitenin psikoloji bölümünden mezun olan kişiye psikolog denir.

Dört yıllık eğitim sürecinin sonunda psikologlar, bireyin davranışlarının altında yatan psikolojik, sosyolojik ve biyolojik nedenleri teorik düzeyde öğrenirler.

Bu teorik arka planı geliştirmek için klinik, gelişim psikolojisi, sosyal ve bilişsel psikoloji, iş ve organizasyon psikolojisi, araştırma yöntemleri ve eğitim sırasında edinilen istatistik teorilerini kullanırlar.

Ancak bu öğrenim yoluyla kazanılan teorik bilgiler, psikologlara bu bilgileri uygulamaya koyma yeteneği kazandırmaz.

Bunun için psikolojinin alt alanlarından birinde (klinik, bilişsel, gelişim, endüstri ve organizasyon, adli tıp, spor, sosyal psikoloji vb.) yüksek lisans derecesi ve bu alandaki psikoloji bilgisinin öğrenilmesi gerekir.

Klinik psikoloji bu alt alanların en bilinenidir. Uzman klinik psikolog olmak için de klinik psikoloji alanında uzman olmak gerekir.

uzman klinik psikolog

Uzman Klinik Psikolog Nasıl Olunur?

Resmî Gazete’de yayınlanan bir hükme göre, Psikoloji mezunları iki yıllık klinik psikoloji lisansüstü eğitimlerinin sonunda Uzman Klinik Psikolog unvanına sahip olurlar.

Ayrıca, mesleki olmayan lisans eğitimi almış bir kişi, klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora derecesine sahipse klinik psikolog unvanına sahip olabilir.

Bu şartları sağlamayan bir kişi klinik psikolog unvanını kullanamaz ancak ülkemizde ne yazık ki şartları sağlayamayan kişiler kendini psikolog ilan etmektedir.

Her ne kadar bu konuda klinik psikolog olabilmek için başka alanlardan giriş gibi istenmeyen bir durum olsa da psikolog desteği almak isteyenlerin lisans eğitimine de dikkat etmesi gerekir.

Mentalium Psikoloji olarak biz psikoterapi sürecine dahil olmak isteyen bireylerin psikoloji lisans eğitimini tamamlayan kişilerden destek almalarını öneriyoruz.

Elbette psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra klinik psikolog olmak için de klinik psikoloji eğitiminin tamamlanması gerekmektedir.

Uzman klinik psikolog lisansüstü eğitimi sırasında, bireyleri rahatsız eden işlevsel olmayan davranışsal ve duygusal durumları değerlendirmek ve tedavi etmek için bilimsel verilere dayalı dersler alırlar.

Klinik psikolog alandaki diğer psikologlardan farklı olarak psikopatoloji ve psikoterapi kuramı, ölçme ve değerlendirme, araştırma yöntemleri, psikofarmakoloji ve etik gibi konuları kapsamlı bir şekilde ele alır.

Ayrıca zorunlu stajlar yoluyla ve uygulama yoluyla bilgi edindikleri gibi tecrübe de edinebilirler.

Danışanları psikoterapi yaklaşımlarına (bilişsel davranışçı terapi, çözüm odaklı terapi, şema terapi, psikodinamik terapi, gestalt terapi vb.) uygun görürler ve kendilerinden tecrübeli kişilerden süpervizyon edinirler.

Aslında bu durum bir usta çırak ilişkisi olarak da görülebilir. Kendileri de bu arada kendi terapi süreçlerinden geçerler ve psikoterapist olma serüveninde önemli adımlar atmış olurlar.

Burada gördüğünüz gibi, klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi olmayan kişiler ruh sağlığı alanında çalışmamalıdır.

Bu nedenle, uzman klinik psikolog olarak Mentalium Psikoloji bünyesinde hizmet veren profesyoneller için klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi bir ön koşuldur.

İstanbul uzman klinik psikolog ekibimiz de bu nedenle gerekli eğitimleri tamamlamış kişilerdir.

uzman klinik psikolog

Uzman Klinik Psikolog İlaç Yazabilir Mi?

En çok karıştırılan tanımlardan birisi de uzman doktor klinik psikolog farkı olmaktadır.

Uzman doktor klinik psikolog ayrımını yapmak kişinin beklentilerinin de karşılanması açısından önemlidir. Peki psikolog ilaç yazar mı?

Uzman klinik psikolog ve uzman doktor arasındaki en önemli farklardan birisi de ilaç yazma yetkisidir.

Her iki alan da ruh sağlığı ile ilgilidir. Çoğu zaman birlikte çalışırlar. Aradaki fark, psikiyatristlerin tıp eğitimi almış olmasıdır.

Bu nedenle fiziksel kökenli psikiyatrik sorunların tanı ve tedavisi psikiyatristler tarafından planlanmaktadır. İlaç kullanılması gerekiyorsa, reçete yazma yetkisi psikiyatriste aittir.

Bu nedenle ruh sağlığı sorunları olan birisinin önce psikoloğa başvurması ve ilaç almaları gerekiyorsa uzman klinik psikolog tarafından psikiyatriste yönlendirilmesi gerekir.

Her ruhsal sorunda ilaç kullanılması doğru da gerekli de değildir. Klinik psikolog, duygusal ve davranışsal sorunların nedenlerini inceler ve sorunlara çözüm bulmak için çeşitli psikoterapötik yöntemler kullanır.

Ruh sağlığı sorunları beyinle ilgili fizyolojik nedenlerle ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, işlevsiz ve kusurlu düşünceden kaynaklanabilir.

Bu gibi durumlarda hasta kendini zor durumdan kurtarmanın bir yolu olmadığını düşünerek çaresiz hisseder.

Psikoterapi, bu durumlardaki insanlara farklı bir bakış açısı göstermek, işlevsiz düşünceyi tanımak ve sorunu çözmek için davranışlarını değiştirme cesaretini vermekle ilgilidir.

Bu sonuca ulaşmak için çeşitli tedaviler kullanılır. Hem psikoterapi hem de ilaca ihtiyacı olan hastalar için, psikologlar danışanlarına psikoterapi uygulamaya devam eder ve ilaç kullanımı için de psikiyatriste yönlendirir.

Psikoterapi sağlayan psikiyatristler her iki tedaviyi birlikte kullanır ancak sayıları genellikle daha azdır.

uzman klinik psikolog

Uzman Klinik Psikolog Hangi Alanlarda Destek Sunar?

Uzman klinik psikolog birçok ruhsal sorunla çalışabilir. Ruhsal sorunların ilaç tedavisi uygulaması dışında yer alan psikoterapi desteğini klinik psikologlar gerçekleştirebilir.

Yaşadığımız farklı ruhsal süreçlerde başvurduğumuz psikologlar klinik ortamda ruhsal sorunları profesyonel şekilde incelerler.

Depresyon, anksiyete, travma, obsesif kompulsif bozukluk, fobi, sosyal kaygı, kişilik bozukluğu, bağımlılık gibi ruhsal rahatsızlıklarla çalışabilir.

Ayrıca ilişki sorunlarını hem bireysel hem de çift terapisi yoluyla ele alabilirler. Yazımızın devamında psikologların çalıştığı ruhsal sorunları inceleyeceğiz.

uzman klinik psikolog

Depresyon Tedavisi

Doğrudan veya aile üyeleri veya akrabalar aracılığıyla toplumun geniş kesimlerini etkileyen depresyon günümüzde en sık görülen ruhsal rahatsızlıktır.

Uzman klinik psikolog kadromuzun en sık karşılaştığı ruhsal sorun olarak nitelendirilebilir.

Haftalarca veya aylarca süren olumsuzluk hali, hayattan zevk alamama, özgüvende kademeli düşüş ve yoğun umutsuzluk duyguları gibi olumsuz duyguları içeren bir duygudurum bozukluğudur.

Depresyon genellikle suçluluk, değersizlik ve çaresizlik duygularıyla sonuçlanır. Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişir.

Bununla birlikte, en yaygın semptomlar şunlardır: Üzgün, endişeli veya “boş” ruh halleri, umutsuzluk ve karamsarlık olarak tanımlanabilir. Depresyon çoğu gün haftalar veya aylarca sürebilir.

Depresyonu olan kişiler normalde zevk aldıkları aktivitelerden zevk alamadıklarını, hatta giyinme ve yemek yeme gibi rutin ve zorunlu ihtiyaçlara katılma gücünü bile zor bulduklarını bildirirler.

Çoğu durumda, aile üyeleri ve akrabalar da bu değişikliği fark eder. Ama nasıl yardım edeceklerini bilememektedirler.

Uzman klinik psikolog çalışma alanları arasında yer alan depresyona sahip bireye nasıl yardım edileceği de bir psikologdan danışılabilir.

Özellikle majör depresyon gibi şiddetli depresyon, tedavisiz bırakıldığında ciddi sorunlara yol açabilir.

Tedavi edilmeyen depresyon, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilir.

Bireyler ve çevrelerindekiler arasındaki zedelenmiş ilişkiler, işyerinde sorunlara yol açabilir ve zamanla daha büyük zararlara neden olabilir.

Majör depresyon olarak da adlandırılan klinik depresyon, kişinin fiziksel, düşünce ve duygusal durumunu bütünleşik bir şekilde etkileyen ciddi bir tıbbi durumdur.

Depresif bir kişinin aniden bu durumdan çıkması imkansızdır. Psikoterapi ve antidepresanlar kullanılmadan klinik depresyon aylarca veya yıllarca sürebilir. Depresyon tedavisi hakkında detaylı bilgi için TIKLAYIN.

uzman klinik psikolog

Anksiyete Tedavisi

Uzman klinik psikolog olarak en çok çalıştığımız ruhsal sorunlardan birisi de yaygın anksiyete bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.

Korku hayatın normal bir parçasıdır. Herkes günlük hayatın çeşitli konularına endişelebilirler.

İş, sınavlar, sağlık, para, çocuk ve aile sorunları pek çok kişinin aklındadır ve kaygılandırır.

Aslında, bir dereceye kadar korku, günlük sorunlara hazırlanmamıza ve tehlike ortaya çıktığında hızlı kararlar vermemize yardımcı olur.

Bu tür kaygı genellikle hafif ve yönetilebilirdir. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerde “sürekli, aşırı ve uygunsuz bir endişe durumu” vardır.

Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir ve hatta normal yaşam aktivitelerinin devam etmesine engel olabilir.

Bu insanlar her durumda olabilecek en kötü sonucu düşünürler. Her şey kontrolden çıktı ve iyi bir yol ya da geri dönüş yok diye düşünürler.

Anksiyete bozukluğunda aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ve iş gibi konularla ilgilidir.

Kontrol edilemeyen anksiyete çoğu gün olmak üzere en az 6 aydır mevcuttur ve gün boyu sürer.

Bu durumda bir uzman klinik psikolog ile görüşmekte fayda vardır. Duruma uygun olmayan kontrol edilemeyen kaygı, bunun gerçek bir nedeni veya alt yapısı olmasa bile bu hastalığın ana belirtisidir.

Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır ancak kaygısı kontrol edilemez ve kişi sakinleşemez.

Çevrelerinde “abartılı” olarak kabul edilirler. Yorgunluk, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, en ufak bir gürültüden kolayca irkilme, uykuya dalmada zorluk, gece sık uyanma da önemli belirtilerdir.

Anksiyete bozukluğunun genellikle fiziksel bir hastalık gibi görünmesini sağlayan bazı fiziksel semptomlar eşlik eder.

Bu belirtiler açıklanamayan yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrısı, yutma güçlüğü, titreme ve kramplar, terleme, tahammülsüzlük, mide bulantısı, uyuşukluk ve sıcak basması gibi fiziksel rahatsızlıklardır.

Tedavi edilen anksiyete hastalarının çoğu tedaviden yarar görür. Psikoterapi veya ilaç tedavisi kullanılabilir.

Bu yöntemlerden birinin veya bir kombinasyonunun etkili olduğu gösterilmiştir. Hangi tip tedavinin sizin için uygun olduğunu uzman klinik psikolog ile görüşmeniz uygun olacaktır.

Bir kişi için işe yarayan bir tedavi, bir başkası için işe yaramayabilir. Anksiyete tedavisi hakkında detaylı bilgi için TIKLAYIN.

uzman klinik psikolog

Sosyal Fobi Tedavisi

Sosyal fobi anksiyete bozukluklarına ait bir bozukluktur ve yabancılarla karşı karşıya kalınan veya başkaları tarafından görülen sosyal veya performans durumlarından belirgin ve kalıcı bir korku olarak tanımlanır.

Sosyal fobi, toplumun ‘iyi ya da efendi’ olarak kabul ettiği çeşitli özelliklerden dolayı insanları tedavi aramaktan caydırabilir.

Bu durumun birçok olumsuz etkisi vardır. Yaşam kalitesini etkileyen iş ve sosyal hayata olan güven kaybı ise kişiyi bir uzman klinik psikolog ile görüşme zamanının geldiği konusunda uyarmalıdır.

Sosyal fobi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Psikoterapi, hastanın durumuna göre tek başına veya ilaç tedavisi ile birlikte kullanılabilir.

Bilişsel davranışçı terapi en etkili tedavilerden biridir. Amaç, kişinin gerçek, işlevsiz, fazla düşüncelerini işlevsel hale getirmektir. Bilişsel davranışçı terapi hakkında detaylı bilgi için TIKLAYIN.

Stresinizin kaynaklarını veya tetikleyicilerini belirleyerek, bu sorunların ne zaman ve ne sıklıkta ortaya çıktığını çevrenizden daha fazla haberdar ederek işe başlayın.

Vücuttaki rahatsızlıkları gidermek için çeşitli gevşeme ve nefes alma teknikleri ve yeniden yapılandırma teknikleri kullanılır.

Amaç, bireyin kendisi hakkındaki olumsuz inançlarının sağlıklı, gerçekçi ve eyleme geçirilebilir hale gelmesini sağlamaktır.

Sosyal fobi, uzman klinik psikolog desteği altında tedavi edilir. Bununla birlikte, bir kişinin semptomlara neden olan durumu ele almak için atabileceği bazı ilk adımlar vardır.

Sosyal fobi ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır. Eğer siz de sosyal fobi hakkında detaylı bilgi almak isterseniz TIKLAYIN.

uzman klinik psikolog

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluk, kontrol edilemeyen düşünce ve zihni meşgul etmeye devam eden takıntıların neden olduğu stresi azaltmak için belirli eylemleri tekrar gerçekleştirmeyi içeren zihinsel bir süreçtir.

Takıntıları veya obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler, akıllarına devamlı takılan ve rahatsız etmeye devam eden istemsiz düşünceler nedeniyle sürekli bir endişe halindedirler.

Bu tür kaygı yaratan düşüncelerden kurtulmak isteyen obsesif kişiler ara sıra kapının kilitli olup olmadığını kontrol eder.

Bazen de mutfağa gidip ocağı açık bırakıp bırakmadıklarını kontrol eder ve arada bir ellerini yıkar.

Yine mikrop kapmaktan korktukları için ellerini sürekli yıkayabilirler. Bu örnekler gibi davranışlar toplumda “takıntı” olarak kabul edilir, ancak bunlar bir ruhsal bozukluktur.

OKB’si olan bir kişi ritüelleri gerçekleştirmezse OKB daha da kötüleşebilir. Akıldaki düşüncelerle tutarlı, aşırı veya mantıksız yineleyici davranış sergilerler.

Saatlerce süren takıntılar yaşam kalitesini düşürebilir. Kişi gün içerisinde yapması gerekenleri yapamamakta ve çok yorulmaktadır.

Bu tür bir sorunu olan kişiler de eğitim ve işte büyük zorluklar yaşayabilirler.

Örneğin hazırlanan bir proje, tekrarlanan kontrollerden sonra bile endişeler nedeniyle son teslim tarihini karşılayamayabilir.

Bu nedenle en yakın zamanda bir uzman klinik psikolog ile görüşmeleri faydalı olacaktır.

Obsesif kompulsif bozukluk ya da diğer adıyla takıntı ve zorlantı hastalığı olan kişi tekrarlayan, rahatsız edici, utanç verici, korkulu düşünceler, şüpheler ve mantıksız taleplerden muzdariptir.

Tüm olumsuzlukları kontrol altına almak ve stresi bir dereceye kadar azaltmak için tekrarlayan davranışların ve zihinsel arayışların üstlenildiği psikolojik bir bozukluktur.

Spontan şekilde ortaya çıkan OKB obsesyonları ve kompulsiyonları (tekrarlayıcı davranışlar) istenmeyen ancak yaşam kalitesini bozan durumlardır.

Bahsedilen rahatsızlıklar sosyal çevre ile ilişkileri bozabilmekte, eğitim ve iş hayatı bu rahatsızlıktan olumsuz etkilenmektedir.

Durumun tedavi olmadan kendi başına çözülmesi olası değildir. Obsesyonlar veya davranışlar yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa hemen profesyonel yardım almalısınız.

Obsesif kompulsif bozukluk ilaç veya bilişsel davranışçı terapi ile iyileştirilebilir. Her iki tedavi de başarılı sonuçlar verir. Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi için TIKLAYIN.

İlaç tedavisi gören hastaların düzenli olarak belirli ilaçları etkili dozlarda almaları beklenir. İlaç kullanan kişiler tedavinin faydalarını ilk bir veya iki ay içinde hissetmeye başlarlar.

İlacın tam etkisi 3-4 ay içinde ortaya çıkar. İlaç tedavisinin uzun süreli kullanımı, ruhsal sağlık düzeldikten sonra bile hastalığın tekrarlamasını önler. Erişkin grupta eş zamanlı ilaç tedavisi ve psikoterapi önerilmektedir.

Ancak anksiyete bozuklukları uzman klinik psikolog ile birlikte yürütülen psikolojik destek olmadan yalnızca ilaçla bazı durumlarda tedavi edilemeyebilir.

Bu nedenle mutlaka bir uzman klinik psikolog ile görüşmekte fayda vardır.

uzman klinik psikolog

Neden Mentalium Psikoloji?

Mentalium Psikoloji uzman klinik psikolog Onur Aydın tarafından kurulmuş bir psikolojik danışmanlık ve terapi merkezidir.

2019 yılında Kadıköy Göztepe semtinde kurulan merkezimizin ikinci şubesi ise 2021 yılında Şişli Mecidiyeköy semtinde açılmıştır.

Tamamı uzman klinik psikolog olan terapistlerin psikolojik destek sağladığı merkezimiz hem etik ilkelere dikkat etmekte hem de uygun ücretli terapi hizmeti sunmaktadır.

Hem Kadıköy hem de Şişli şubelerimizde yetkinlikleri kanıtlanan uzman klinik psikolog arkadaşlarımız bulunmaktadır.

Merkezimizde başta depresyon, anksiyete, sosyal fobi, özgül fobi, OKB, kişilik bozukluğu, ilişki sorunları olmak üzere pek çok alanda hizmet verilmektedir.

Bireysel terapi dışında alanında uzman klinik psikolog arkadaşlarımız aynı zamanda çift terapisi desteği de sunmaktadır.

Eğer siz de Mentalium Psikoloji bünyesinde hizmet sunan psikologlar ile görüşmek ve destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.