5 Soruda Agorafobi Nedir?
Agorafobi ya da diğer bir ifadeyle alan korkusu kişilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen bir kaygı bozukluğudur. Alan korkusu sebebiyle kişinin yaşamı ve ruh sağlığı önemli ölçüde etkilenebilir.
Bu sorunu yaşayan bireylerin bu nedenle mutlaka tedavi sürecinden geçmeleri önerilmektedir. Eğer siz de agorafobi tedavisi görmek isterseniz uzman psikolog kadromuzla size destek olmak için hazırız.
Agorafobi Nedir?
Çoğu insan bazı şeylerden korkar. Bu; doğaüstü bir varlık, bir hayvan ya da evde yalnız olmak gibi bir şey olabilir. Korku belli bir noktaya kadar normal görülebilir. Agorafobi kelime anlamı olarak alan korkusu demektir.
Bu korku, kişinin kendini bir alanda sıkışıp kaldığı, kafası karıştığı, paniklediği ve bulunduğu ortamdan kaçamadığı kaygı bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Agorafobiyi tanı olarak alan bireyler kontrolü kaybetme, delilik, kalp krizi ve hatta ölüm fikrini gündeme getirebilir. Bu duruma geldiğinde kimsenin ona yardım edebileceğini düşünmezler. Bu fikirle kişi evden hiç çıkmak istemez ya da güvenebileceği birini yanında isteyerek çıkabilir.
Agorafobi İle Panik Atak Farkı Nedir?
Agorafobi panik bozuklukta daha sık görülür. Aslında, semptomların çoğu panik atak belirtileri ile çokça örtüşmektedir. Ancak panik bozukluk kendini ataklarla gösterir. Bu atakların zamanlaması ve yeri net olmayabilir.
Ayrıca bu ruhsal sorunda mutlaka belirli bir alan olmalıdır. Bu alanlar spesifik olacağından ev dışındaki tüm alanlara da yayılabilirler. Olumsuz düşüncelerin içeriği de sinir sistemini uyarır ve bu uyarım vücudu alarm durumuna sokar.
Agorafobi aslında bir anksiyete bozukluğu adı altında olduğundan, başka anksiyete bozukluklarının yaşanması da zaman içinde agorafobinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Çünkü diğer birçok hastalık gibi vücut da her insanda değişiklik gösterebilir. Bu durumlar panik atak ile birlikte; yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal fobi, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, bağımlılık, anksiyete bozukluğu ve özgül fobiler agorafobiyle birlikte görülebilir.
Bunların dışında depresyon ve bazı kişilik bozuklukları ile de görülebilir. Dolayısıyla bu ruhsal bozuklukla yukarda saydığımız psikolojik tüm sorunlar birlikte ele alınmalıdır. Birlikte görülmeleri halinde ikisinin de eş zamanlı olarak ruhsal ve tıbbi şekilde desteklenmesi gerekir.
Agorafobi Belirtileri Nelerdir?
- Birey evinden dışarı çıkmakta zorlanıyor veya tek başına çıkmıyorsa
- Kalabalık ortamın içinde olmak istemiyorsa
- Tünel, sinema veya tiyatro gibi kapalı alanlara girmekte endişe duyuyorsa, kapalı otoparklara girmek veya MR cihazı gibi dar alanlarda olmakta güçlük çekiyorsa
- Asansör, uçak, otobüs gibi mekanlarda bulunurken zorlanıyorsa
- Yukardaki benzer yerlerde bulunduğunda panik yaşayıp, nefes darlığı yaşayacağını, bayılacağını, kalp krizi geçireceğini veya kontrolü kaybedeceğini düşünüp, kendi iradesiyle bulunduğu mekandan çıkamayacağını düşünüyorsa
- Gününün çoğu zamanını endişeli olan düşünceleri ile geçiriyorsa
- Kaygı ve endişeli duygudurumu aile, iş veya eğitim hayatını olumsuz yönde etkiliyorsa
- Yaşadığı endişe veya kaygıyı kontrol altına almakta zorlanıyorsa
- Yaşadığı bu sorun 6 aydan daha fazla süredir tekrarlıyorsa agorafobinin varlığından bahsedilebilir.
Agorafobi Neden Olur?
Sinir sistemi ile ilgili biyolojik bir neden varsa agorafobinin oluşma riski artış gösterebilir. Cinsel istismar, tecavüz, doğal afetler veya sevilen birinin beklenmedik kaybı gibi travmalara maruz kalırsa da agorafobinin tetiklenme olasılığı artış gösterebilir.
Ailenizde bu tür bir engel varsa ve uzun süredir yanınızda olan ve rol model olan bir kişi varsa bu ruhsal rahatsızlığı geliştirme olasılığında artış olacağı düşünülmektedir.
Söz konusu bozukluğun metro, uçak, asansör gibi yönetilmeyen alanlar olduğunda ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Asıl sorun; kontrolünü kaybettiğinde bu rahatsızlık kendini kontrolden çıktığını hissettiği alanlarda ortaya çıkar. Kişilikle de ilgili olduğu söylenebilir.
Mükemmeliyetçi olarak bilinen obsesif-kompulsif kişilik özelliklerine sahip bireylerde agorafobinin görülme sıklığı daha fazladır. Bu kişilik özelliği “ya hep ya hiç” ilkesine göre yaşamaktadır.
Yani uçtuğunuzda ya çok rahat oluyor ya da hiç değil. Ya siyahtır ya beyaz ilkesi sebebiyle kişide mükemmeliyetçi düşünceler görülebilir. Agorafobi risk grubu olarak düşünülen durumlar dışında da kendiliğinden gelişebilmektedir.
Agorafobi Tedavisi Var Mıdır?
Mentalium Psikoloji Kimdir?
2019 yılında Kadıköy ilçesi Göztepe semtinde kurulan Mentalium Psikoloji bünyesinde bulundurduğu klinik psikologlar ile bireysel ve aile çift terapisi desteği sunmaktadır.
2021 yılında ise Şişli Beşiktaş ve özellikle Mecidiyeköy bölgelerine psikolog desteği sunmak amacıyla ikinci şubesi Mecidiyeköy ‘de açılmıştır.
Kurum bünyesinde psikoterapi hizmeti veren tüm psikolog arkadaşlarımız üniversitelerin dört yıllık psikoloji lisans bölümlerinden mezundur.
Ayrıca kurum bünyesinde çalışan tüm psikologlar yüksek lisans eğitimlerini klinik psikoloji alanında gerçekleştirerek klinik psikolog ünvanı almaya hak kazanmışlardır. Şubelerimizde hem bireysel hem de aile çift terapisi hizmeti sunulur.
Bireysel terapi alanlarımız arasında agorafobiye ek olarak majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal fobi, travma, obsesif kompulsif bozukluk, özgül fobi, bağımlılık, dikkat eksikliği, kişilik bozuklukları, ilişki sorunları ve birçok ruhsal sorun vardır.
Ayrıca aile ve çift terapisi hizmetimiz de bulunmaktadır. Böylece partnerlerin birbirleriyle olan iletişim sorunları başta olmak üzere ilişki problemleri de destek kapsamında yer almaktadır. Eğer siz de psikolog desteği almak ve sorunlarınıza çözüm bulmak isterseniz bizden destek alabilirsiniz.