Skip to content Skip to footer

Sınav Korkusuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Sınav korkusu her sınava girecek bireyde sıkça rastlanan bir durumdur. Sınav günü yaklaştıkça kendini daha da belli eder. Her insanın paniklemesi, bilgilerini unuttu sanması, korku duygusu yaşaması gayet doğal bir durumdur. Ancak bazı insanlar vardır ki sınav günü yaklaştıkça anksiyete krizleri yaşarlar, gergin ruh halleri çevresindeki kişiler tarafından fark edilebilecek düzeydedir, asabi ruh hali , ağlama krizleri, yapamama başaramama duygusu… Bu duyguları o kadar yoğun yaşarlar ki sınav günü geldiğinde ne kadar çalışmış olursa olsun sınava odaklanmakta zorluk çekerler ve maalesef düşündüklerinden daha düşük bir sonuç elde ederler. Şimdi bu yazımızda bu kaygıyla nasıl başa çıkabiliriz onu tartışacağız. Sınav korkusu kişinin gireceği sınava yüklediği anlamla, sınava verdiği önemle doğrudan ilişkilidir. Çevreden gelen başarılı ol baskısı da oldukça etkilemektedir. Bu sınav kişinin hayatını değiştirecek düzeydeyse kaygı daha da çok artacaktır. Önemli olan kişinin bu kaygılarla baş edip sınava odaklanabilmesidir.

Belirtileri Nelerdir?

  1. Huzursuzluk
  2. Başarısızlık korkusu
  3. Titreme
  4. Kendine güveni azalma
  5. Kendini yetersiz değersiz görmesi
  6. Dikkat bozukluğu
  7. Karın ağrıları
  8. Kalp ritminde bozukluk
  9. Çalışmaya isteksizlik
  10. Mide bulantısı
  11. Sınav hakkında konuşmayı reddetme
  12. Başarı da düşüş
  13. Uyku düzensizliği
  14. İştahsızlık veya aşırı yeme

Nasıl Başa Çıkılır?

  1. Her gün düzenli olarak nefes egzersizlileri
  2. Gevşeme egzersizleri
  3. Kaygıyı bastırmayı değil onu kabul etmek
  4. Dikkati başka yere çekmek
  5. Sınavın bir gün biteceğini ve rahata kavuşacağını düşünmek
  6. Aileyle, arkadaşlarla zaman geçirmek
  7. Kendine zaman ayırmak
  8. Sınavın bir son olmadığını düşünmek

Sınav Esnasında Neler Yapılmalı?

  1. kişi kontrolün kendisinde olduğunu unutmamalıdır.
  2. Yanıtlayabileceği sorulardan başlamalıdır.
  3. Başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde kontrollü nefes alıştırması yapabilir.

Sınav Sonrasında Neler Yapılmalı?

  1. Sınav sonrasında ise artık sınavın bittiğini kabul etmeli, fazla karışık düşüncelere dalmamalıdır.
  2. Geçmişte kalan bir sınav için kendini boşuna yormamalıdır.
  3. Şimdi sıra artık kendini ödüllendirmede olmalıdır.
  4. Keyif aldığı yerlere girmeli, mutlu olabileceği etkinliklere katılmalıdır.

Sınava Girecek Çocukları Olan Ailelere Öneriler

Ailenin çocuğun kaygılarını arttıracak söylemlerden kaçmaları gerekir. Başaramazsan şöyle olur, kızarız gibi sözlerden kesinlikle kaçınmaları gerekir. Bu çocuğu hırslandırmaz aksine daha da düşüş yaşamasına neden olur. Çocuktan yüksek beklenti halinde olduğunuzu belli etmemeniz gerekir. Bu onu daha da streslendirir. Akranlarıyla kıyaslama yapılmamalıdır. Empati yapmalısınız onun ne kadar stres halinde olduğunu anlamalısınız. Çocuğunuzu koşulsuz sevin, sınav hayatın en önemli parçası değildir. Sınav bir araç değil amaçtır. Bunu asla unutmayın.

Özetle

Sınavlar hayatımızın birçok yerinde bizi değerlendirmek maksadıyla bulunmaktadır. Öyle veya böyle bir şekilde sınavlara girmemiz gerekiyor. Yani anlayacağınız hayatımızın bir parçası. Bu sebepten dolayı korkmak bize fayda sağlamaz. Atalarımızın de dediği gibi “Korkunun ecele faydası yoktur.”. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda sınav korkusuyla nasıl başa çıkabileceğinizi anlattık umarız ki size faydalı olmuşuzdur.

Hayatta başarıya giden yol hiç şüphesiz çalışmaktan da geçer. Eğer öğrenciyseniz başarılı olmak için mutlak suretle ders çalışmanız gerekmektedir. Eğer sizde “Çok fazla çalışıyorum ama başarılı olamıyorum! Çalışıp çalışıp hiç bir şey anlamıyorum! ” diyorsanız endişelenmenize gerek yok. Sizin verimli ders çalışmayı öğrenmeniz lazım. Biz sizler için verimli ders çalışmanın nasıl olduğunu açıkladık. Verimli ders çalışmakla ilgili yazımızı hemen okumak için mentaliumist.com/verimli-ders-calisma/ linke tıklamanız yeterli.

Stres, bireyin karşılaştığı bir tehditle ruhsal veya bedensel olarak başa çıkamaması sebebiyle oluşan ve kişinin yaşamını etkileyen bir durumdur. Stres hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır ve hayatımızda stresin yeri olmalıdır. Öyle veya böyle stres gerçeği ile karşılaşmak durumundayız. Peki ya stresle nasıl başa çıkmalıyız? Sizler için stresle kolayca başa çıkabileceğiniz yöntemleri anlattık hemen okumak için mentaliumist.com/stresle-basa-cikma-yontemleri/ linke tıklamanız yeterli.

Hayatta bir şeyler kazanmak için bir şeyleri başarmak gerekir. Ancak kaybetmek diye de bir gerçek vardır hayatımızda. Bazen kazanırız bazen kaybederiz. Ancak kazanmakta kaybetmekte tesadüf değildir. Her  iki durumda belli bir neden sonuç ilişkisine bağlıdır. Sürekli kaybeden kişiler neden sürekli kaybediyorum diye kendilerine soruyor olmalıdır. Biz sizler için kaybeden insanların ne gibi hataları olduğunu tespit ettik ve sizlere anlattık mentaliumist.com/neden-hep-kaybediyorum-kaybedenlerin-ortak-ozellikleri/ hemen okumak için linke tıklamanız yeterli.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.