Skip to content Skip to footer

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

Sınavlar yaşamımızın değişmez bir parçasıdır. Öğrencilik yıllarımızda her ne kadar sınavlardan ve sınavlara hazırlanmaktan haz etmesek de sınavlar kaçınılmaz bir başarı ölçme yöntemi olmuştur. Birçok öğrenci ve ailesinin çalışma ile ilgili önemli bir yanlışı vardır. Birçok aile öğrencinin çok çalışmadığı için sınavlarda başarısız olduğunu düşünmektedir ancak bu sık bilinen bir yanlıştır. Başarılı olmanın anahtarı çok çalışmak değil verimli çalışmaktır. Yazımızın devamında verimli ders çalışma yöntemleri üzerine inceleme yapacağız.

Masaya Oturmadan Önce

Ders çalışmaya oturmadan önce duygusal, fiziksel ve bilişsel açıdan bitkin veya yorgun olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz. Çalışacağınız ortamı size uygun şekilde düzenlemeye çalışın. Masanızda cep telefonu vb. dikkatinizi dağıtma potansiyeline sahip olan şeylerden kurtulmaya çalışın. Telefonunuza bakmak için ders çalışma periyodunda aralar verebilirsiniz. Örneğin; 45 dakika çalıştıktan sonra 15 dakika ara verebilirsiniz. Çalışma masanıza oturmadan önce çalışacağınız metinleri mutlaka belirli alt başlıklar şeklinde ayırmaya özen gösterin. Bu bir plan yapma girişimidir ve size büyük avantaj kazandıracaktır.

Derse Başlamadan Önce

Derse başlamadan önce mutlaka bir plan yapın. Plan yapmak birçok alanda olduğu gibi verimli ders çalışma yöntemleri açısından da oldukça önemlidir. Planlara her zaman uyamayabiliriz ancak uyamadıysak pes etmenin de gereği yoktur. Pes etmeden plana kaldığınız yerden devam edin. Eğer planın size gerçekçi ve uygun olmadığını düşünürseniz, hemen planda değişiklikler yapın ve tekrar ders çalışmaya başlayın. Planı yaparken mutlaka aktif ders çalışma sürelerinizi belirlemelisiniz. Bizim önerebileceğimiz ise ders çalışmak için 45 dakika, mola vermek için de 15 dakika zaman ayırmanızdır.

Çalışırken Önemli Taktikler

Hepimizin zorlandığı bazı dersler olmuştur. İster lisede ister üniversite eğitimi esnasında çalışsak dahi zorlandığımız bazı dersler vardır. Bu derslere veya o derslerde zorlandığımız konulara çalışırken biraz daha fazla özen göstermemiz gerekmektedir. Örneğin; trigonometri konularında zorlanıyorsak, matematiğe çalışırken bu konuya ilişkin çalışmayı mümkünse sabah saatlerini ayırmalıyız. En verimli ders çalışma saatleri genellikle günün ilk saatleri olarak kabul edilir. Zorlanılan yerlere mutlaka özel zaman dilimleri ayırmaya çalışın. Çalışma esnasında zaman zaman dikkatiniz dağılabilir. Kendinizi çok farklı şeyler düşünürken bulabilirsiniz. Zaman zaman dikkat dağınıklığı yaşamak normaldir ancak dikkatiniz dağıldığında veya hayal kurmaya başladığınızda bir ara verin. Eğer henüz yeni moladan çıktıysanız o zaman derse dönebilmek için ayağa kalkın ve birkaç adım yürüyün.

Çalışırken mutlaka kendi notlarınızı alın. Kendi notlarınız üzerinden çalışmak her zaman size avantaj sağlayacaktır. Notlarınızı çıkarırken mutlaka önemli yerlerin altını fosforlu kalemlerle çizin. Ders kitabı üzerinden çalışıyorsanız, yapışkanlı notlar yardımıyla kendi ifadelerinizi yazın. Konuyu adeta kendi kelimelerinizle özetleyin. Bu yöntem sizin ilgili konuyu daha iyi hatırlamanızı da sağlayacaktır. Ders çalışmanızı engelleyen neler olduğunu bir an evvel listelemelisiniz. Hangi iç veya dış etkenin sizin ders çalışmaya oturmanızı, uzun vadeli çalışmanızı ve verim almanızı engellediğini belirleyin. Bu negatif durumların nasıl pozitif hale getirilebileceğini gözden geçirin. Eğer kendiniz bir çözüm bulamıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından yardım istemeyi deneyin.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.