Skip to content Skip to footer

Pandemide Psikoloji ile Baş Etme Yolları

Covid-19 terimini duyalı neredeyse bir yıl oluyor. İlk vakanın mart ayında Türkiye’de görülmesinin ardından ise 6 ay geçti. Vakaların ise son günlerde tekrar tırmanışa geçtiğini görmekteyiz. Belki de geçen yüzyılda görülen ve milyonlarca insanın ölümüne yol açan İspanyol Gribi’nden bu yana en büyük pandemi ile karşı karşıyayız. Peki bu pandemi sürecinde kaygı seviyemiz nasıl değişti? Pandemide psikoloji nasıl düzeltilir? Neden daha fazla kaygılanır olduk? Her şeyden önemlisi ortaya çıkan bu kaygı ile nasıl baş edeceğiz? Bugünkü yazımızda pandemi sırasında kaygı ile baş etme yolları üzerinde durmak istedik.

Belirsizliğe Karşı Tahammüllü Ol

Covid-19 sebebiyle tüm dünyada bir belirsizlik hâkim. Virüs ile ilk kez bu yıl karşılaştığımız için bilinen kesin bir tedavisi ve koruyucu aşısı bulunmamakta. Tüm ülkelerde uygulanan tedavi kişinin yaşadığı semptomları kontrol ve tedavi eden bir tedavi yöntemi şeklinde. Örneğin; durumu ağır Covid-19 hastalarına baktığımızda pnömani geliştiğini ve bu sebepten yaşamlarını yitirdiklerini görmekteyiz. İlaç tedavisi de pnömaniye yönelik olmakta. Buna ek olarak, her ne kadar denemeler ses getirse de henüz kanıtlanmış kesin bir aşının ne zaman piyasaya çıkacağı da belli değil. Bu belirsizlik ortamında yaşamak zorundaysak bizim yapmamız gereken ise durumu kabullenmek ve tedbirlerimizi almak olmalıdır.

Ne Yapmalıyız?

Covid-19’u yok edebilir miyiz? Bireysel bazda düşünürsek şu anda hayır. O zaman yapmamız gereken maskemizi doğru şekilde takmak, sosyal mesafeye uymak ve ellerimizi iyi şekilde dezenfekte etmek. Bunları doğru şekilde uyguladığımızda Covid-19 belirsizliğinden de uzaklaşmış olacağız. Eğer belirsizlik üzerine kafa yormaya devam edersek bu süreç bizim kaygı seviyemizi arttıracak ve mantıklı düşünmemizi de engelleyecektir. Belirsizliklerle uğraşmak yerine elimizden gelen çözüme odaklanmak her zaman daha akılcı olacaktır. Düşmanı yok edemiyorsan, onunla savaşmalısın. Peki düşmanla ilgili belirsizliklere odaklanırsak, ona yenilmekten başka nasıl bir sonuçla karşılaşabiliriz ki?

Bu Süreç Geçici, Asla Unutmayın

Pandemi süreci bazılarımıza göre çok uzun süreler devam edecek olsa da gelip geçici bir süreç. Pandeminin ne kadar süreceğini şu anda bilemesek de bildiğimiz tek şey sonsuza dek sürmeyeceğidir. Dünya tarihine damga vurmuş ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuş salgınların tamamı bir şekilde sona ermiştir. Örneğin; veba salgını uzun yıllar sürmüş ve özellikle modern tıbbın henüz ortaya çıkmaması sebebiyle de çok fazla kayba mal olmuştur. Ancak milyonları öldüren Veba salgını dahi bitmiştir. Bir virüsün dünyanın sonunu getireceğini düşünmek sadece kişinin kaygı seviyesini arttıracak ve sağlıklı düşüncelerin ortaya çıkmasını da engelleyecektir.

Özetle

Covid-19 salgını bütün dünyayı derinden ve olumsuz yönde etkileyen bir salgındır. Hiçbirimiz bu salgına karşı hazırlıklı değildik. Gündelik yaşantımızı sürdürürken birden her şeyi alt üst etti. Ancak şunu hiçbir zaman unutmamalıyız bu dünyanın sonu değil. Yalnızca virüs dünyadan temizlenene kadar tedbirli olmalıyız. Endişe ve kaygı yaşamamalıyız. Bu yazımızda sizlere kaygılanmamanız için tavsiyeler verdik. Umuyoruz ki sizlere yararımız dokunmuştur.

Covid-19 salgını elbette insanların sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden insanlar olarak dikkat ediyoruz. Peki ya covid-19 dan daha çok yol açtığı kaygı mı bize zarar veriyor? Bu sorunun cevabını sizler için cevapladık. Arkanıza yaslanın ve rahatlayın. Sizler için bu konuyla ilgili hazırladığımız yazımızı okumak için mentaliumist.com/covid-19-mu-yoksa-yol-actigi-kaygi-mi-daha-tehlikeli/ linke tıklayınız.

Covid-19 salgını hiç hesapta yokken birden ortaya çıktı. Ülkeler ve insanlar birçok önemler almaya başladı. Tabi ki doğal olarak bu olağanüstü durumlar insanlarda panik ve korkuya  neden oldu. Peki ya koronavirüsten neden bu kadar korkuyoruz? Bu sorunun cevabını ayrıntılı olarak sizler için cevapladık. Hemen okuyabilmek için mentaliumist.com/koronavirusten-neden-bu-kadar-korkuyoruz/ linke tıklamanız yeterli.

Kaygı kişinin iç dünyasından veya dışardan gelen bir uyarıcı karşı karşıya geldiğinde yaşadığı fiziksel, duygusal ve bilişsel tepkilerdir. Koronavirüs salgınının oldukça fazla olduğu bu dönemlerde insanların kaygı düzeyleri de bir hayli arttı. Bu zorlu günlerde kaygılarınızla başa çıkmak mı istiyorsunuz? O halde bu yazımız tamda size göre hemen okumak için mentaliumist.com/kaygi-ile-basa-cikma-yollari/ linke tıklamanız yeterli.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.