Alt Islatma Hakkında 2 Soru 2 Cevap
Alt ıslatma (üriner inkontinans) çocuklarda sık görülen sorunlardan bir tanesidir. Alt ıslatma psikolojik nedenleri olabilen bir sorundur.
Yetişkinlerde alt ıslatma nedenleri ile çocuklarda alt ıslatma nedenleri birbirinden farklı olabilir. Peki çocuklarda gece alt ıslatma çözümü nedir?
Alt ıslatma problemi nasıl çözülür? Çocuklarda gece alt ıslatma kaç yaşına kadar normal? İşte bu soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Mentalium Psikoloji uzman psikologlarıyla size psikolojik destek sunmaya hazırdır.
Alt Islatma Nedir?
İdrar kaçırma ya da alt ıslatma, çocuklarda sık görülen bir sorundur. 5 yaşındaki çocukların yaklaşık %15’i idrar yaparken zorluk yaşar.
Bu çocukların çoğu, gündüz enürezisinden veya gece enürezisinden muzdariptir.
7 yaşındakilerde %10 olan idrar kaçırma oranları 6 yaşındakilerde %13’e çıkmaktadır.
İdrar kaçırmanın görülme sıklığı yaşla birlikte azalır. 15 yaş üzerinde bu oran %1-2’ye düşmektedir.
Normalde mesane işlevi, beyin sapı, orta beyin, korteks ve omuriliğin bir kısmının dahil olduğu otonom ve somatik sinirler arasındaki karmaşık bir ilişkiye bağlıdır.
Otonom sinirler istem dışı hareketleri kontrol ederken, somatik sinirler istemli kasların kasılma ve gevşeme hareketlerine izin verir.
Sinir sistemindeki bu sinerjik ilişki idrarın mesanede tutulmasında önemli rol oynar ve mesanedeki basınç arttığında mesane duvarındaki kaslar (detrüsör kası) kasılır ve idrar dışarı akar.
Doğum sırasında bu koordinasyon henüz gerçekleşmediği için mesane dolduğunda kasılmalar kontrol edilemez ve idrar kaçırma meydana gelir.
Yaşamın ilk üç yılında mesane kapasitesi vücut yüzey alanıyla orantısız olarak artar. Dört yaşına kadar, çoğu çocuk günde beş ila altı kez idrara çıkar.
Mesane kontrol mekanizmalarının gelişimi zamanla gerçekleşir. Çocuk önce mesanenin dolduğunu fark eder, daha sonra mesane duvarı kaslarının kasılmasını önleme yeteneği gelişir.
Sonuç olarak, sfinkter ile idrarın mesaneden çıkmasını engelleyen kas arasındaki koordinasyon öğrenilir.
Bu yeteneklerin gündüz kullanımı genellikle 4 yaşında ortaya çıkar. Gece mesane kontrolü genellikle aylar veya yıllar sonra öğrenilir ve yedi yaşına kadar uygulanmamalıdır.
Mesanedeki bu büyümenin hemen sona ermemesi hemen her zaman gündüz inkontinansa bağlı enürezis sorunlarına yol açar.
Bu genellikle mesane disfonksiyonu, aşırı aktif mesane, az aktif mesane, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve bazı durumlarda vezikoüreteral reflü (mesaneden idrar reflüsü) nedeniyledir.
Alt Islatma Tedavisi Nasıl Olur?
Ebeveynler, çocuklarının kasıtlı olarak altını ıslattığını düşünebilir. Ancak çocukların büyük çoğunluğu yanlışlıkla altını ıslatır.
Bilinçsiz veya bilinçli olarak bir çocuk alt ıslatma durumunu yaşarsa, rahatsız olduğu bir durum olacaktır.
Alt ıslatmanın yaygınlığı, önemli olmadığı anlamına gelmez. Çocuk 5 yaşından sonra altını ıslatmaya devam ediyorsa mutlaka profesyonel yardım almalıdır.
Tedaviye başlamadan önce çocuk teşvik edilmelidir. Bu durumda anne baba çocukla sıcak bir iletişim kurmalı ve çocuğa sorunun çözüleceğine dair güven vermelidir.
Her çocuk sabah uyandığında kuru kalmak ister. Altını ıslattığı zamanlarda durumdan dolayı sıkıntılı ve utanmış hissedebilmektedir.
Çocuğa yatağını ıslattığı için bağırmak, hakaret etmek, suçlamak veya cezalandırmak çocuğun kendine güvenini azalttığı gibi geri tepebilir.
Bu sorunun üstesinden gelmek için çocuğa su vermemek veya gece herhangi bir saatte onu uyandırmak, hastalığın tedavisi için kesin bir çözüm değildir.
O gece yatağı kuru tuttuğu ve çocuğu kuru uyandığı için ödüllendirmek önemlidir. “Bunu yapabileceğini biliyorum” gibi sözler motive edici bir etkiye sahip olacaktır.
Bu başarısız olursa, çocuğa zaman verilmeli ve “birlikte üstesinden gelebiliriz” diye sabırlı ve sevecen bir tavırla yaklaşılmalıdır.
Çoğu çocuk herhangi bir yardım almadan alt ıslatma sorunundan kendi kendine kurtulabilir.
Çoğu durumda, yatak ıslatma sık sık sekiz veya dokuz yaşından sonra devam ederse, sorun kendi kendine ortadan kalkmaz.
Yatak ıslatmayı tedavi etmenin birçok yolu vardır. Bir tıp uzmanı, vücutta herhangi bir sorun olmadığından emin olmak ve mesanenin gün boyunca nasıl çalıştığını görmek için çocuğu muayene ederek başlar.
Daha sonra yatak ıslatma tedavisi için en yaygın yöntemlerden bazıları uygulanır: Mesane eğitim programları çocuklara sağlıklı bir mesane için alışkanlıklar öğretir.
Bu, çocuğun tuvalete gitme zamanı geldiğinde bol su içmeyi ve mesaneyi boşaltmayı öğrendiği anlamına gelir. Bu, alt ıslatma isteğini azaltacaktır.
Gün boyunca çok miktarda idrar tutmayı öğrenmek, gece enürezisine her zaman yardımcı olmaz.
Çocuk altını ıslatınca gece alarmı çalacaktır. Bunlar çocuğa mesane dolduğunda uyanmasını öğretir. Alarm, yatakta veya çocuğun iç çamaşırında kullanılır.
En iyi sonuçlar, çocuklar kuru kalmak istediklerinde, çok sık ıslanmadıklarında, ebeveynlerinin geceleri yardım etmesini istediklerinde ve birkaç ay boyunca gece alarmı kullandıklarında elde edilir.
Bazı çocuklar alarmı kullanırken bir süre yatağını ıslatmazlar ama sonra tekrar başlarlar. Bu durumdan sonra alarmlar tekrar çalışabilir.
Mesanenin etkinliğini değiştiren veya geceleri üretilen idrar miktarını azaltan ilaçlar veya spreyler doktor tarafından reçete edilebilir.
Bu ilaçlar, mesanenin geceleri daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.
Çoğu zaman ilaçlar yatak ıslatmayı kendi başlarına tedavi edemezler. Mesane işlevi düzelmelidir veya ilaç kesildiğinde alt ıslatma sorunu geri dönebilir.
Gece enürezisinin tedavisinde, çocuğun durumuna psikososyal patolojiler eşlik ediyorsa ilaç kullanılır.
Çocuğun anksiyete bozuklukları ve depresyon gibi tıbbi durumları varsa en iyisidir ilaç kullanmak.
Yatak ıslatma probleminde kullanılabilecek birçok farklı ilaç tedavisi vardır.
Bu ilaçlar çocuğun zihinsel durumunu iyileştirmek, mesane kapasitesini artırmak, uyku derinliğini azaltmak ve idrar çıkışını azaltan hormonları artırmak için çalışır.
Bu ilaçların kısırlığa, beyin hasarına, çocuk gelişimini etkilediğine ve bağımlılık yaptığına dair söylentiler asılsızdır.