Skip to content Skip to footer

Bağımlıya Nasıl Davranmalı?

Birçok kişi hala bağımlılık konusunda ciddi bilgi eksikliği yaşamakta ancak bağımlı sayısı ise yıllar geçtikçe artış gösteriyor. Gittikçe sayıları artan bağımlılara karşı insanların davranışları hala olumsuz yönde. Bağımlılık birçok kişi tarafından bir hastalık olarak görülmüyor ancak psikiyatri literatürüne göre bağımlılık kronik seyreden bir beyin hastalığı. Kişinin madde kullanımını kontrol edemediği, bırakmak istese bile kendi başına bırakamadığı bir hastalık. Üstelik de toplum tarafından tehlikeli olarak görülerek dışlanmayı yaşayan insanların hastalığı. Bugünkü yazımızda ise bağımlıya nasıl davranmalı sorusunun cevabını arayacağız.

Benim Oğlum Yapmaz…

Birçok ailenin korkulu rüyasıdır bu soru. Birçok aile de kendi çocuklarının başına bu hastalığın gelmeyeceğini düşünmektedir. Birçok aileye göre kendi çocukları iyi yetiştirilmiş, eğitimli ve zekidir ve madde kullanamaz. Ancak bağımlılık kişinin zekâsı, eğitim seviyesi veya ekonomik koşullarına bağlı bir hastalık değildir. Bir tıp doktoru da bir akademisyen de bir ilkokul mezunu da bağımlı olabilir. Kanser nasıl zengin ve yoksul ayırt etmeden kişilerin hayatına giriyorsa bağımlılık da kişinin kim olduğuna bakmadan yaşamını olumsuz yönde etkiler. Çoğu aile bu durumu kabul etmez ve çocuklarının bağımlılığını inkâr eder. Kullanmadığını düşünür veya görmezden gelir. Bazı aileler ise bu durumu öğrendiklerinde kimsenin duymamasını isterler. “Aman ne derler” düşüncesi ile akrabalardan veya komşulardan bağımlılık sorununu saklamak bağımlılığın daha da fazla sorun olmasına yol açacaktır. Bağımlılığı gizlerseniz bağımlılık düşmanını daha da çok beslemiş olursunuz.

Madde Kullandığını Öğrendim, Bağımlıya Nasıl Davranmalı?

Yakınınızın madde kullandığını öğrendiğinizde bu sorunla başa çıkma sorunu yaşadınız mı? Eğer bu soruya cevabınız evet ise, birçok ailenin yaşadığı sorunu siz de yaşadınız demektir. Aileler bu yeni duruma alışmakta zorlanırlar. Bazıları biraz önce belirttiğimiz gibi durumu gizler, bazıları ise çok sert tepki gösterirler. Öncelikle ne yaparsanız yapın yapmayacağınız ilk şey öfkeli tepki vermek olmalıdır. Yakınınızın madde kullandığını öğrendiğinizde öfkelenebilirsiniz ancak öfkenizi dışarı vurmamalısınız. Ona karşı öfke patlaması yaşamak sorunu çözmeyeceği gibi aranızdaki ilişkiyi de bozacaktır. Yakınınızı madde kullanımından dolayı suçlamayın. Bir hata yapmış olabilir ancak size anlattığına göre bu hatadan dönmenin vakti geldiğini anlamış. Sizin göreviniz ona yardım etmektir.

Hemen profesyonel destek almak için harekete geçin. Bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu söylemiştik. Yakınınızın kanser olduğunu öğrendiğinizde bir onkoloji uzmanından yardım istiyorsanız bağımlılık hastalığıyla ilgili de bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız gerekir. Ailenin bağımlılık tedavisine katılımı oldukça önemlidir. Eğer aile üyeleri de bağımlı yakınlarının ruhsal destek sürecine aktif şekilde katılırlarsa bağımlının tedavideki başarı şansı ciddi oranda artar. Bağımlı tedavide değişim geçirir ancak aile bu değişime ayak uyduramazsa bağımlılık hastalığı tekrarlayabilir. Bu yönden ailenin de tedaviye katılımı önemlidir. Bağımlıya nasıl davranmalı sorusunun cevabını bulan ailelerin çocukları tedavide her zaman daha şanslıdır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.