Her cinsel faaliyetin cinsel birleşme ile sonuçlanacak diye bir zorunluluğu yoktur. Cinselliğin temel hedefi doyumdur ve cinsel birleşme de cinsel döngünün sona ermesine sebep olur. Bir cinsel etkinliğin oluşabilmesi için öncelikle cinsel olarak bir istek, bunu takip eden bir uyarılma ve uyarılmanın ulaştığı son nokta olarak görebileceğimiz orgazm gibi safhalar olması beklenir.
Erkeklerde orgazm olduktan sonra tekrar cinselliğin başlayabilmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Çözülme denilen aşamanın ise süresi erkeğin yaşı ile orantılı olarak değişmektedir. Kişi yaşlandıkça bu süre de doğal olarak artış gösterir. Kadınlarda ise böyle bir süreye hiç gerek yoktur. Bu demektir ki kadınlarda arka arkaya defalarca orgazm gerçekleşebilir. Cinsel işlev bozuklukları, sona ermiş bir cinsel birlikteliğin geçtiği bu safhalardan birinde veya birkaçında görülen inatçı ve süregelen bozukluklardır. Aşağıda cinsel bozukluklardan kısaca bahsettik.
Cinsel İlgi ve İstek Bozuklukları
Genellikle istekte azalma şeklinde görülmektedir. Genelde erkek veya kadının artan cinsel istek sebebiyle başvurduğunu göremeyiz ancak tam tersi durum çok yaygındır. Buna ek olarak, evli çiftlerden birinin isteğinde azalmayla beraber istekte sorun yaşamayan partnerden de başvurular almaktayız. Partnerlerden biri diğerini soğuk olarak tanımlarken, diğer eşin tanımı ise azgın olmaktadır. Burada unutulmaması gereken, sorunun kişilikle alakalı değil bir psikolojik bozukluktan kaynaklanmasıdır.
Uyarılma Bozuklukları
Erkeğin penisinde sertleşme, kadının ise vajinasında sıvı salgılanması cinsel uyarılmanın işaretçileridir. Uyarılma probleminin çok ciddi bir bölümü, cinsel istek azlığının sonucunda meydana gelmektedir. İsteği azalmış bir kişinin uyarılmada sorunlar yaşaması gayet mantıklı bir gerekçedir.
Orgazm Bozuklukları
Cinsel uyarılma sağlıklı olmasına rağmen orgazmın sürekli ve tekrarlayan şekilde geç oluşması veya oluşmamasıdır. Kadın ve erkekte orgazm olamama biçiminde olabileceği gibi, erkekte geç ve erken veya boşalmaya rağmen orgazm olamama biçiminde de gerçekleşebilir. Erkekte erken boşalmayı bir örnek ile ele alalım. Erkeğin erken boşalmasının ardından partneri kendisinin henüz boşalmadığını öne sürer ve erkeği kendi adına zevk aldıktan sonra bencil davranarak onu düşünmemekle suçlar.
Genelde danışanlarımızdan duyduğumuz “Sen zevkini aldın tabi, hep böyle yapıyorsun, sonra dönüp yatıyorsun” şeklinde bir ifadedir ancak aslında erken boşalan erkek de tam olarak haz duygusunu yaşayamamıştır. Ancak bunun psikolojik bozukluk olduğu ve ancak yardım alarak düzelebileceği unutulmamalıdır.
Hem disparoni dediğimiz cinsel birleşmenin ağrılı geçmesi şeklinde belirebilir, hem de cinsel birleşmenin ağrılı geçebileceği şeklinde korkular sebebiyle vajen girişindeki kasların kasılması neticesinde cinsel birleşmenin devam edememesi biçiminde de ortaya çıkabilir. Vajinismus dediğimiz bu problem, ilk cinsel birleşme deneyimi esnasında fark edilmeyebilir ama bu problemi yaşayan partnerler sorunu bilemedikleri ve tespit de edemedikleri için sorun giderek büyür.
Bazen bu sebeple uzun yıllar cinsellik yaşayamamış olan çiftleri görebiliriz. Bahsettiğimiz partnerlerin bir bölümü hiç birleşememelerine rağmen cinsel anlamda tatminkar bir hayat sürdürebiliyorken; geneli ise bilgisizlik ve destek alınmaması nedeniyle çok ciddi sorunlar yaşamaktadır. Erkeklerde ağrılı boşalma kişiyi psikolojik ve fizyolojik olarak etkileyen ciddi bir sorun olduğu gibi beraberinde birçok sorunu da taşımaktadır.
Cinsel İşlev Bozukluklarının Nedenleri
1. Partnerler arasındaki uyumsuzluklar
2. Cinsel iletişim problemleri
3. Partnerlerden birinde veya ikisinde de cinsel bir sorunun varlığı
4. Performans kaygısı
5. Fizyolojik veya psikiyatrik bozukluklar
6. Yorgunluk ve stres
7. Alkol/Madde kullanımı
8. Gebe kalma korkusu
9. Evlilik
10.Evlilik öncesi ilişki
Kadın Cinsel İlgi/Uyarılma Bozukluğu
Minimum 6 ay süresince devam eden şekilde ve aşağıdaki belirtilerden en az üçünün görüldüğü cinsel ilgi uyarılma eksikliğidir.
1. Cinsel aktivite sıklığı ya da yoğunluğunun azalması/yokluğu
2. Cinsel fantezilerin/erotik düşüncelerin azalması/yokluğu
3. Partneriyle cinsel ilişkiyi başlatamaması ya da parterinin ilişkiyi başlatma girişimlerine tepkisinin azalması/yokluğu
4. Tüm cinsel ilişkilerinde (yaklaşık %75’inde) cinsel heyecan ve zevk azlığı/yokluğu
5. İç ya da dış cinsel erotik uyarılara (örn. yazılı, sözlü, gör-sel) karşı cinsel ilgi/uyarılma azalması/yokluğu
6. Tüm cinsel ilişkilerinde (yaklaşık %75’inde) genital ya da nongenital duyumların azalması/yokluğu
Kadın Orgazm Bozukluğu
En az yaklaşık 6 ay boyunca sürecek şekilde, aşağıdaki belirtilerden en az birini hemen hemen (yaklaşık %75) tüm ilişkilerinde deneyimlenmesi ile tanı konulmaktadır.
1. Orgazmda belirgin bir gecikme, seyreklik olma/ya da olmaması
2. Orgazm duyumunun belirgin bir şekilde yoğunluğunun azalması
Genital Pelvik Ağrı/Penetresyon Bozukluğu:
En az yaklaşık 6 ay boyunca aşağıdaki belirtilerden bir ya da daha fazlasını sürekli/tekrarlayan şekilde yaşanması ile tanı koyulur.
1. Vajinal ilişki/penetrasyon sırsında belirgin bir zorluk
2. Vajinal ilişki/penetrasyon sırsında belirgin vulvavajinal ya da pelvik ağrı
3. Vajinal penetrasyonda vulvavajinal veya pelvik ağrı ko-nusunda belirgin bir korku ya da anksiyete
4. Vajinal penerasyon teşebbüsü sırasında pelvik kasların belirgin bir şekilde kasılması/gerilmesi