Skip to content Skip to footer

3 Soru 3 Cevap: Depresyon Soruları ve Cevapları

Neden Depresyona Gireriz?

Ebeveynin erken yaşta kaybı

Cinsiyet farklılıkları (Kadınlar erkeklere göre depresyona daha yatkındır)

Alkol, madde veya kumar bağımlılığı

Önceden geçirilmiş bir depresyon atağının varlığı

Kaygı bozuklukları

Fiziksel bazı rahatsızlıklar

Süregelen şekilde strese maruz kalma

İşinden ayrılma veya kovulma

Vücutta hormonal değişimler

Boşanma

Kişinin sosyoekonomik yapısının düşüklüğü

Depresyona neden olabilecek yaşam olayları

Bazı ilaçlar

Depresyona elverişli kişilik

Çocuklukta cinsel taciz vb. travmatik öykülerin varlığı

Çocuklukta şiddet görülmesi

Neden Kadınlar Daha Yatkındır?

Kadınlar erkeklere oranla depresyona iki kat daha fazla yatkındır. Hepimiz yaşantımız boyunca bazı depresyona neden olabilecek olaylar yaşarız ancak farklı tepkiler gösteririz. Erkekler kadınlara göre yaşam olaylarına karşı tepkilerini daha açık ve rahat bir şekilde yansıtırlar. Örneğin; çoğu erkek yanlış bir dışa vurum olmasına rağmen alkol kullanarak yaşadığı olayı ifade edebilir ancak kadınlar sorunu alkol masasında çözme yoluna başvurmaz. Kadınların arkadaşlarıyla yaşadığı olayları paylaşmaları da onların tepkilerinden çekindikleri için mümkün olmamaktadır. Bu nedenle yaşam olaylarına karşı gösterdikleri tepkiler de zamanla daha ağır olur.

Buna ek olarak toplumdaki kadın rolünün de ciddi bir katkısı vardır depresyon geliştirmek için. Örneğin; kadın kendini rahat ifade ederse, duygularını ve düşüncelerini açık bir şekilde yansıtırsa bu toplumsal kurallara aykırı görünebilir. Bu durum da kadının duygu ve düşüncelerini rahatça paylaşamamasına ve sorunların adeta halının altına itilmesine neden olur. Ayrıca kadınlara özgü olan gebelik ve doğum da önemli bir depresyon etkenidir. Doğum sonrası depresyon kadınlarda tespiti ve yardıma başvurulması geç bir sorundur. Gebelik döneminde ise kadın kendini yalnız, değersiz ve çaresiz hissedebilir. Bu duygular da depresyonun belirtisi ve habercisidir. En sık görülen depresyon kaynaklarından biri de cinsel taciz veya tecavüz geçmişidir. Kadın yine toplumsal kadın rolü sebebiyle yaşadığı bu tatsız olayı en yakınındakilerden bile saklama yoluna gidebilir. Yine bu olaydan sonra kendini çaresiz, umutsuz ve hatta suçlu hissedebilir. Saydığımız tüm bu nedenler sebebiyle kadınlarda depresyon erkeklere göre daha sık görülür.

Depresyon Tekrarlayan Bir Hastalık Mıdır?

Depresyon tekrarlayabilen bir ruhsal bozukluktur. Birçok nedenle tekrarlama riski artış gösterebilir. Daha önce depresyon atağının görülmüş olması, depresyonun kronik bir seyir izlemesi, alkol veya madde bağımlılığının varlığı ve sosyal desteğin eksikliği depresyon için önemli tekrar nedenlerindendir. Araştırmalar depresyonun yalnızca ilaçla tedavi edilmesi halinde %70, ilaç ve psikoterapinin birlikte alınması halinde ise %30 oranında tekrarlayabildiğini göstermektedir. Bu nedenle depresyondaki kişilere ilaç desteğinin yanı sıra mutlaka psikolojik destek alınmasını da önermekteyiz.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.