Skip to content Skip to footer

Ergenle Nasıl İletişim Kurulur?

Ergenlik insan yaşamının en çalkantılı ve fırtınalı dönemidir. Birçok sorunun yaşandığı ve kişinin kimlik çatışmalarının gündeme geldiği döneme verilen isimdir. Ergenlik döneminde kişi çocukluktan kalma alışkanlıkları ve yaşam tarzını değiştirir. Artık ilk planda aile yoktur, çoğu zaman arkadaşlar ailenin yerini alır. Ergenlik döneminde ergen ile ebeveynleri arasında ciddi tartışmalar yaşanır. Ergenlik dönemi bu tartışmalar kadar tartışmaların yol açtığı sorunların da fırtınalı olduğu bir dönemdir. Ergenlik döneminde çoğu ebeveyn çocuğuyla artık iletişim kuramadığını düşünür ve çoğu zaman da haklı çıkarlar. Yazımızın devamında ergenle iletişim kurmanın 3 yöntemini inceleyeceğiz.

Ortak Dili Konuşun

Hepimiz ergenlik dönemini yaşadık, bazılarımız hala yaşıyoruz. Ergenlik döneminde hiçbirimiz ebeveynlerimizle ergenlik öncesi dönem kadar iyi anlaşamadık. Sık sık tartışmalar yaşadık, ağladık ve ebeveynlerimizin bizi anlamadıklarını düşündük. Belki de gerçekten anlamıyorlardı. Ne yazık ki birçok ebeveyn ergenle nasıl iletişim kuracağını bilmemekte. Ergenlerle iletişim kurmak birçok ebeveyne zor gelir ancak ortak dili konuşabilirseniz iletişim oldukça kolaydır. Ergenle iletişimi kurmak için onun dilinden konuşun. Onların jargonuna aşina olmaya çalışın. Ergenlerin sıkı sıkıya takip ettiği akımları siz de takip edin. Belki size haz vermeyecek ve saçma bulacaksınız ancak aranızdaki jenerasyon farkı ve iletişim sorunlarını çözebilmek için aynı dili konuşmak zorundasınız. Unutmayın siz de bir dönem ergendiniz ve sizin arkadaşlarınızla olan hitap şekilleriniz ve o dönemki ikonlarınız da şimdiki ergenlerce komik bulunuyor.

Ortak Aktiviteleriniz Olsun

Ergenle iletişim kurmanın ikinci yolu, onların haz duyduğu aktiviteleri bilmek ve birlikte gerçekleştirmektir. Artık O sizin küçük çocuğunuz değil dolayısıyla elinden tutup istediğiniz yere götüremez veya istediğiniz aktiviteyi yapamazsınız. Size baş kaldıracak bir güç vardır artık karşınızda. O zaman artık aktivite organizasyonlarını yalnızca siz planlayamayacaksınız. Ergen çocuğun fikrini almadan kesinlikle aktivite planlamaya çalışmayın. Aktiviteleri birlikte planlamanın dışında hangi aktivitenin gerçekleşebileceğini de birlikte planlayın. Ortak zevkleriniz olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer oğlunuz balık tutmak yerine futbol maçına gitmekten hoşlanıyorsa, siz de bir an evvel futbola merak duyuyor olmalısınız.

Fikirlerine Önem Verin

Ergen artık kendisini yetişkin bir birey olarak görmektedir. Onun fikirlerine önem vermeniz gerekir. Ebeveynlerin çocuklarına küçük yaşlardan itibaren söz hakkı vermesi ve onları dinlemeleri gerekir. Yapmadıkları zaman çocuklardan büyük tepkiler almazlar ancak fikirlerine değer verilmediği için ileriki dönemlerde bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Ergenlikte ise tepkiler daha hızlı verilir. Eğer bir ergenin fikrine önem vermezseniz, sıcak çatışmanın yaşanması ve ani tepkilerle karşılaşmanız oldukça sıradan bir olaydır. Örneğin; aracınız eskidi ve değiştirmek istiyorsunuz. Düşünün ki 2-3 sene sonra kızınız/oğlunuz da o arabayı ehliyetini alıp kullanacak. Dolayısıyla onun tercihi de önemli bir hal alacak. Onun fikrini de alın, böylece ona değer verdiğinizi hissettirin. Fikirlerine değer verilen ergenler kendilerini bir birey gibi hissetme özelliğini kazanmış olurlar.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.