Majör Depresyon Belirtileri
Majör depresyon belirtileri hakkında neler biliyorsunuz? Majör depresyon, dünyada en sık görülen ruhsal bozukluktur.
Depresyon sorunu yaşayan bireyin hem iş hem de sosyal yaşantısı majör depresyon belirtileri nedeniyle olumsuz etkilenir.
En sık görülen majör depresif bozukluk belirtileri ise mutsuzluk, huzursuzluk, gerginlik, çaresizlik, karamsarlık ve isteksizliktir.
Eğer siz de majör depresyon belirtileri gösteriyorsanız bizden uzman psikolog desteği alabilirsiniz.
Majör Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Hepimiz zaman zaman kendimizi mutsuz, huzursuz, gergin veya isteksiz hissedebiliriz. Bu çok doğal ve yaşadığımız bazı olaylara dayalı bir geçici duygudurumudur.
Peki ya majör depresyon nedir ve majör depresyon belirtileri nelerdir? Majör depresyon fiziksel belirtileri olduğu gibi ruhsal olarak da ciddi belirtileri olan bir ruhsal rahatsızlıktır.
Majör depresyonun fiziksel belirtileri arasında kilo kaybı veya alımı, uyku bozukluğu, mide bağırsak sorunları ön plana çıkmaktadır.
Ancak bugün yoğunlaşacağımız majör depresif bozukluk belirtileri ise daha çok ruhsal semptomlar üzerinde olacaktır.
Majör Depresif Bozukluk Belirtileri- Mutsuzluk
Majör depresyon belirtileri arasında en yaygın görülen kişinin kendisini aşırı mutsuz hissetmesidir. Ancak bu mutsuzluk sıradan bir mutsuzluk halinden farklıdır.
Hepimiz zaman zaman gün içerisinde kendimizi mutsuz ve üzgün hissedebiliriz. Depresif belirtiler arasında yer alan mutsuzluk ve üzüntü ise kroniktir.
Kişi herhangi bir olay neticesinde değil, bir döngü itibariyle mutsuz ve üzgündür. Eskiden sevindiği ve mutlu olduğu gelişmeler artık depresyon hastasını mutlu edemez ve heyecanlandıramaz hale gelir.
Mutsuzluk ve kronik üzüntü majör depresyon belirtileri içinde yer almakta olup diğer tüm belirtiler gibi en az 2 hafta süre ile günün büyük kısmında yer alıyor olması gerekir.
Majör Depresyonun Belirtileri- Karamsarlık
Önemli majör depresyon belirtileri arasında karamsarlık görülebilir. Majör depresyon sorunu yaşayan kişi genellikle karamsar bir düşünce yapısına sahiptir.
Bu karamsar düşünce modeli genellikle geleceğe yönelik bir durumu kapsamaktadır. Gelecekte yaşanacak herhangi bir olayın sonuçlarının olumlu olmayacağı düşüncesi oldukça yaygındır.
Örneğin; eşinden ayrılan bir kişi gelecekte karşısına çıkacak kişilerin ve yaşayacağı ilişkilerin de hep olumsuz sonuçlanacağı düşüncesine sahip olabilir.
Daha önce yaşadığı ilişkinin olumsuz sonuçlanmasının gelecekte de devam edeceğini ve hiçbir şeyin düzelmeyeceğini düşünebilir.
Her şeyin daha da kötü gidebileceği üzerine odaklanır. Belirtiler içerisinde kişiyi en çok yaralayan yapılardan biri de karamsar düşünce tarzıdır.
Ağır Depresyon Belirtileri- Çaresizlik
Majör depresyon belirtileri içerisinde en çok göze çarpanlardan biri de kişinin kendisini çaresiz hissetmesidir.
Çaresizlik, süregelen şekilde devam eden ve kişiyi sonucunda intihara sürükleyebilen bir düşünce şeklidir. Kişi o denli bir çaresizlik içerisindedir ki hiçbir çıkar yolu olmadığını düşünebilir.
Çaresiz konumda olan kişi hiçbir çıkar yolu olmadığını düşünür ya da bir başka deyişle tutunacak bir dalı kalmadığını anladığında ise intihardan başka çözüm bulamaz.
Bu majör depresyonun sağlıklı düşünmeye engel olduğunu en iyi gösteren belirtiler arasındadır.
Uzman psikolog desteği sayesinde kişide başka çözüm yolları geliştirme ve çıkış yolları bulma mekanizmaları gelişir ve kişi majör depresyon sürecini atlatabilir.
Majör Depresyon Belirtileri- Hayattan Zevk Alamama
Majör depresyon belirtileri arasında kişinin yaşamsal aktivitelerden en çok uzak kalmasını sağlayan yakınması hayattan zevk alamama veya isteksizliktir.
Majör depresyon belirtileri yaşayan kişi bu dönemde eskiden zevk aldığı aktivitelerden ve hobilerden artık zevk alamaz hale gelir.
Örneğin; eskiden arkadaşlarıyla buluşup dışarda zaman geçiren ve sohbet etmekten büyük zevk alan kişi depresyon sebebiyle artık arkadaşlarıyla daha az buluşmaya başlar.
Zamanla bu süreç iyice içine kapanmaya doğru sürükler onu. Hiçbir arkadaşıyla zaman geçiremez ve herkesten adeta kaçar şekilde tek başına bir hayat sürme eğilimi vardır.
Evden işe ve işten eve mekik dokur ve gittikçe içine kapanır. Eskiden zevk aldığı aktivitelerden zamanla sıkılmaya ve sonunda hiçbirini yapmamaya başlar.
Majör depresyon belirtileri arasında kişiyi bunalıma sürükleyen de isteksizliktir. İsteksizliği aynı zaman enerji düşüklüğü ve yorgunluk da eklenir.
Elini kolunu kıpırdatamaz hale gelir ve evden mümkün olduğunca çıkamaz. Bu nedenle zamanla uyku düzeni de bozulur. Ya çok uyur ya da çok az uyur.
Bunların neticesinde iş yaşamı da bozulur. İşten ayrılır veya iş yerinde yaşadığı sorunlar nedeniyle işinden kovulur. Maddi zorluklar yaşayabilir ve bu durum da depresyonunu şiddetlendirir.
Majör depresyonda kişinin bu gibi nedenlerle sosyal destek ihtiyacı baş gösterir. Yanında sevdikleri olan ve destek veren kişiler oldukça depresyondan kurtulma yolları da doğacaktır.
Majör Depresyonun Fiziksel Belirtileri- Kilo Değişimi
Bu önemli rahatsızlıkta görülen fiziksel belirtilerden biri de kiloda artış veya azalmadır.
Zaman zaman hepimiz kilo alır veya veririz ancak depresif belirtiler arasında görülen kilo değişimi genellikle kişinin vücut kütlesinin %5’i veya fazlası şeklinde gerçekleşir.
Örneğin; depresyon öncesi 80 kilo olan birisi en az 84 kiloya çıkmalı veya 76 kiloya düşmelidir.
Kilo alımı genellikle aşırı iştah sebebiyle görülürken kilo verme hali de kişide görülen iştahsızlık sebebiyle gerçekleşir.
Aşırı yemek yeme hali aslında depresyondaki kişinin özsaygısının azalmasıyla bağlantılıdır.
Kendine saygısı yitiren kişi dış görünümünü de önemsemez hale gelebilir. Hatta belli bir noktadan sonra kişinin fiziksel sağlığı da önemsiz hale gelebilir.
Özetle, majör depresyon belirtileri kişiden kişiye değişmekle beraber bazı ruhsal ve fiziksel yakınmaları da beraberinde getirir.
Depresif belirtiler arasında kişinin kendisini mutsuz, huzursuz, çaresiz, karamsar ve isteksiz hissetmesi oldukça sık görülür.
Majör depresyon tedavisi mümkün olan ancak psikososyal yönden uzman psikolog desteği alınmazsa (yalnızca ilaç tedavisi) oldukça zor bir ruhsal rahatsızlıktır.