Online Psikoterapi Hakkında 3 Soru 3 Cevap
İçinden çıkamayacağımızı düşündüğümüz problemlerimiz olduğunda birilerinin yardımını isteyebiliriz. Örneğin; aracımız bozulduğunda kaputu açıp öyle bakakalıyorsak pek motordan anladığımız söylenemez. Bu durumda hemen bu işlerden anlayan bir yakınımıza sorarız. Eğer anlayan bir yakınımız yoksa hemen bir profesyonelin desteğini alırız.
En yakın servisi veya yol yardım ekiplerini arar ve arabamızı servise çektiririz. Peki ya sorunlarımız duygularımız, düşüncelerimiz veya davranışlarımızla alakalı ise? Bu konuda yakınlarımız bize bizi o kadar da iyi anlayamayacakları için yardım edemeyebilirler. Doğal olarak biz de bir psikolog desteği almak durumunda kalırız.
Bazen psikolog ile yüzyüze görüşür bazen de online psikoterapi desteği alabiliriz. Bugünkü yazımızın devamında online psikoterapi nedir, nasıl gerçekleşir ve ne gibi avantajları vardır sorularına cevaplar arayacağız. Eğer siz de online psikoterapi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Online Psikoterapi Nedir?
Psikolog ile yürütülen ruhsal destek sürecine psikoterapi denilmektedir. Psikoterapi kişinin yaşadıklarını rahatlıkla paylaşabileceği, karşılıklı belli kurallar doğrultusunda oluşan bir güven ortamının var olduğu ve bir süre sonra sonlandırılan bir süreçtir. Psikoterapi bir dertleşme ya da sadece konuşma seansı değildir. Psikoterapist de sadece dert dinleyen kişi değildir.
Elbette kişiler dertlerini anlatırlar ancak bu anlatım iki arkadaşın sohbetinden çok farklıdır. Terapi sürecinde kişinin yaşadığı olaylar, karşılaştığı kişiler veya içinde bulunduğu durumlarda hissettikleri konuşulur ve bu hislere duygu deriz. Ayrıca bu durumlardayken ve o hisleri yaşarken aklından geçen düşünceler de oldukça önemlidir ve terapi seanslarının ana gündem malzemelerindendir.
Düşünceler kişinin bir olayı, durumu, kişiyi veya daha geniş tabirle çevresini algılama, yorumlama veya değerlendirme biçimidir. Herkes aynı şeyler hakkında aynı şeyi düşünmez. Aynı düşüncelere sahip olmadığı için de aynı eylemleri sergilemez. İşte sergilenen bu eylemlere de davranış deriz.
Duygu düşünce ve davranışlardan oluşan biliş sistemimizde bazen hatalar olabilir ve biz psikoterapiye ihtiyaç duyabiliriz. Terapi sürecinde iki farklı yöntem vardır: Yüz yüze vs. online. Yüz yüze terapinin aksine teraoist ile danışan farklı ortamlarda çevrimiçi bir şekilde iletişim kurmaktadırlar.
Online psikoterapi genellikle Zoom, Skype vb. farklı platformlar üzerinden gerçekleştirilir. Seansın ödemesi genellikle seans öncesi gerçekleştirilir ve psikoterapist seans saatine yaklaştığında danışana bağlantı kurması için bir link gönderir. Bu link ile bağlanan danışan ile sanki yüz yüze terapi gibi seans gerçekleştirilir.
Online Psikoterapi Neden Avantajlı?
Online psikoterapinin yüzyüze olan türüne göre birçok avantajı söz konusudur. Bu avantajlardan ilki zaman kaybının yaşanmamasıdır. Özellikle büyük şehirlerde insanlar çok yoğun çalışmaktadır ve genellikle terapi seanslarına iş çıkış saatlerinde katılım sağlayabilmektedirler.
İstanbul’da 09.00- 18.00 saatleri arasında çalışan birinin terapiye ihtiyacı olduğunu düşünelim. 18.00’de Maslak’taki işyerinden çıktığını ve Kadıköy ilçesinde bulunan terapi merkezine aracıyla gelmeye çalıştığını varsayalım. Ortalama bir trafik yoğunluğunda bu kişinin Maslak’tan Kadıköy için varışı ortalama 2 saat sürecektir. Saat 20.00’de terapi merkezine gelmekte ve seans çıkışında saat 21.00 olmaktadır.
Evinin de Üsküdar’da olduğunu düşünürsek 21.30’da eve varışı gerçekleşir ki bu tüm akşamın trafikte geçtiğini bize gösterir. Peki 18.00’de iş sonu gerçekleştiğinde bu kişi ofisindeki odasında online psikoterapi seansı almış olsaydı? İş çıkışı olmayan bir saatte rahatlıkla evine gitmiş ve trafikte araç kullanma deneyimini de yaşamamış olacaktı.
Online psikoterapi zaman kaybı ve yorgunluğu ortadan kaldırması açısından oldukça avantajlıdır. Online seansların bir diğer avantajı ise kişinin her istediği an seans alabilmesidir. Yoğun bir iş yaşamı sebebiyle seanslarını ayarlamakta zorlanan kişiler açısından online psikoterapi çok büyük bir nimettir.
Yoğunluk günümüzde insanların sosyal yaşamlarını oldukça daralttığı için yüz yüze terapidense çevrimiçi terapilere ilgi artmıştır. Son olarak, online psikoterapi ile yüz yüze terapi arasında verimlilik açısından hiçbir fark yoktur ve hatta birçok kaynak bize online görüşmeler esnasında kişinin ev ortamındaysa ev kıyafetleriyle daha rahat görüşme imkanı bulduğunu da işaret etmektedir.
Mentalium Psikoloji Kimdir?
Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog ihtiyacını karşılamak için Klinik Psikolog Onur Aydın’ın girişimiyle kurulmuş olan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Kadıköy bölgesinde bireylere psikolojik destek sunmak amacıyla kurulan Mentalium Psikoloji Mecidiyeköy semtinde de ikinci şubesini açarak daha çok insana dokunmayı hedeflemiştir.
Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadrosuyla depresyon, kaygı bozukluğu, travma, obsesif kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, kişilik bozuklukları, bağımlılık ve aile çift terapisi başta olmak üzere birçok alanda danışanlarına hizmet vermektedir. Eğer siz de ruhsal destek almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.