Skip to content Skip to footer

Panik Atak ve Kalp Krizi Arasındaki Fark

panik atak ve kalp krizi arasındaki fark

Panik Atak ve Kalp Krizi Arasındaki Fark Nedir?

Panik atak ve kalp krizi arasındaki fark nedir? Kalp krizi ve panik atak farkı nasıl anlaşılır? Kalp krizi ve panik atak arasındaki farklar anlaşılması açısından neden önemlidir?

Panik atak ve kalp krizi bu kadar benzer iki sağlık durumu mudur? Peki panik atak ve kalp krizi korkusu birbirinin aynısı mıdır? Aynı değil ama benzer ise panik atak ve kalp krizi nasıl ayırt edilir?

Panik atak, kişinin nefes almasında güçlük, göğüs ağrısı, çıldırma veya ölüm korkusu, kontrolü yitirme hissi vb. yakınmalarla seyreden bir ruhsal bozukluktur.

Panik atak sıklaştıkça panik bozukluk oluşur. Panik bozukluk, uzman psikolog ve psikiyatrist desteğiyle iyileşebilen bir ruhsal sorundur.

Öte yandan, kalp krizi ise fiziksel ve tehlikeli bir kalp rahatsızlığının belirtisi veya habercisidir. 

Panik atak ve kalp krizi arasındaki fark birçok kişi tarafından bilinmediği için ataklar yaşayan kişiler kalp krizi geçirdiklerini düşünebilirler.

Peki panik atak ve kalp krizi arasındaki fark veya farklar nelerdir? Bu yazıyı okuduktan sonra panik atak sorununuz olduğunu düşünürseniz bize ulaşabilir ve panik atak tedavisi için ilk adımı atabilirsiniz.

panik atak ve kalp krizi arasındaki fark veya farklar nelerdir

Panik Atak ve Kalp Krizi Arasındaki Fark: Yaş

Kalp krizi ve panik atak birbirinden farklı rahatsızlıklardır. Panik atak daha çok gençlerde görülürken kalp krizi ise 50 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir.

Kalp krizi ve panik atak arasındaki farklar için ilk söylenecek şey birinin ruhsal rahatsızlık diğerinin ise yaş ile orantılı riski artabilen bir fiziksel rahatsızlık olmasıdır.

Böylece panik atak ve kalp krizi arasındaki fark için yaş mutlaka belirleyici unsurlardan bir tanesi olabilir.

Panik atak herhangi bir yaş grubunda görülebilir ancak temeli ve başlangıç yaşı genellikle ergenlik veya genç yetişkinlik dönemleridir.

Ancak kalp krizi için eğer kalıtsal veya doğuştan bir kalp hastalığı yoksa gençlik dönemlerinde görülmesi sık rastlanan bir durum değildir. 

Kalp krizi için birçok risk faktörü vardır. Obezite önemli bir faktördür. Aşırı kilolu kişilerde kalp krizi riski yükselir.

Ancak panik atak ise kilo ayrımı yapmaz ve herhangi bir fiziksel koşula bağlanamaz. Bunlara ek olarak, sigara, stres, yeme sorunları vb. bazı faktörler kalp krizini tetikleyebilir.

Kalp krizi ve panik atak arasındaki farklar değerlendirilirken kişinin fiziksel risk unsurları ruhsal bir rahatsızlıkla çok bağdaşmadığı için ruhsal risk faktörleri daha çok önemsenmelidir.

panik atak ve kalp krizi arasındaki fark

Kalp Krizi ve Panik Atak Farkı: Göğüs Ağrısı

Panik atak ve kalp krizi arasındaki fark temelinde göğüs ağrısının şekli ve biçimiyle tespit edilebilir.

Kalp krizi ve panik atak farkı değerlendirirken kişinin atak sırasında farkında olmasa bile göğüs ağrısı da göz önüne alınmalıdır.

Kalp krizinde göğüs ağrısı sanki göğse bıçak saplanırcasına şiddetli bir ağrı şeklindedir.

Öte yandan, panik atak esnasında görülen göğüs ağrısı ise daha çok iğne batması ve sıkıntı hissi halinde gerçekleşir.

Panik atak ve kalp krizi arasındaki fark kişi tarafından bilinmediği için göğüste meydana gelen ağrı panik bozukluk değil de kalp krizi olarak yorumlanır. 

Panik atak belirtisi olan göğüs ağrısı atak sonlandığı gibi ortadan kaybolurken kalp krizinde görülen göğüs ağrısı ise müdahaleler yapılana kadar geçmeyebilir.

Bir diğer panik atak ve kalp krizi arasındaki fark ise göğüs ağrısının seyrinde ortaya çıkar.

Kalp krizi geçiren kişi dinlendiği takdirde göğüs ağrısı azalabilir ancak panik atak sırasında görülen göğüs ağrısı ancak kişi hareket ederse azalabilir. 

Panik atak belirtileri arasında görülen göğüs ağrısının hareketle azalması kişinin dikkatinin hareket ederken dağılmasından kaynaklanır.

Bir yandan da nefes alışveriş değiştiği için adeta bir nefes egzersizi de yapılmış olur.

panik atak ve kalp krizi arasındaki farklar nelerdir ve ayırt edilir mi

Panik Atak ve Kalp Krizi Farkları: Çıldırma ve Kontrolü Yitirme

En belirgin panik atak ve kalp krizi arasındaki fark ise iki durum esnasında zihinde oluşan düşüncelerdir.

İki durumda da kişi elbette korku ve kaygı yaşamaktadır ancak kalp krizi esnasında kişi kontrolü kaybedeceğini veya çıldıracağını düşünmez.

Buna karşılık, panik atak belirtileri arasında en sık görülenlerden biri ise kontrolü yitirme ve çıldırmaya yönelik düşüncelerin ağır basmasıdır. 

Panik bozukluk bir ruhsal rahatsızlık olduğu için panik ataklar esnasında da olumsuz düşünceler (felaket düşünceleri) baskın hale gelir.

Kişi o anda çıldıracağını veya kontrolü tamamen kaybedebileceğini düşünür. Kalp krizinde ise böyle bir durum söz konusu dahi değildir.

panik atak ve kalp krizi arasındaki fark

Panik Atağın Süresi Daha Uzun Olabilir

Panik atak ve kalp krizi arasındaki fark değerlendirmesinde iki durumun ne kadar sürdüğü de önemli bir belirleyicidir.

Kalp krizi daha çok anlık bir fiziksel tablodur. Örneğin; kalp krizine bir damardaki tıkanıklık neden olmuş olabilir.

Kalbe giden damarlardan birinde yaşanan tıkanıklık açılmadıkça kişinin yaşamı tehlike altındadır. 

Kalp krizi günlerce sürmez ve zaten birçok vakada kişiler yaşanan durum neticesinde hastaneye bir an evvel kaldırılır.

Panik ataklar ise sonlanır ve sonra tekrar başlayabilir. Aylarca ve yıllarca ataklar yaşayan panik bozukluk hastaları çok fazla sayıdadır. Kalp krizi geçiren kişinin ise ne yazık ki bu kadar zamanı yoktur.

panik atak ve kalp krizi arasındaki fark

Kalp Krizi ve Panik Atak Arasındaki Farklar: Kardiyolog vs. Psikolog

Bir başka panik atak ve kalp krizi arasındaki fark da tedavi uygulayıcıları arasında görülmektedir.

Panik bozukluk bir ruhsal sorundur ve tedavisinde uzman psikolog veya psikiyatrist desteği alınmalıdır.

Bu noktada ilaç tedavisi ve uzman psikolog ile gerçekleştirilen psikoterapi seansları gerçekleşmelidir. 

İlaç tedavisi ve psikoterapi birlikte yürütülmedikçe panik bozukluk kendiliğinden geçmemektedir.

Kalp krizinde ise kardiyologlar müdahalede bulunurlar. Bazı tetkik ve testler yapıldıktan sonra kalp krizi geçirip geçirmediği tespit edilen kişiye bazı cerrahi müdahaleler de sıklıkla yapılmaktadır. 

Panik bozukluk ise bir ruhsal sorun olduğu için tıbbi müdahaleler ancak antidepresan türevi ilaçlarla olacaktır.

Yukarda da belirttiğimiz gibi uzman psikolog ile yürütülen psikoterapi seansları ile kısa vadede dahi iyileşmeler görülebilmektedir.

Panik atak ve kalp krizi arasında bir bağlantı yoktur ancak sürekli atak stresi yaşayan kişide kalp krizi riski diğer kişilere göre artış gösterebilir.

panik atak ve kalp krizi arasındaki fark

Panik Atak İçin Nefes Egzersizi

Diğer bir panik atak ve kalp krizi arasındaki fark ise nefes egzersizlerinin uygulanması ve etkisi ile ilgilidir.

Panik atak yaşayan kişinin odak noktası ölüm, çıldırma veya kontrolü yitirme gibi düşünceler üzerinde yoğunlaşmıştır. Odak noktası bu düşüncelerken kişi dikkatini ataktan başka yere veremez. 

Bu nedenle nefes egzersizleri panik atak hastalarına önerilmektedir. Nefes egzersizi ile kişinin kaygı seviyesi azalacak ve ataklar çok daha kısa ve daha az şiddetli geçecektir.

Panik atak tedavisinde ve atağa müdahalede bilinçli farkındalık çalışmaları önemli bir yer tutabilir.

Ancak kalp krizi geçiren kişinin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hastaneye sevk edilmesi çok önemlidir. 

Kalp krizine ilk müdahale çevredeki bilgili kişiler tarafından yapılırsa hayat kurtarır ancak yine de bir an evvel hastaneye erişim sağlanmalıdır.

Panik atak yaşayan kişinin ise hastaneye erişimi sadece anlık bir rahatlamaya sebep olmaktadır. Panik bozukluk sorunu yaşayan kişinin ise daha çok psikoterapiye erişimi elzemdir.

Panik atak ve kalp krizi arasındaki fark mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Panik atak ve kalp krizi benzer noktalar oluşturduğu için mutlaka bir profesyonelin huzurunda kararı alınmalıdır.

Eğer siz de panik atak ve kalp krizi arasındaki fark konusunda tereddütler yaşıyorsanız Kadıköy psikolog ve Şişli psikolog ekiplerimizden destek alabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.