Skip to content Skip to footer

Panik Atak Yaşayan Ne Yapmalı? 3 Öneri

Panik bozukluk; yinelenen ve beklenmeyen şekilde gelen ataklar ile karakterize şekilde süregelen bir ruhsal bozukluktur. Birey bu atakları zaman zaman yaşar ancak iki atak arasında kalan sürede de bir sonraki atağın ne zaman geleceği ile alakalı aşırı korku yaşar. Birey ataklar esnasında kalp krizi geçirerek öleceğini, felç yaşayacağını ve delirerek kontrolü yitireceğini düşünür. Yaşadığı bu düşünceler nedeniyle de aşırı derecede kaygı ve korku yaşamaktadır. Panik bozukluk için ilaç tedavisi ve psikoterapi almanızı önerirken panik bozukluk için tavsiyeler de önermekteyiz. Panik atak yaşayan ne yapmalı? Bu sorunun cevabını yazımızda bulacaksınız.

Panik Bozukluk Bunlara Yol Açmaz

Panik bozukluğu bulunan kişiler ataklar esnasında çıldırarak kontrolünü yitireceğini düşünmektedirler. Üstelik kontrolü kaybettiklerinde de çevrelerindekilere zarar vereceklerini düşünürler. Ancak gerçekte yaşanan belirtilerin hiçbir fiziksel dayanağı yoktur. Örneğin; bir panik bozukluk hastası kalp krizi geçireceğini düşünebilir. Ancak kişide yapılan tetkikler ve testler sonucu herhangi bir fiziksel bulguya rastlanamaz. Bu da aslında kişinin yalnızca ruhsal bir sorun yaşadığını göstermektedir. Benzer şekilde kişinin felç geçirme riski de bulunmamaktadır. Hatta bu yakınmalara dair en ufak fiziksel bir bulgu da söz konusu değildir. Özetle, panik bozukluk kişide kalp krizi, felç veya çıldırma vb. sorunlara yol açmaz. Sorun fiziksel değil ruhsaldır ve kişi otomatik düşünceleri sebebiyle bu felaket senaryolarını üretmektedir.

Alkol, Madde ve Reçetesiz İlaç Kullanmayın

Panik atak yaşayan ne yapmalı sorusunun bir diğer cevabı ise ataklarla başa çıkabilmek için alkol, madde veya doktor tarafından verilmemiş ilaçların kullanılmamasıdır. Ataklarla başa çıkabilmek için kişiler özellikle bazı maddeler ve alkolü kullanır. Yatıştırıcı etkisi sebebiyle o an için panik atağın etkileri sonlanmış veya hafiflemiş gözükebilir ancak daha büyük sorunlara yol açar. Kişi ataklarla başa çıkmak için zamanla alkol kullanımına yönelmeyi sıklaştırır ve alkol bağımlılığı gelişir. Bir sorunu düzeltmeye çalışırken bir başka ve ciddi bir sorun yaratılır. Alkol bağımlısı haline gelen panik bozukluk hastası bu kez de alkol almadıkça yoksunluk belirtileri yaşar. Bazı maddeler ise benzer amaçlarla kullanılsa da bu kez maddenin etkisi ile panik ataklar sıklaşabilir. Bazı panik bozukluk hastaları ise doktora danışmadan arkadaş tavsiyesi ile o kişide etkili olan bir ilacı kullanmaya başlar. Herkese aynı ilaç tedavisi uygulanmadığı gibi ilacı doktor kontrolü dışında kullanmak da ilaç bağımlılığına yol açabilir.

Tedaviyi Aniden Kesme

İlaçların aniden ve doktor kontrolü olmadan kesilmesi kesinlikle yanlıştır. İlaç tedavisi doktor kontrolünde başlandığı gibi doktor kontrolünde sonlanmalıdır. Aksi takdirde ilaç tedavisi de etkisini yitirecektir. Bazı hastalar doktora haber vermeden kendi başına doz değişikliği de yapmaktadırlar. Bu durum biraz önce de belirttiğimiz gibi ilaçların da kötüye kullanımına yol açabilir. Bunun için panik bozukluk tedavisinde kesinlikle ilaçlar ilgili doktorun kontrolünde, onun verdiği doz ve sıklıkta kullanılmalı ve ancak doktor tavsiyesi ile azaltarak kesilmelidir.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.