Skip to content Skip to footer

Psikolog Tavsiye İle Mi Seçilmeli?

psikolog tavsiye

Psikolog Tavsiye İle Mi Seçilmeli?

Hepimiz zaman zaman içinden çıkamadığımız ve çözüm yöntemleri bulamadığımız dönemler yaşarız. Bu dönemlerde bir psikolog desteğine ihtiyaç duyabiliriz. Bu dönemlerde psikolog desteğine ihtiyaç duyarız ama doğru psikoloğu nasıl seçeceğim sorusu aklımıza gelir.

Kimseyle paylaşamadığımız, hiç kimseye açamadığımız sorunlarımızı anlatabileceğimiz kişiye güvenmemiz gerekir. Bu çok doğal bir düşüncedir elbette. Psikolog tavsiye eden bir yakınımız varsa onun tavsiye ettiği bir psikoloğa mı gitmeliyiz?

Psikolog tavsiye ile mi seçilmelidir yoksa kendimiz mi araştırmalı ve doğru psikoloğu bulmalıyız? İşte bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Eğer sizin de psikolog öneren bir yakınınız yoksa ya da psikolog tavsiyesi için emin değilseniz, bize başvurabilirsiniz.

psikolog tavsiye vermez

Psikolog Kimdir?

Psikolog tavsiye ile seçilmeli mi sorusuna geçmeden önce psikologlar hakkında bazı bilgiler vermek isteriz. Psikologlar kimdir? Psikologlar, üniversitelerin dört yıllık psikoloji lisans bölümlerini bitiren ruh sağlığı profesyonelleridir.

Psikologlar yalnızca lisans eğitimlerini tamamladıkları zaman psikoterapi sürecini yürütemezler. Bir psikoloğun psikoterapist olabilmesi için bazı koşulları karşılaması gerekir. Bunlardan biri yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmaktır.

Yüksek lisans eğitimini klinik psikoloji alanında gerçekleştiren ve klinik psikolog unvanı alan psikologlar psikoterapist olmak için önemli bir aşamayı geçerler. Ancak yalnızca yüksek lisans eğitimini klinik psikoloji alanında bitirmek de psikoterapist olmak için yeterli değildir.

Ayrıca en az bir psikoterapi ekolünü benimsemek ve bu terapi ekolü doğrultusunda uygun eğitimleri almaktır. Bu eğitimlerde tavsiye edilen süpervizyon sürecini de içermesidir.

Psikolog en ideal şekilde birden fazla psikoterapi ekolüne yönelik eğitim alırsa hem donanımı artar hem de farklı ekollerde danışanına yardımcı olabilir.

psikolog tavsiye verir mi?

Psikolog Tavsiye Verir Mi?

Psikologların psikoterapi yaptığından bahsetmiştik. Peki psikoterapi süreci nedir? Psikolog tavsiye vererek mi danışanın ruhsal değişimini gerçekleştirmesine katkıda bulunur? Psikolog ile ilgili en çok karıştırılan ve merak edilen sorulardan birisi de psikolog tavsiye sürecidir.

Psikolog tavsiye vermez. Psikolog tavsiye vermez çünkü eğer psikolog tavsiye verirse danışan hep tavsiye almak için psikologlar ile görüşmek zorunda kalacaktır. Psikolog bir ruh sağlığı profesyonelidir ve arkadaş ya da dost değildir.

Psikolog size tavsiye verdiği takdirde bir arkadaş ya dost misyonu kazanacaktır. Arkadaşlarınızın desteğine belki ömür boyu ihtiyaç duyabilirsiniz ancak psikolog desteğine ömür boyu ihtiyaç duymamalısınız.

Psikologlar danışanlarının hayatlarının belli bir döneminde başa çıkmakta zorlandığı durumlarda onlara profesyonel sınırlar çerçevesinde destek olan kişilerdir. Psikolog size tavsiye verirse ömrünüz boyunca hep birisinden tavsiye almak zorunda kalırsınız.

Bu zorunluluk da beraberinde psikoloğa bağımlılığı getirir. İster bir kişi ister bir nesne ister bir maddeye karşı bağımlı olmak olumsuzdur. Tavsiye almak da zaten kişinin ruhsal değişiminde etkili değildir. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz.

Sigarayı bırakmak istiyorsunuz ancak belli anlarda sigaradan vazgeçemeyip tekrar içmeye başlıyorsunuz. İşyerinde müdürünüz tarafından haksız bir şekilde eleştirildiniz ve kendinizi çok kötü hissediyorsunuz.

Hemen ofisin dışına çıkıp bir sigara yaktınız. Birkaç saniye içinde kendinizi iyi hissetmeye başladınız. Sonra kendinize kızdınız bırakmadığınız için ve bırakma kararı aldınız. Ancak bunu nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsunuz.

Bu durumda arkadaşlarınız sigarayı bırakmanız için tavsiye veriyor. Verdikleri tavsiye ne kadar etkili oluyor? Sigara içen kişiler tavsiye ile sigarayı bırakamaz çünkü sigarayı bırakmak için verilen tavsiye işe yaramaz.

Kişi öfkelendiğinde, üzüldüğünde veya kendini çok mutlu hissettiğinde sigara içebilir. Demek ki o zaman sigarayı bırakmak için bu duygudurum değişimleriyle mücadele etmeyi öğrenmek tavsiye almaktan daha yararlıdır.

Özetle, psikolog tavsiye vermez çünkü psikolog size tavsiye verdikçe siz psikoloğun verdiği tavsiye doğrultusunda ona bağımlı bir hayat sürersiniz.

psikolog tavsiye ile mi seçilmelidir?

Psikolog Tavsiyeyle Mi Seçilmeli?

Psikolog tavsiye ile seçilebilir ancak kişinin eğer psikolog tavsiye edebilecek bir yakını yoksa psikoloğun sizin değişim ihtiyaçlarınıza hitap edip etmediğine bakmanız gerekir.

Örneğin; evlilik terapisi almak istiyorsanız, bu alanda kendini geliştirmiş ve uzmanlık alanı olan bir psikolog ile görüşmeniz özellikle önerilir. Psikolog seçiminde öncelikle psikoloğun eğitimine dikkat edebilirsiniz. Hangi üniversitenin lisans psikoloji programını tamamladığını kontrol edebilirsiniz.

Ardından yüksek lisans programını tamamlayıp tamamlamadığını kontrol edebilirsiniz. Psikoterapist desteği alacaksanız biraz önce de belirttiğimiz gibi bir klinik psikolog ile görüşmeniz gerekir. Dolayısıyla tercih edebileceğiniz kişinin de klinik psikolog olması gerekir.

Ayrıca psikoterapi ekolleri arasından en az birinde eğitim alarak uzmanlaşması da önemlidir. Bu kriterler ışığında psikolog tavsiyesi olmadan da psikoloğunuzu seçebilirsiniz. Eğer bizden psikolojik destek talep ederseniz, uzman psikolog kadromuz size psikoterapi hizmeti vermek için hazır olacaktır.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.