Skip to content Skip to footer

Terapist Desteği Almak İçin 3 Neden

Terapist Desteği Almak İçin 3 Neden

Yaşamı boyunca hiç sorunlarla karşılaşmayan biri var mıdır? Hiç kendini mutsuz hissetmeyen? Çaresiz ve karamsar hissetmeyen ya da hiçbir şeye endişelenmeyen? Bunlar zengin ya da yoksul fark etmeksizin hepimizin yaşadığı ve gayet doğal olan duygulardır. Hepimiz zaman zaman kendimizi kötü hisseder ve olumsuz bazı düşüncelerin zihnimizi sardığını fark edebiliriz. 

Bu zamanlar bazılarımız için geçici olurken bazılarımız için uzun vadeli olabilir. Ve süresi uzadıkça da bize acı verebilir. Ancak bir terapist ile gerçekleşen psikoterapi desteği alarak acı çekmeye gerek duymadan ve kendimizi daha fazla yıpratmadan bunların üstesinden gelebiliriz. Eğer siz de bazı sorunlarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bize başvurabilir ve uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.

Terapist Sizi Dinler

Her yaşadığımız şeyi herkese anlatamayız. Bazı şeyleri anlattığımızda en yakınlarımız tarafından bile yadırgandığımız, yargılandığımız veya suçlandığımız zamanlar olabilir. 

Kendimizi mutsuz hissediyorsak ve bunu bir yakınımıza anlatıyorsak bize alkol almamızı tavsiye edebilir. Peki alkol alarak mutlu olabilir miyiz? Alkol alarak mı mutlu olmaya devam edeceğiz? 

Bu şekilde alkol bağımlısı olma ihtimalimiz de artar. Bir başka yakınımıza mutsuz olduğumuzu anlattık. O da bize kendi sorunlarını anlatıp neden mutsuz olmadığını söyledi. Bu bizim mutsuzluğumuzu bitirir mi? 

Bir başka yakınımıza mutsuz olduğumuzu belirttik ve o da bize ibadet etmemizi söyledi. Her ne kadar ibadet kişi için rahatlatıcı bir etkiye sahip olsa ve manevi huzuru sağlasa da depresyon tanısı alabilecek derecedeki mutsuzluğun ilacı olur mu? 

Demek ki bu noktada dostlarımız ve arkadaşlarımızın verdiği tavsiyeler işe yaramamaktadır. Bunun için psikolog desteğine ihtiyacımız olur. Bir terapist sizi dinler ve gerekli yöntemleri uygulayarak sizin mutsuzluğunuza çözüm bulmanıza yardımcı olur. 

Yargılanma endişesi sebebiyle anlatamadığınız bazı duygu ve düşüncelerinizi psikolog sizi yargılamadan ve suçlamadan dinler. Profesyonel bir yaklaşımla ele alır ve baş etme stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir. Terapist anlattıklarınıza duygularını katmaz çünkü profesyonel bir bakış açısı vardır.

Terapist Size Tavsiye Vermez

Aşamadığımız sorunlar olduğunda genellikle bunları kendi başımıza çözmek için uğraşır ancak çözemediğimizde de kendimizi kötü hissederiz. Sorunların aşılamayacak derecede olduğu zamanlarda kendi başımıza çözmek yerine yardım istemek doğru bir yoldur. Ancak yardım istenecek kişi de çok önemlidir. 

Yakınlarınız veya arkadaşlarınızdan yardım isterseniz size tavsiye veya öğüt verebilirler. Ancak verdikleri tavsiyeler yakınlarınızın kendilerine uygun olan önerileridir. Bu öneriler sizde bir işe yaramayabilir. Dahası bu önerileri almak da sizin kendinizi daha kötü hissetmenize yol açabilir. Kendinizi yetersiz başkalarını yeterli hissetmenize neden olabilir. 

İşte bu durumda tavsiye veya öğüt almak kişiyi iyi hissettirmekten çok daha da kötü hissettirecektir. Bu noktada bir terapist desteği almak daha yararlıdır çünkü psikolog öğüt veya tavsiye veren bir kişi değildir. Onun vereceği tavsiyeler her sorunda ona başvurmanıza neden olur ki bu hem maddi hem de manevi açıdan yıpratıcıdır. 

Psikolog daha çok sizin farklı bakış açılarından yaklaşarak aşamadığınız sorunları aşmanız konusunda o bakış açılarınızı geliştirmenize yardımcı olur. Bu nedenle terapist desteği almak çok değerlidir.

Terapist Gizliliğe Önem Verir

Birçok insanın terapist desteği alma konusunda yaşadığı endişelerden biri de konuşulanların gizli kalıp kalmayacağı konusudur. Terapi süreci tam gizlilik isteyen bir süreçtir ve mahremiyet çok önemlidir. Bir danışanın psikolog ararken dikkat etmesi gereken önemli kriterlerden biri de terapistin gizliliğe ne kadar önem verdiğidir. 

Etik kurallar çerçevesinde hiçbir terapist görüşme odasında paylaşılan bilgileri hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşamaz. Bu kuralı çiğneyen bir psikolog da mutlaka gerekli mercilere şikayet edilmelidir. Terapist danışanının en mahrem anlatımlarını dinleyebileceği için gizlilik konusunda çok dikkat etmelidir. 

Bunun karşılığında psikolog ile görüşen danışan da bu etik kural doğrultusunda kendini rahat hissetmeli ve paylaşmak istediği her şeyi paylaşmalıdır. Psikolog görüşme esnasında danışanın anlattıklarını not alabilir ve bunları kimsenin görmeyeceği dosyalarda kilitli şekilde saklar. 

Danışanın terapist ile görüşme süreci sonlandığında veya görüşmelere gelmeyi kestiğinde ise hemen bu dosyalar imha edilir. Bilgilerin korunması, saklanması ve sonrasında imha edilmesi oldukça önemlidir ve terapist bu sürece çok dikkat etmelidir. 

Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadromuz ve kurum personellerimiz olarak gizlilik ilkesine oldukça önem vermekteyiz. Eğer siz de kendinize psikolog arıyor ve ruhsal destek almak istiyorsanız bize başvurabilirsiniz.

 

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.