Hepimiz eğitim yaşantımızın özellikle ilk yıllarında karne heyecanı yaşamışızdır. Bazı minikler karne heyecanını olumlu anlamda yaşarken bazıları da karnesindeki zayıf notlar nedeniyle olumsuz anlamda yaşamaktadır. Karnedeki zayıflar sebebiyle birçoğumuz ailelerimize bu durumu nasıl açıklayabileceğimizi bilememişizdir. Bu noktada ailelerin tepkileri de önemli bir belirleyicidir aynı zamanda. Bazı ebeveynler karnedeki zayıf notları daha yapıcı bir şekilde ele alırken bazıları ise öfke patlaması şeklinde tepkiler ortaya koyabilirler. Peki zayıf karnenin tek suçlusu çocuk mudur? Bu soruya cevabımız kesinlikle HAYIR. Zayıf karnenin nedenleri yalnızca çocukla ilgili değildir. Zayıf karnenin nedenleri üç ana grupta incelenir.
Çocuktan Kaynaklanan Zayıf Karne
Karnesinde zayıf olan çocuklarda zekâ durumuna göz atılmalıdır. Hem zekâ geriliği hem de üstün zekâ olan çocuklarda dersleri takip etmek ve başarılı olmak zorlaşabilir. Bu nedenle çocuğun zekâ ve öğrenme kapasitesi karnedeki başarısızlıkta önemli rol oynar. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) bulunan çocuklarda ise derse odaklanabilmek ve derslerde başarılı olmak oldukça zordur. Eğer çocuğunuzda DEHB olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almalısınız. Bunların dışında ise özel öğrenme güçlüğü, davranım bozukluğu, sosyal kaygı vb. sorunlar çocuğun ders notlarında düşüş ve zayıf karneye sebep olabilirler.
Aileden Kaynaklanan Zayıf Karne
Çocuğun başarısında ailenin ne kadar fazla önemi varsa başarısızlığında da ailenin payı vardır. Aileler genellikle çocuklarının başarılarından kendilerine pay çıkarırken başarısızlığı çocuğa yüklerler. Aile kaynaklı birçok neden çocuğun zayıf karne getirmesine neden olabilir. En sık nedenlerden biri de ebeveynlerin boşanma sürecidir. Çocuk bu dönemde derslerle ve okulla ilişkisini adeta dondurur. Bu nedenle derse devamı ve sonucunda da ders notları düşer. Ayrıca bir ebeveynin kaybı, ebeveynlerden birinin kritik bir hastalığının bulunması, yeni bir kardeşin doğumu, babanın iflas etmesi ve okul değişiklikleri çocukların ailelerinden kaynaklanan şekilde zayıf karne nedenleri arasındadır.
Çevreden Kaynaklanan Zayıf Karne
Çocuğun zayıf karne nedenleri incelendiğinde çevresel etkenlerin katkısı da göz ardı edilemez. Okul ile aile arasındaki ilişkinin ve bağın kuvvetli olmaması sebebiyle çocuğun akademik başarısı olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle özellikle son yıllarda rehber öğretmenlerin akademik başarıdaki önemi artmıştır. Gerektiğinde çocuğu ilgi duyduğu alana doğru şekilde yönlendirmelidir ki çocuğun asıl yetenekli olduğu alanlar ortaya çıkabilsin. Ülkemiz yetenek bazında gelişim konusunda hala gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmaktadır. Ayrıca öğretmenin etkisi de göz ardı edilmemelidir. Eğer öğretmen çocuk ile sıcak bir ilişki kuramadıysa bu olumsuz durum da çocuğun ders notlarının düşmesine neden olabilmektedir. Sonuç olarak, zayıf karnenin nedenleri yalnızca çocuğa bağlanamaz çünkü bu durum çocuk, aile ve çevrenin birlikte oluşturduğu bir sürecin yansımasıdır.