Skip to content Skip to footer

Depresyon Hastalığı Nedir?

depresyon hastalığı

3 Soruda Depresyon Hastalığı Nedir?

Zaman zaman hepimiz kendimizi üzgün, mutsuz veya çaresiz hissedebiliriz. Ancak depresyon hastalığı, kişinin kendisini 2 haftadan uzun bir şekilde, günün çoğunluğunda mutsuz, çaresiz, huzursuz, isteksiz veya karamsar hissetmesi halidir. Depresyon bir ruhsal rahatsızlıktır. Depresyon hastalığı günümüzde en sık görülen ruhsal sorun olma özelliğini taşımaktadır. 

Depresyon tedavisi bulunan bir rahatsızlıktır. Yazımızın devamında depresyon hastalığı ve depresyonla ilgili bazı önemli bilgileri bulabilirsiniz. Eğer siz de kendinizde depresyon belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, bizimle hemen iletişime geçebilir ve depresyon tedavisi görebilirsiniz.

depresyon hastalığı nedir

Depresyon Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Depresyon, kişinin bazı olumsuz hislerinin kronik bir hal alması ile kendini gösteren bir ruhsal rahatsızlıktır. Depresyon yalnızca mutsuzluk değildir. Mutluluk ve mutsuzluk gayet doğal ve hepimizin yaşadığı hallerdir.

Hepimiz zaman zaman mutlu olur zaman zaman ise kendimizi çok mutsuz hissedebiliriz. Her zaman mutlu olmak ne kadar mümkün değilse her zaman mutsuz olmak da sağlıklı değildir. İşte depresyon bu sebeple sağlıksız bir ruh halini temsil edebilmektedir. 

Depresyon hastalığı kişinin ruh halinin günün büyük çoğunlukla olumsuz seyretmesi ile kendini gösterir. Kişide karamsar bazı düşünceler mevcuttur.

Geleceğe yönelik planları ya yoktur ya da gelecekte hiçbir şeyin daha iyiye gitmeyeceğini düşünmektedir. Karamsarlık kişide baskın bir düşünce yapısı oluşturma eğilimi gösterir. Depresyonda kişinin çaresizlik hisleri de sıklıkla görülmektedir. 

Kişi yaşadıklarını oldukça ağır bulmakta ve bu durumdan kurtulamayacağını düşünerek kendini çok çaresiz hisseder. Çaresizlik hissi ile intihar arasında da bağlantı vardır. Kişi bir noktada kendini o kadar çaresiz hisseder ki yaşamında hiçbir çıkış yolu bulamaz ve canına kıymayı seçebilir.

Bazen intihar kişinin ölmek yerine bir yardım çığlığı da olabilir. Ne olursa olsun özellikle depresif duygudurumu bulunan kişinin intihar düşünceleri çok dikkate alınmalıdır. İntihar riski bulunan kişide depresyon hastalığı kesinlikle profesyonel bir müdahale gerektirmektedir.

Depresyon hastalığı bulunan kişide isteksizlik de çok belirgin bir özelliktir. Eskiden gerçekleştirdiği aktiviteler ve hatta hobileri bile artık kendisi için bir şey ifade etmez hale gelir. Depresyondaki kişi herhangi bir aktiviteyi yapmaktan zevk almaz ve dolayısıyla gerçekleştirmekten de kaçınmaktadır. 

Kaçındıkça daha da az enerjik hale gelir ve git gide içine kapanır. Daha az aktivite depresyonun gitgide artışına da neden olur. Depresyon hastalığı olan kişinin ayrıca uyku dengesi bozulur, ya çok kilo alır ya da çok kilo verir, cinsel isteği azalır ve sağlığına yönelik endişeleri de artış gösterebilir.

depresyon hastalığı düzelir mi

Depresyon Hastalığı Düzelir Mi?

Depresyon tedavisi bulunan bir ruhsal rahatsızlıktır. Buna karşılık tedavi edilmediğinde ise sonu intiharla dahi gerçekleşebilecek bir sorundur. Depresyon hastalığı kendiliğinden geçmez ve kişinin ruhsal destek ve gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisi alması gerekmektedir.

Depresyon hastalığı ataklar halinde tekrarlayabilen ve inatçı eğilimler gösteren bir ruhsal sorun olmasına rağmen uzman psikolog desteğiyle gayet güzel sonuçlar alınabilmektedir. 

Depresyon için antidepresan ile yürütülen ilaç tedavisi oldukça önemlidir ancak yalnızca ilaç kullanımı depresyon tedavisi için eksik kalabilir. Depresyon tedavisi, depresif duyguduruma sahip olan kişinin eş zamanlı olarak antidepresan kullanımıyla beraber gerçekleştirilmelidir.

Yapılan bir araştırmaya göre, 100 depresyon sorunu yaşayan kişiden yalnızca ilaç tedavisi alan 75 kişi yaşamının ileriki dönemlerinde en az bir kez depresyon atağı yaşamıştır. 

Öte yandan hem ilaç tedavisi hem de uzman psikolog desteği alan sadece 25 kişinin ileriki dönemlerde depresyon atağı yaşadığı görülmüştür. Yalnızca bu araştırma bile uzman psikolog ile görüşmenin ve psikoterapi almanın depresyon tedavisi için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Özetle, depresyon hastalığı düzelen bir ruhsal sorundur ancak kişinin hem antidepresan desteği hem de uzman psikolog desteği alması özellikle tavsiye edilmektedir.

depresyon hastalığı tekrarlar mı

Depresyon Hastalığı Tekrarlar Mı?

Depresyon hastalığı tekrarlayabilen bir ruhsal rahatsızlıktır. Ancak bu durum depresyonun herkeste nüks edeceği anlamına da gelmemektedir. Depresyon, bir duygudurum bozukluğudur ve belli olaylar ya durumlar neticesinde tetiklenmektedir. Bir yakının kaybı, kaza, uzuv kaybı, işten atılma, maddi veya ailevi sorunlar depresyonu tetikleyebilen bazı önemli yaşamsal sorunlardır. 

Bu olaylar neticesinde bazı kişilerde depresif duygudurum tekrarlayabilir. Depresyon hastalığı yaşamın farklı dönemlerinde ataklar şeklinde kendini gösterebilir.

Ancak bunun önüne geçmek de mümkündür. Kişinin yaşadığı olaylara karşı geliştirdiği farklı bakış açıları oldukça önemlidir. Aynı olayı yaşayan iki kişi farklı yorumlama ve değerlendirmeler sonucu depresif duyguduruma sahip olmayabilir. 

Herkes aynı düşünce özelliklerine sahip olmayabilir ve farklı düşünce tarzlarıyla olaylara yaklaşabilir. Örneğin; eşinden boşanan bir kişi bir daha asla doğru kişiyi bulamayacağını ve ilerde bütün ilişkilerinin kötü gideceğini düşünebilir.

Peki hangimizin yaşamında ayrılıkla sonuçlanan bir ilişki olmamıştır ki? Bir ilişkinin kötü gitmesi diğerlerinin de geleceğini belirler mi? Bir insan hiç doğru partnerle karşılaşmaz mı? Bu sorulara cevap verirken depresyon hastalığı olan bireylerin olumsuz cevap vermeleri olasıdır.

Bu düşünce özelliği itibariyle kişinin olayları hem aşırı genellediği hem de durumu felaketleştirdiği anlamına da gelmektedir. Kişinin depresyona girmesine olayları olumsuz algılaması, değerlendirmesi ve yorumlaması neden olmaktadır. Bu nedenle kişinin olumlu düşünce tarzları geliştirmesi depresyonla mücadele noktasında oldukça önemlidir.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.