Skip to content Skip to footer

Hastalık Hastalığı Belirtileri

Hastalık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık hastalığı (hipokondriyazis), kişinin herhangi bir fiziksel hastalığı olmamasına rağmen sürekli bir hastalığı olduğu düşüncelerinin olmasıyla beraber seyreden bir ruhsal rahatsızlıktır. Hastalık hastası fiziksel olarak bir hastalığı bulunmamasına rağmen yine de kendisini hasta olarak görmektedir. Hipokondriyazis sorunu yaşayan kişide hastalık belirtileri fiziksel olarak da kendini gösterebilir. 

Bir başka deyişle, ruhsal bir köken olmasına rağmen kendisinde fiziksel bazı belirtiler yorumlayabilir. Hastalık hastalığı belirtileri bulunan kişi kendisini sürekli hasta olarak tanımlar ancak hekimlerce fiziksel bir hastalık tanısı koyulamaz. Tanı koyulamaması ise kişinin kaygı içerikli düşüncelerini değiştirmemektedir. 

Yazımızın devamında hastalık hastalığı belirtileri ve bu belirtilerin kişilerin yaşantısını nasıl olumsuz etkilediğini inceleyeceğiz. Eğer siz de hastalık hastalığı belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, bizimle iletişime geçebilir ve hipokondriyazis tedavisi konusunda uzman psikolog desteği alabilirsiniz.

Hastalık Hastalığı Belirtileri

Hipokondriyazis olarak da bilinen hastalık hastalığı bazı yakınmalarla kendisini gösterir. Hastalık hastalığı belirtileri arasında en bilindik olanlardan biri kişinin sağlığıyla alakalı aşırı düşüncelere sahip olmasıdır. Hastalık hastalığı olan birey sürekli sağlığıyla meşguldür. Bazı fiziksel yakınmaları olduğu gerekçesiyle hastaneye başvurur. Örneğin; göğüs ağrısı sebebiyle kalp hastalığı olduğunu düşünen birey kardiyoloğa başvurur. 

Kardiyolog göğüs ağrısı sebebiyle emin olmak için bazı test ve tetkikler ister. Kardiyografi, ultrason, efor vb. bazı testlere ek olarak kan testleri de istenebilir. Bu testler incelenip kişiye kardiyolojik fiziksel muayene sonrasında herhangi bir kalp hastalığı olmadığı hekim tarafından söylenir. Ancak hastalık hastalığı bulunan kişi bu düşünceye katılmamaktadır. Hastalık hastalığı belirtileri nedeniyle kişi hastalık bulunduğu düşüncesinden asla vazgeçmemektedir. 

Bazı durumlarda hastalık hastalığı bulunan kişi doktorun kendisiyle yeteri kadar ilgilenmediğini ya da bazı testlerin yanlış sonuçlar verebileceğini düşünebilir. Örneğin; cihazın yanlış sonuçlar çıkarabileceğini ve hatta sonuçların bile karışabildiğini düşünebilir. Bu nedenle gittiği hekime inanmaz ve bir başka hekimin de görüşünü almak istemektedir. Diğer hekime başvurduğunda da aynı test ve tetkikler istendiğinde yine aynı sonuç çıkacak ve yine kişi bu sonuçlarla tatmin olmayacaktır. Böylece kendisinde bir hastalık olduğuna dair kaygıları da dinmeyecektir. 

 

Üstelik yine doktorları suçlayacak ya da bu kez kendisinde tespit edilemeyen bir hastalık olduğunu düşünecektir. Hastalık hastalığı belirtileri arasında şiddetli kaygı bu nedenle oldukça önemlidir. Kişinin kaygıları hastalık olmadığı fiziksel olarak ispatlansa dahi yine de azalmamaktadır. Hastalık hastalığı (hipokondriyazis) kişinin kaygılarının azalmadığı ve hep hasta olduğu yönünde inancının süreklilik kazandığı bir ruhsal sorundur.

Doktorlar tarafından her muayene neticesinde kişiye sorununun fiziksel değil ruhsal olduğu söylense de kişi bu duruma hiç ikna olamaz. İkna olmadığı için uzman psikolog desteği almaktan da kaçınacaktır. Uzman psikolog desteği olmadan bu süreç uzayıp gidecek ve kişinin ruhsal durumu gitgide bozulma eğilimi de gösterebilecektir. Uzman psikolog başvurusu en az ruhsal sorunlardan biri de hastalık hastalığı olabilir. 

Hastalık hastalığı belirtileri kişinin fiziksel bir rahatsızlığı olduğu yönünde yanlış düşüncelere sevk edebilir. Kişinin yaşadığı kaygı ve stres sebebiyle kalp çarpıntısı yaşaması olasıdır. Yaşadığı kalp çarpıntısını da bu kez kalp hastalığı olabileceği yönünde bir inanca çevirebilir. Kalp hastalığı olduğunu düşünüp kardiyoloğa başvurur ancak benzer sonuçla karşılaşması olasıdır. Yine benzer test ve tetkikler gerçekleştirilir ancak sonuç değişmez. 

Aylar hatta uzun yıllar sonra dahi uzman psikolog desteği almak istese bile psikologdan beklentisi rahatsızlığının ruhsal olduğunu kabul ettiği anlamına gelmez. Uzman psikolog ile görüşür ancak görüşmedeki amacı sorununun ruhsal değil fiziksel olduğunu ispatlamaktır. 

Uzman psikolog ve psikiyatrist tarafından değerlendirmeleri büyük ölçüde dikkate almayacak ve bu kez de kendi iddiasını teyit ettirebilmek için farklı uzman psikolog randevuları alacaktır. Bu görüşmelerden istediği ve beklediği sonucu alamayan hastalık hastası bu kez de mutsuz, huzursuz, gergin, öfkeli ve kaygılı yaşantısına devam edecektir.

 

Hastalık Hastalığı ve Ailenin Yaklaşımı

Bu noktada yakınlarının da yaklaşımı oldukça önemlidir. Birçok danışan yakını kişinin ruhsal rahatsızlığını dikkate almayabilir. Hastalık hastalığı ruhsal olarak görülmeyip kişinin çevresi tarafından da izole olmasına neden olabilir. 

Yakınları hipokondriyazis bulunan kişiyi ikna etmeye çalıştıkça ve bu çabada başarısız oldukça artık onlar da öfkeli yanıtlar verebilirler. Bu durum kişinin iyice kendisini yalnız hissetmesine de neden olabilir. 

Çevresine karşı öfkeli ve kırılgan hale gelebilir çünkü kimse onu ve yaşadıklarını anlamamaktadır. Hastalık hastalığı belirtileri mutlaka dikkate alınmalı ve kişi mutlaka uzman psikolog desteği almalıdır. Uzman psikolog ile kurulan olumlu bir ilişki kişinin psikoterapi ve ilaç yoluyla başarılı şekilde bu ruhsal sorunu atlatmasına neden olabilir. 

Hastalık hastalığı tedavi edilebilen bir ruhsal sorundur. Eğer siz de hastalık hastalığı belirtileri yaşıyorsanız, bize başvurabilir ve uzman psikolog kadromuzla görüşmeye başlayabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.