Skip to content Skip to footer

Oyun oynamak dendiği zaman aklınıza neler geliyor? Aklınızda çocukluk zamanlarınızda oynadığınız oyunlar mı beliriyor? Yoksa çocuğunuzla sıklıkla oynadığınız herhangi bir oyun mu? Oyun oynamak sizler için neler ifade ediyor aklınıza oyun dendiği zamanlarda neler geliyor kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Oyun terapisi ile çocuğunuzun ruhsal sorunlarının tedavi edilebileceğini biliyor musunuz?

Belki birçoğumuzun aklına oyun dendiği zaman çocukluk dönemlerimizde oynamayı en sevdiğimiz oyunlar geliyor ve kendimizi oldukça iyi hissediyor olabiliriz. Belki de tam tersi bir şekilde kimimizin aklına oyun dendiği zamanlarda herhangi bir şey gelmiyor olabilir. Oyun oynamanın biz yetişkinler için ne anlama geldiğini biz de nasıl duygular uyandırdığını düşünmek oyun oynamanın gücünü anlamak için oldukça yararlı olacaktır. 

Oyun terapisi çocuklar için ruhsal destek denildiği zaman en önde gelen yöntemlerden biri halini almıştır. Eğer siz de çocuğunuzun ruhsal desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, o zaman bizden bu desteği alabilirsiniz. Mentalium Psikoloji bünyesinde yer alan çocuk psikoloğu bu konuda size yardımcı olacaktır.

Oyun Terapisi Nedir?

Peki ya çocuklarımız için oyun oynamak ne anlama geliyor, bunu hiç düşündünüz mü? Ebeveynleri olarak çocuklarımızın oynamayı en sevdiği veya sevmediği oyunları biliyor muyuz? Oyun oynarken çocuklarınıza hiç dikkat ettiniz mi? Oyun sırasında kendilerini nasıl ifade ettikleri, oyunlarına nasıl anlamlar yükledikleri, en çok hangi tarzda ve hangi oyunları oynadıkları oldukça önemli. Çocuklar biz yetişkinlerden farklıdır. Çocukların dünyası ve gerçeği oyundur. Bu sebeple oyun terapisi çocuklar için psikoterapi sürecinde oldukça önemli bir hale gelmiştir. 

Çocuklar yaşadıkları duygu ve düşüncelerini oyun aracılığıyla biz yetişkinlere anlatırlar. Örneğin, okulda arkadaşlarıyla yaşadıkları sorunları, derste öğrenme ile ilgili yaşadıkları zorlukları belki de aile içinde siz ebeveynleriyle yaşadıkları problemleri oyun aracılığıyla anlatabilirler. Bu noktada oyunun gücünü bilmek biz ebeveynler ve çocuklarımız için oldukça kıymetlidir. İşte bu nedenle, nasıl yetişkinler yaşadıklarını konuşarak, duygularını ve düşüncelerini anlatarak aktarıyorsa, çocuklarda oyun terapisi ile duygu ve düşüncelerini oyun oynayarak anlatırlar. 

Çocuklarımızın oynadığı belki de çok basit ve çokta anlamlı görünmeyen bir oyun aslında biz yetişkinlere çok fazla şey anlatmak istiyor olabilir. Ebeveynler olarak unutmamamız gereken en önemli noktanın oyun oynamanın çocuklar için en temel ihtiyaç olduğunu bilmektir. Nasıl ki çocuklarımız için beslenme, giyinme, barınma, dinlenme, uyku en temel ve önemli ihtiyaçlar olarak sıralanıyor ise oyun oynamanın da bu temel ihtiyaçlar arasında sıralandığını beslenme, barınma, dinlenme ve uyku kadar gereksinim duyulduğunu unutmamak gerekir. 

Oyunun çocuğun temel ihtiyacı olduğunu daha farklı bir anlatımla oyun oynamanın çocuğun dili olduğunu unutmamak gerekir. Biz yetişkinler günlük yaşantımızda bizi rahatsız eden durumları rahatça dile getirirken, çocuklarda bu durum daha farklıdır. Çocuklar direkt olarak onları rahatsız eden olayları ve durumları rahatça ifade edemezler ve duygularını anlatamazlar. Oyun terapisi ise çocuğun çocuk psikoloğu ile oyun oynayarak yaşadıklarını anlatmasını sağlar. İşte bu noktada çocuk psikoloğu için de eşsiz bir aracıdır. 

Çocuklar yaşadıkları zor durumları hissettikleri olumsuz duygu ve düşünceleri oyun oynarken gösterebilir ve anlatabilirler. Çocuklar kendilerini oyun ve oyun terapisi aracılığıyla ifade ederler. Tüm bu bilgilere ek olarak, henüz konuşamayan kendilerini ifade edemeyen, kendi gereksinimlerini dil aracılığıyla ifade edemeyen çocukları bir düşünelim. Bu çocuklar kendini ifade edemezken bir çocuk psikoloğu onlara nasıl yardım edebilir? Bu çocuklar için kendilerini ifade edebilmenin en etkili ve güçlü yolu oyun terapisi olmaktadır. Oyun terapisi sayesinde kendi içlerinde yaşadıkları ve ifade edemedikleri duygu ve düşünceleri oyunlarıyla dışa yansıtırlar. Bu sebeple oyunun çocuğun dili olduğunu bilmek bir çocuk psikoloğu için çok yardımcı olmaktadır.

Oyun terapisi küçük yaş grubu çocuklar için oldukça önemli ve yararlı bir terapi çeşididir. Çocukların özellikle de küçük yaş grubu çocukların yaşadıkları problemlerin tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, çocukların yaşadıkları kaygı sorunları, fobiler, davranış bozukluğu, olumsuz yaşam olaylarına bağlı gelişen problemler, travma, kayıp, yas, uyum problemleri, uyku ve yemek yeme problemleri, sosyal ilişkiler, arkadaş ilişkileri, depresyon gibi problemlerin tedavisi için sıklıkla kullanılmaktadır. Oyun yoluyla çocuk kendisinde ruhsal rahatsızlığa yol açan duygu ve düşüncelerini kolay ve eğlenceli bir yoldan çocuk psikoloğu ile paylaşma fırsatı bulabilmektedir. 

Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?

Oyun terapisinde oynanan oyunlar ile çocukların gündelik yaşantılarında oynanan oyunlar çok da farklı değildir. Çocuk psikoloğu odasında yer alan oyuncaklar çocuğun evinde de bulunuyor olabilir. Ancak buradaki en önemli fark çocuk psikoloğu olmaktadır. Oyun terapisi esnasında çocuk psikoloğu çocuğun oyuncaklara nasıl yaklaştığını dikkatli bir şekilde gözlemlemektedir. Çocuğun oyuncak seçimi bile çocuk psikoloğu için çok önemli bir gözlem fırsatı oluşturmaktadır. Örneğin; çocuk psikoloğu oyun sayesinde aile üyelerini çocuğun gözünden tanıyabilir. Çocuk bir ebeveynin diğerine şiddet uygulamasını dahi oyun terapisi ve oyuncaklar aracılığıyla anlatabilir. Çocuk psikoloğu bu noktada oyuncakların dilini iyi analiz eder ve değerlendirir. Özellikle küçük yaş gruplar arasında oyun terapisi bu sebeple etkili olabilir. 

Oyun terapisi esnasında farklı oyunlar kullanılabilir. Yönlendirilmemiş çocuk merkezli oyunlar adından da anlaşılacağı gibi çocuğa herhangi bir yönlendirme yapmaksızın gerçekleştirilmektedir. Çocuk psikoloğu bu oyun türünde oyunu çocuğun hayal gücüne bırakır. Yönlendirilmemiş çocuk merkezli oyunlar ile çocuğunuzun eline ahşap bloklar, oyuncak bebekler, kuklalar, oyun hamuru, oyuncak arabalar, oyuncak hayvanlar gibi hayal gücünü ve yaratıcılığını teşvik eden oyuncaklar verilebilir. 

Daha sonra ise çocuk psikoloğu tarafından oyunu çocuğun yönlendirmesine izin verilebilir. Yönlendirilmemiş çocuk merkezli oyunlar, çocukların kendilerini güvende hissetmesine ve sevildiğini daha da iyi anlamasına yardımcı olan bir oyun türüdür. Yönlendirilmemiş çocuk merkezli oyunlar çocukların travmayı daha rahat atlatmasına ve ebeveynleri ile bağlarını güçlendirmelerine yardımcı olmaktadır. Oyun terapisi için bu oyun türü önemli bir yer arz edebilir.

Belli bir konu veya tema içeren sembolik oyunlar, özellikle çocukların yaşadığı travmaların iyileşmesine oldukça yardımcı olmaktadır. Bu oyun türünde çocuğun travma yaşadığı konuyla ilgili belli başlı oyuncaklardan yararlanılır veya çocuk psikoloğu tarafından oyunun konusuyla ilgili tavsiyelerde bulunulur. Örnek vermek gerekirse, çocuğunuzun bir köpek tarafından ısırıldığını düşünün, ona oyuncak bir köpekle oynaması çocuk psikoloğu tarafından önerilebilir. Ek olarak, çocuk psikoloğu oyun terapisi esnasında kardeş rekabeti, tuvalet eğitimi, yalan söyleme veya iş birliğine yanaşmama gibi davranışlar gösteren çocuklarda bu davranışlarla başa çıkabilmek adına sembolik oyunlardan yararlanabilir. Örneğin çocuk psikoloğu çocuklarınızın yaşadığı davranışsal sorunlarına, oyuncak hayvanlarla veya başka oyuncaklar ya da objeler yardımıyla canlandırmalar yapabilir ve bu şekilde çözüme kavuşturabilir.

Çocuğun davranışı doğrultusunda geliştirilen oyunlar, çocuk psikoloğu tarafından yinelenip çocuğun yaptığı davranışa bağlı olarak gelişen serbest bir aktivite olabilir. Çocuğun davranışı doğrultusunda geliştirilen oyunlar oynamak, çocuklarla sıcak, samimi ve güvenli bir bağ kurmanın en iyi ve en etkili yollarından biridir. Bu oyunlar arasında küçük yaş grubu çocukların en sevdiği; çocuğunuzun veya sizlerin sağa ve sola dönerek veya olduğunuz yerde kalarak sözsüz olarak oynadığınız sırt dönme oyunudur. 

Bu oyunu çocuğun günlük yaşamında da kullanabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuz sağ omzunuza dokunduğunda sağa, sol omzunuza dokunduğunda sola dönerek eğlenceli bir şekilde oynayabilirsiniz. Bahsedilen oyunun en sevilen örneklerinden biri hafifçe dürtme oyunudur. Örneğin; çocuğunuz sağ sağ yanağınıza dokunduğunda gülümser sol yanağınıza dokunduğunda ise üzgün bir surat ifadesi yaparsınız. Başka bir oyun örneği ise, çocuğunuz elinize dokunduğunda, elinizi çırpıp bir yukarı bir aşağıya hareket ettirmeye başlarsınız. Sonra, çocuğunuz elinize tekrar dokunduğunda durursunuz.

Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?

Yetişkin terapisinde olduğu gibi oyun terapisi için de seans süresi konusunda keskin sınırlar çizmek doğru değildir. Oyun terapisi uygulayıcısı olan çocuk psikoloğu aileye ilk seansta ortalama ne kadar seans sıklığı ve süresi olacağı hakkında bir bilgi verebilir. Bu bilgilendirme de çocuğun ruhsal sorununun ne olduğuna, ne kadar süredir var olduğuna ve ailenin ne kadar işbirliğine yakın olduğuna bağlıdır. Bunun dışında oyun terapisi için verilecek ortalama süre bir yandan da çocuğun yaşına ve desteğe ne kadar hazır olduğuna da bağlıdır. Çocuk psikoloğu ilk seanslarda ortalama bir seans süresi ve sıklığı paylaşmakla birlikte ortalama 16-20 seans olduğu araştırmalarla ortaya koyulmaktadır. 

Bu noktada destek alacak ebeveynlerin çocuklarında gerçekleşecek değişim için sabırlı olmaları da gerekmektedir. Ruhsal sorunlar bir günde oluşmadığı gibi bir günde de ortadan kaybolmaz. Bunun için destek almak isteyen ebeveynlere önerimiz, çocuklarını oyun terapisi için düzenli seanslara getirmeleri ve çocuk psikoloğu ile işbirliği içinde olmalarıdır. Bu şekilde gerçekleşen seanslar çocuğun daha hızlı ve etkili şekilde verim almasına sebebiyet verecektir.

Oyun Terapisinin Faydaları

Çocukların dünyası ve gerçeği oyundur. Çocuklar yaşadıkları duygu ve düşüncelerini oyun ve dolayısıyla oyun terapisi aracılığıyla biz yetişkinlere anlatırlar. Örneğin, okulda arkadaşlarıyla yaşadıkları sorunları, derste öğrenme ile ilgili yaşadıkları zorlukları belki de aile içinde siz ebeveynleriyle yaşadıkları problemleri oyun ve oyun terapisi aracılığıyla anlatabilirler. 

Bu noktada oyunun gücünü bilmek biz ebeveynler ve çocuklarımız için oldukça kıymetlidir. Çocuklar için oyun oldukça önemlidir. Oyun çocukların fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini desteklerken bir yandan da insan ilişkilerini, hayatı prova edebildikleri doğal bir iletişim kurma kanalıdır. 

Oyun terapisi esnasında çocuk kendi iyileşme süreci içerisinde kendi ihtiyaçlarını kendisi belirlemektedir. Böylelikle oyun terapisi sayesinde iyileşme süreci daha hızlı ve kalıcı hale gelmektedir. Oyun terapisi ile çocuk kendi oyununu kendi kurmakta kendi oyununu kendi yönetmektedir. Ruhsal destek için ilişki kurmak, bağ kurmak oldukça önemlidir. Çocuk psikoloğu çocukları oldukları gibi kabul etmektedir. Oyuncaklar aracılığıyla kendilerini ifade etmelerine alan tanınmaktadır. Bu süreç çocuklara oldukça iyi gelmektedir.

Şimdi Randevu Alın!

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.