Psikolog Ücretleri
Uzman psikolog desteği modern çağın gelişimiyle beraber birçok durumda zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle pek çoğumuz da uzman psikolog arayışına gireriz. Bu arayışta en önemli belirleyicilerden biri de psikolog ücretleri haline gelmiştir.
Ancak psikolog fiyatları uzman psikolog seçiminde önemli bir yer arz etse de tek kriter olmamalıdır. Yazımızın devamında psikolog seçiminde dikkat etmeniz gereken konulara yer vereceğiz. Psikolog ücretleri ve uzmanlarımız hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.
Psikolog Ücretleri Ne Kadar?
Psikolog arayışında olan birçok kişinin zihninde psikolog ücretleri hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Psikolojik destek almak günümüzde birçok ruhsal rahatsızlığın tedavisinde ilk başvuru yöntemi halini almıştır.
Ancak psikolojik destek almaya karar veren bireyin buna ayıracağı maliyeti de düşünmesi oldukça normaldir. Psikolog fiyatları hakkında bilgiye sahip olmayan birçok kişi psikoterapi sürecinin bir ihtiyaçtan ziyade lüks olduğunu düşünebilir.
Bu nedenle psikolog ücretleri kişinin karar verme mekanizmasına doğrudan etki edebilir. Psikoterapi sürecine dahil olmak isteyen kişi psikolog ücretleri hakkında bilgi almak isteyebilir. Psikolog fiyatları hakkında net bir tanım yapabilmek mümkün değildir çünkü bu konuda bir kısıtlama söz konusu değildir.
Psikolog fiyatları 50 TL’den 1000 TL’ye kadar değişken bir aralığı kapsayabilir. Merkezimizde uygulanan psikolog ücretleri hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Psikolog Ücretleri Dışında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Psikolog ücretleri her ne kadar psikolog seçiminde önemli bir kriterse de en önemli kriter olmamalıdır. Psikolog fiyatları 100 TL olan bir danışmanlık merkezine başvurup uzman psikolog desteğinden memnun kalmamak da mümkündür.
Aynı şekilde psikolog ücretleri 600 TL olan bir merkeze başvurup herhangi bir değişim sağlayamamakta da mümkündür. Bu nedenle psikolog fiyatları dışında diğer bazı kriterler de önem arz etmektedir.
Birincisi; gideceğiniz merkezin uzman psikolog özgeçmişlerine bakmanızı tavsiye ederiz. Uzman psikolog hangi üniversiteden lisans eğitimini almış, klinik psikoloji yüksek lisansını hangi eğitim kurumunda tamamlamış veya hangi alanlarda çalışmış ise sizin kararınızda önemli bir yere sahip olmalıdır.
Ne yazık ki günümüzde psikologların meslek yasası olmaması psikolog ücretleri kadar tartışma konusu olmamıştır. Psikoterapi alınacak uzman psikolog mutlaka lisans eğitimini psikoloji alanında tamamlamalı ve uzmanlığını da klinik psikoloji yüksek lisansını bitirerek almalıdır.
Bu detay psikolog fiyatları kadar dikkate alınmaz ancak psikoterapi sürecinin geleceği ve verimi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Örneğin; dişinizi çektirmek için bir manava gider misiniz? Diş sağlığınıza gösterdiğiniz önemi ruh sağlığınıza da göstermeniz gerekmektedir. Özetle; uzman psikolog desteği alırken mutlaka uzmanın yeterliliği ve donanımına önem verilmelidir.
Uzman psikolog seçerken dikkate almanız gereken bir diğer husus ise psikoloğunuzun sizin başvurduğunuz konu hakkında ne kadar deneyime sahip olduğudur. Örneğin; anksiyete bozukluğu tanısı alan bireyin anksiyete bozukluğu ile daha önce çalışma deneyimi olan bir uzman psikolog ile görüşmesi daha yararlı olacaktır.
Ne yazık ki birçok uzman psikolog da aslında uzman olmadığı veya donanımının yetersiz olduğu alanlarda danışan kabul etmektedir. Meslek yasası bulunmadığı için denetleme mekanizmasının yetersiz kalınması sebebiyle kişilerin psikolog arayışı esnasında psikoloğun yetkinliklerine önem verilmelidir.
Psikolog ücretleri uzman psikolog seçiminde önemlidir ancak daha önemli olan bir diğer konu ise kişinin kendisine yatırım yapmasını kabul etmesidir.
Birçok gelişmiş ülkede neredeyse her bireyin bir uzman psikolog ile görüşme süreci olmaktadır. Bipolar bozukluk, anksiyete bozukluğu vb. birçok majör ruhsal sorun dışında kişinin kendini gerçekleştirme sürecinde de bir uzman psikolog desteğine de ihtiyacı olabilir.
Bu nedenle kişinin kendine yatırım yapması psikolog ücretleri konusundan daha önemli bir pozisyona gelmelidir. Ancak ne yazık ki ekonomik şartlar sebebiyle psikolog ücretleri gerekçe görülmekte ve birçok birey psikoterapi desteği alamamaktadır.
Psikolog Ücretleri Yüksek Mi?
Psikolog ücretleri hakkında nesnel bir değerlendirme yapabilmek mümkün değildir. Psikolog ücretleri hakkında yorum yaparken kişinin ekonomik durumu önemli bir belirleyicidir.
Bazı psikolog ücretleri bazı bireylere fazla gelirken diğerlerine makul karşılanabilir gelebilir. Bu noktada psikolog ücretleri değil, daha çok kişinin yaşadığı ruhsal sorunun kendisine ne kadar zarar verdiği değerlendirilmelidir.
Majör depresyon sorunu olan bireyin psikolog fiyatları nedeniyle bir uzman psikolog desteği alamadığını düşünelim. Bu nedenle ilk önce majör depresyon belirtileri göz önüne alınmalıdır. Depresyondaki birey kendisini mutsuz, umutsuz, çaresiz, karamsar veya isteksiz hissedebilir. İsteksiz olduğu için zamanla işe gidip gelemez hale gelebilir.
Evine kapanır ve en yakın arkadaşlarıyla dahi görüşemez hale gelebilir. İşe gidemediği için bir süre sonra çalıştığı kurum tarafından işten atılır. Bu kez maddi sorunlarla karşı karşıya kalır ki bu da depresyon şiddetinde artışa sebep olabilir.
Psikolog fiyatları yüksek olduğu gerekçesiyle depresyon tedavisine başvuru yapmayan kişi asıl tedavi olmadığı için daha çok maddi bunalıma da girebilecektir.
Özetle, psikolog fiyatları sebebiyle uzman psikolog desteği almaktan kaçınmak maddi imkanların daha da zorlanmasına sebep olabilir. Kim mutsuz ve huzursuzken çalışabilir ve verimli olabilir ki?
Ücretsiz Psikolog Var Mı?
Psikolog fiyatları yüksek gelen birçok kişi ücretsiz psikolog arayışına girmektedir. Ancak ülkemizde ruh sinir hastalıkları hastaneleri ve diğer devlet kurumlarında uzman psikolog arayışı oldukça zorlayıcıdır.
Bir devlet hastanesinden uzman psikolog desteği almak elbette mümkündür ancak uzun bir süre randevu için beklemenize de sebebiyet verebilir.
Üstelik randevu aldıktan sonra bir sonraki görüşme için de randevu bulmak zaman zaman zor olmaktadır. Talebin çok olması bu durum üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir ve devlet kurumlarında çalışan psikologların takvimleri de buna izin veremeyebilir.
Psikoterapi süreci çoğu zaman haftada bir görüşmelerle devam etmektedir ve verimli olması için de devamlılık şarttır. Bu nedenle psikolog fiyatları nedeniyle devamlılık sergileyemeyen birçok kişi ruhsal sorunlarını aşamamaktadır.