Skip to content Skip to footer

3 Maddede Uçak Korkusu İle Başa Çıkma Yolları

Uçak Korkusu İle Başa Çıkma Yolları

Uçak korkusu veya uçak fobisi, kişinin uçağa binme konusunda yaşadığı aşırı korku ile belirgin bir ruhsal sorundur. Uçak fobisi bir özgül fobi türüdür ve birçok kişi için yaşamı olumsuz etkileyen bir korku halini temsil etmektedir.

Uçak korkusu yaşıyor ve bu korkudan kurtulmak istiyorsanız bir uzman psikolog desteği almanız önerilir. Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadrosuyla size ruhsal destek vermeye hazırdır. Bizden randevu almak için iletişime geçebilirsiniz. 

Uçak Korkusu Nedir?

Fobi terimi, belirli bir nesneye veya duruma karşı hissedilen, normalin üstünde işlevselliğimizi bozacak şekilde kaygı, korku ile karakterizedir. Uçak korkusu, durumsal tipte spesifik bir fobi olarak sınıflandırılır.

Uçak fobisi (uçak korkusu), kişinin uçağın içinde bulunduğu andan itibaren başlayan yoğun kaygı ve korkusu hatta bazen hava alanına gitmeden önce gün içerisinde başlayan yoğun kaygısı ile ortaya çıkar. Genelde bakıldığında çoğu kişi uçak korkusu yaşar çünkü hepimizin belli durumlara ve nesnelere karşı korkuları vardır. 

Ancak bu durum bizi tamamen etkisi altına alıp işlevselliğimizi bozacak duruma geldiği zaman bu durum üzerinde çalışmak ve bununla başa çıkma yolları keşfetmek önemlidir.

Örneğin bir iş seyahati için uçağa binmeniz gerektiğinde, uçağa binmekten çekindiğiniz, uçağa binemediğiniz veya uçağa bindiğiniz zaman ciddi boyutta yaşadığınız kaygı ve korku ile karşı karşıya kaldığınız zamanlarda uçak korkusu (uçak fobisi) denilebilir. 

Bireyler herhangi bir fobi nesnesi veya durumu karşı karşıya geldiklerinde mantıklı düşünememektedir. Uçak fobisi olan bir birey için uçağa bineceği düşüncesi oluştuğunda mantık devreden çıkabilir.

Kişi uçağın güvenli olduğunu, bilindiği üzere hava yolu taşımacılığının daha az kaza ile sonuçlandığı gibi tüm bu istatistiksel veya mantıksal argümanlar kişi için geçersizdir kişi o anda korku ve kaygısının baskılayıcı tesiri altındadır. 

Aslında bireyleri korkutan ve yoğun şekilde kaygı yaşamalarına sebep olan şey öncesindeki olumsuz bir şey olacağına dair hissettikleri yoğun düşünceleri olmakta.

Kişi kontrolün elinde olmayışından ve uçaklarda yaşanacak herhangi bir aksaklık (türbülans vs. ) ile belirsizliğe karşı bir tepki vermektedir. Böylece uçak korkusu oluşmaktadır. 

Uçak Korkusu İle Başa Çıkma Yolları

Uçak korkusu ve uçakla seyahatte ortaya çıkabilecek olan herhangi yoğun ve kişiyi etkileyen korku ve kaygıyla başa çıkmak için yapılacak pek çok yöntem mevcuttur.

Örneğin; bir şeyler okumak, film izlemek, uçuş süresini bölmek yani planlamak gibi kişiyi yoğun kaygı ve korkudan uzaklaştıracak ve dikkat odağını kaygıdan çekecek birtakım şeyler yapmak etkili olacaktır. 

Çoğu durumda kaygı ve korkumuzu başkası ile paylaştığımızda da bu kaygıyı yaşayış yoğunluğumuzun azalmasına olanak sağlayabilmektedir. Örneğin uçuş ekibi ile bu kaygısını paylaşan birey olası sıkıntılar meydana geldiği zaman destek alacağı birilerinin olduğunu bilir.

Eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsa kişi uçuş ekibinin uyarıları ve talimatları ile gereken önlemleri aldıktan sonra artık nefes kontrolü ve yoğun kaygı ve korkunun neden olduğu somatik belirtileri kontrol etmeye karşı çalışması çok önemlidir. 

Kendimizi yaşanan ya da yaşanabilecek olası sıkıntılara karşı şartlamak yerine kendimizi iyi ve rahat hissettiğimiz zamanlarda olduğu gibi kontrollü ve yavaş derin nefesler ile rahatlatmak ilk yapılması gereken tutumlardan olmalıdır.

O anda uçak korkusu ile baş etmek için dikkat odağını farklı yöne çekmek, bireyin kendisini rahat hissettiği bir ortamda olduğu gibi düşünmesi veya müzik dinlemesi etkili olacaktır. Her insan çeşitli özelliklere, kişiliklere ve motivatörlere sahip olduğu için kişinin en optimal yöntemi kullanması önemlidir

Uçak Korkusu ve Uzman Psikolog Desteği

Tüm bu yöntemlere rağmen kişinin korkusuyla başa çıkamadığı durumlarda mutlaka uzman psikolog desteği alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Kişi eğer bu durumla kendi başa çıkamıyorsa ve çevresinden gelen destek içeren, korku ve kaygısına karşıt mantıklı açıklamalar sunan kişilerce sakinleşmesi ve kaygısından uzaklaşması için gelen yönergeleri uygulamaya koyamıyorsa kişi uzman kişilerden destek almalıdır. 

Uzman psikolog desteği için öncelik psikoterapi sürecinin gerekli olmasıdır. Fobiler ve özellikle uçak fobisi için bilişsel davranışçı terapi, kişinin hem bilişlerine hem davranışlarına yönelik yapılan bir terapi çeşidi olarak bilinmektedir.

Özellikle kaygı bozuklukları ve uçak korkusu için oldukça etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi ve terapi yöntemi olduğu bilinmektedir. Uçak korkusu için uzman psikolog desteğiyle gerçekleşen psikoterapi çeşitli tedavi yöntemleri ile de desteklenebilmektedir. 

Uçak korkusu üzerinde etkili olduğu bilinen sanal gerçeklik yöntemi ile de çalışılıp kişinin kaygı ve korkusunu karşı olumlu bir duygu, düşünce ve buna yönelik tutum kazandırılabilmektedir. Sanal gerçeklik terapisi özellikle kaygı bozuklukları ile çalışıldığında etkili olabilen bir yöntemdir ve uzman psikolog desteğiyle seanslar esnasında yürütülmelidir. 

Sanal Gerçeklik Terapisi, psikoterapi seansları içerisinde kullanılan sanal gerçeklikle kişinin kademeli olarak evinden havalimanına gittiği sahneyi, havalimanında o bilet işlemlerinin yapıldığı anı, uçağa binişi ve uçağın kalkış anı ile yüzleşmeyi sağlar.

Ayrıca uçağın türbülansı, yağmurlu hava mı açık hava mı, gündüz uçuşu mu gece uçuşu mu, koridor koltuğunda mı cam kenarında mı oturduğu şeklinde bir çok değişkeni değiştirerek kişiyi kademeli olarak uçuşa hazırlayan ve o esnada kaygısıyla yüzleşmesini sağlayan bir terapi yöntemidir. 

Kaygıyla yüzleştiğimiz noktada aslında o kaygıdan kaygılanmamayı öğreniyoruz. Çünkü bizim için kaçınmaya yol açan, bilinmeyen şeyler yani belirsizlik veya kötü senaryolardır.

Kaygıyla yüzleştiğimizde, onu tanıyıp fark edip onunla nasıl ilerleyeceğimizi, onu nasıl yönetebileceğimizi öğrendiğimizde artık o korkulacak bir durum olmaktan çıkıyor ve ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı bir şekilde yaşamımıza devam ediyoruz.

Bazen uçak fobisi tek başına değil farklı korkularla da görülebilmektedir. Örneğin kapalı alan korkusu uçağa bindiği an bu yoğun korkunun etkisiyle de mücadele verebilmektedir kişi, yükseklik korkusu ile uçak yükseldikçe kişi aynı anda rahatsızlık duyabilmektedir.

Bazı kişiler ise uçakta başına bir şey gelirse ya da olası herhangi bir probleme karşı kimin müdahale edeceğine dair korku ve kaygı duymaktadır. 

Bu durumlar söz konusu olduğunda bireyin korku ve kaygıları tek tek ele alınıp bir rahatlama sağlanmalıdır. Olası olaylara ve durumlara karşı kişinin baş etmekte aşırıya kaçan bir zorluğunun olduğu durumlarda ise psikoterapi ve psikoterapiyle eş gidebilecek yöntemlerin yanında psikiyatrik bir destek ile farmakolojik tedavilerinde uygulanabileceğidir.

 

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.