Skip to content Skip to footer

Uyku Bozukluğu Tedavisi

Kaliteli bir uyku çekemediğinizi mi düşünüyorsunuz? Uyumakta ve uyanmakta güçlük mü yaşıyorsunuz? Bu durum muhtemelen hayat kalitenizi kötü bir şekilde etkiliyordur. Uyku bozukluğu tedavisi için bizden destek alabilirsiniz.

Kendinizde uyku sorunu belirtileri olup olmadığını incelemek ve uyku sorunlarının nelere sebep olabileceğini öğrenmek için sayfamızı inceleyebilir ya da hemen bizimle iletişime geçerek ilk randevunuzu alabilirsiniz. Böylece uyku bozukluğu tedavisi için ilk adımı atabilirsiniz. 

Uyku Bozukluğu Nedir?

Uyku, tüm canlılar için gerekli olan beynin ve vücudun bir fonksiyonu, bir davranışıdır. İnsan bedeninin gerekli dinlenmeyi sağlayabilmesi için, beynin gerekli bellek düzenlemelerini gerçekleştirebilmesi için gereken davranış biçimidir. Uyanıklığın tam tersidir. 

Vücudun, biliş sisteminin, ruhsal sağlığın temel ihtiyaçlarındandır. Bir çeşit hipnoz durumu olarak belirlense de bununla alakalı hala yapılan çalışmalar mevcuttur. İnsanlar ve hayvanların geneli yaşantılarının ortalama olarak bakıldığında 1/3’ünü uyuyarak geçirmektedirler.  

Her insanın kendine göre belirlenmiş, alışılmış ve devam ettirdiği bir uyku süresi vardır. Uzmanlara göre bu uyku süresinin en az 6-7 en fazla da 9-10 civarında olması gerekmektedir. 

Uyku sırasında hormonlar farklı şekilde çalıştığı için, beyin uyku anında başka fonksiyonlarla çalıştığı için, sindirim sistemi için, iç organlarımızın dolaşımı için, gerek çocukluk çağında büyüme için, gerek yetişkinlikte ruhsal dinginlik için, gerek sağlıklı yaşam ve sağlıklı kiloya ulaşma için oldukça önemli bir evredir hayatımızda. 

Uzmanlar genellikle sağlıklı bir yaşam tarzı için geceleri erken yatıp sabahları erken kalkmanın en doğrusu olduğu bildirmektedirler. Hatta uyku bozukluğu tedavisi esnasında da amaçlanan uyku düzenini yerleştirmektir. 

Bunun yanı sıra öğlen uykularını abartmadan gerçekleştirmek günlük vücut yorgunluğu ve ruhsal dinginlik içinde oldukça faydalı ve işlevseldir. Uyku insanlar ve hayvanlar için yalnızca geceleri yapılan bir davranış değildir. Gündüzleri veya günün diğer saatlerinde de vücudun ihtiyacı olduğunun hissedildiği her anda uyku gerçekleşebilir. 

Uyku bozukluğu, kişinin gereken uyku seviyesine ulaşamaması veya gereğinden fazla uykuya ulaşması ile birlikte işlevselliğinin bozulması durumudur ve bu  durum bir bozukluktur. Kişi uyumazsa akyuvar sayısı azalabilir ve kişinin bağışıklık direnci düşebilir. 

Psikiyatrik sorunlara, ruhsal bozukluklara olan dayanıklılığı, korunmacılığı ve direnci azalabilir. Bu nedenle bir süre sonra kişi uyku bozukluğu tedavisi almaya mecbur hale gelebilir. 

Vücut dengesi bozulur ve genel işleyiş haliyle etkilenerek bozulmalar vücudun diğer bölümlerinde de yaşanabilir. Ortaya çıkabilecek önemli ruhsal sorunlardan diğerleri de konuşma, işitme ve görme bozuklukları ve de bilişsel açıdan unutkanlık belirtilerinin var olmasıdır. Unutulmamalıdır ki, uyku bozukluğu tedavisi mümkün olan bir ruhsal sorundur. 

 

Uyku Bozukluğu Neden Olur?

Uyku bozuklukları aslında belli başlı hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Kişinin hem fiziksel hem de bilişsel bozukluklarından ötürü ortaya çıkabilir. Depresyon, anksiyete bozuklukları, obsesyonlarda düşüncelerin bozulmasından ötürü kişinin duygulanımları, düşünce yoğunlukları ve bozuklukları dolaylı veya direkt yoldan uykusuna yansıyabilir. Bu ruhsal durumlar uykusuzluklara veya fazla uyumalara neden olabilir. Uyku bozukluklarının fizyolojik sebepleri de oldukça fazladır. Uyku bozukluğu tedavisi için öncelikle uyku bozuklukları nedenleri tespit edilmelidir. 

İnsomnia

Bu tip bir uyku bozukluğu, uykuya dalamama veya gece boyunca uykuyu devam ettirme konusunda zorlanma, normalden daha da erken uyanma olarak tanımlanır ve gün boyunca yorgun olma durumu ile devam eden bir uyku bozukluğu döngüsüdür. Kişiler bir süreden sonra hiç uykuya ulaşamaz hale gelebilirler. 

Kişinin obsesif şekilde fazla düşüncelere odaklanması İnsomnia sebebi olabilir. Bipolar bozuklukta da İnsomnia görülebilir fakat burada farklı olan bipolar bozukluğa sahip kişilerin mani dönemlerinde yaşadıkları uyumama durumu onları yormaz, uykusuz hissettirmez aksine enerjik kalmaya da devam ederler. İnsomnia uyku bozukluğu ile bipolar bozuklukta bulunan uyku problemi arasında böyle bir ayrım bulunabilir. İnsomnia uyku bozukluğu tedavisi bulunan bir ruhsal sorundur. 

Hipersomnia

Normal kabul edilen uyku süresi 7 ile 11 arası kabul edilirken bu tür bir uyku bozukluğu bulunan kişiler sürekli uyumaya meyilli olurlar. Tekrar tekrar uyuyup uyanma durumu hakimdir. Nerede olursa olsun kişi, birden bire uykuya dalabilir ve sanki çok uykusuzmuş gibi saatlerce uyumaya da devam edebilir. 

Hipersomnia tür uyku bozukluğu bulunan hastalar ne kadar uyusalar da sürekli yorgun olduklarından ve asla dinlenmediklerinden, sürekli uykusuz olduklarından yakınırlar. Hipersomnia bu belirtileri sebebiyle oldukça etkili bir uyku bozukluğu olarak kabul edilir. Hipersomnia bazı ruhsal bozukluklarda görülebildiği gibi özellikle depresyonun bir alt türü olan Distimik Bozuklukta da oldukça yaygın bir özelliktir. Hipersomnia uyku bozukluğu tedavisi bulunan bir ruhsal sorundur. 

Narkolepsi

Aslında bu uyku bozukluğuna kısaca gündüz yaşanan uyku atakları diyebiliriz. Narkolepsi uyku bozukluğuna sahip olan hastalar günlük işlerini gerçekleştirirken birden bire uyuya kalabilirler ve işlevsellikleri de etkilenebilir. Toplantıda, otobüste, sunum sırasında, araç kullanırken gibi durumlarda birden bire oluşur ve birkaç dakika içinde de ortadan kalkar. 

Bu tip uyku atakları oldukça da dinlendiricidir. Çevresel uyaranlar, korna, ses, ışık vb. durumlar atağı sonlandırmaya yardımcı olabilir. uyku düzeni oldukça bozuk olan bu hastalarda uykuya dalışta ve uyanışta da halüsinasyonlar görülebilir. Bu tip uyku atağı durumlarının 6 ay sürüyor olması Narkolepsi isimli uyku bozukluğu tanısı için oldukça yeterli bir özelliktir. Narkolepsi uyku bozukluğu tedavisi bulunan bir ruhsal sorundur. 

Uyku Apnesi

Halk arasında horlama olarak da tabir edilen durum uyku apnesine bir işaret olabilir. kişinin horlamaları olurken birden bire soluğunun kesilmesi, duraklaması, solukta bozulan ritim durumları uyku apnesidir. Bu uyku apnesinden dolayı kişi sabahları yorgun uyanıyor olabilir, dinlenememiş hissediyor olabilir. 

Uyku Apnesi dediğimiz bu uyku bozukluğunun kalp, damar, solunum sistemi ve metabolizma üzerindeki etkileri sağlık riski açısından sorgulanması gereken tanı ve tedavisi zorunlu hastalıklar ve bozukluklar arasındadır. Uyku apnesi uyku bozukluğu tedavisi bulunan bir ruhsal sorundur. 

Bruksizm

Halk arasında diş sıkma olarak da bilinen bu kasılma durumu oldukça yaygındır. Bruksizm adı verilen uyku bozukluğuna sahip kişiler geceleri dişlerini ve bazen de yanında kalçalarını da sıkarak, kasarak uyurlar. Sabahları uyandıklarında oldukça kasılmış, ağrılı bir durumla uyanırlar. Sabahları, vücutlarında ağrılar, dişlerinde ağrılar ve migren tipi baş ağrıları mevcut olabilir. Bruksizm psikolojik açıdan oldukça önemlidir. 

Bir depresyon türü olan Distimik Bozukluk gene burada da mevcuttur. Distimik bozukluk tanısında Bruksizm önemli bir ayırıcı tanı rolü oynamaktadır. Hafif depresyon belirtilerine sahip bu bozuklukta hastalarda Bruksizm görülebilir. Bunların yanı sıra kişinin kendini psikolojik sebeplerden ötürü kasıyor olması, sürekli gergin olması da geceleri uykusunda dişlerini sıkmasına da neden olabilir. Bruksizm uyku bozukluğu tedavisi bulunan bir ruhsal sorundur. 

 

Huzursuz Bacak Sendromu

Bu tip uyku bozukluğu uyku veya dinlenme halinde ortaya çıkar ve bacaklarda ortaya çıkan huzursuzluk, karıncalanma, titreklik, harekete zorlanma hali olup uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Gece boyunca devam eden sürekli olarak bacak hareketleri nedeniyle hem kişinin kendisinin hem de var ise birlikte uyuduğu eşinin uyku bütünlüğünü ve uyku sakinliğini bozarak yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkiler yaratan, sık rastlanılan bir uyku bozukluğu türüdür.

Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Çok az uyuma, çok uyuma, ani uyku atakları, sinirlilik ve yorgunluk en belirgin uyku bozukluğu belirtileri arasındadır. Ayrıca gerginlik, huzursuzluk ve unutkanlık da ruhsal uyku bozukluğu belirtileri olarak gösterilebilir. Bunlara ek olarak uyku bozukluğu belirtileri gösteren kişinin konuşmasında bozulma, odaklanamama, dikkat dağınıklığı ve öğrenmede güçlük yaşaması da olasıdır. 

Her yere geç kalma ve işlerin aksaması, uyku anında nefeste kesilme, bitkinlik, kilo verme veya kilo alma da önemli uyku bozukluğu belirtileri arasında gösterilebilir. Sürekli depresif düşünceler, psikolojik sorunlar, ruhsal bozukluklar gibi durumlar da mutlaka uyku bozukluğu için değerlendirilmelidir. 

Fakat bu tip belirtiler her hastalığa işaret olabileceği için doğru bir uzmana muayene olmak en doğrusu olacaktır. Bu noktada uyku bozukluğu tedavisi için başvurduğunuz uzman ile görüşürken karşılaştığınız belirtileri detaylı şekilde anlatmanız oldukça önemlidir. 

Uyku Bozukluğu Tedavisi Mümkün Mü?

Uyku bozukluğu tedavisi elbette ki mümkündür. Tıbbi öykünüzün alınmasının ve gereken tahlil ve diğer muayenelerin yapılması ile hekim tarafından uykuya dalmayı kolaylaştıran ilaç tedavileri, uykuya destek bir hormon olan melatonin takviyeleri, uyku apnesi önleyici aparatlar, uyunan odaya buhar makineleri gibi daha tıbbi müdahalelerle uyku bozukluğu tedavisi desteklenmektedir. Bunların yanında kişinin uyku bozukluğunun psikolojik kökenli sorunlardan dolayı ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır. 

Depresyon, anksiyete bozukluğu, distimik bozukluk, bipolar bozukluk, şizoaffektif bozukluklar, obsesif kompulsif bozukluklar da uyku bozukluklarına neden olabilmektedir. Uyku bozukluğuna neden olan stres faktörlerinin de psikologlar tarafından incelenmesi oldukça önemlidir. Uyku bozukluğuna sahip olan kişilerin uykuya dalamama yani İnsomnia sorunu stres faktörlerinden kaynaklı da olabilmektedir. Bu nedenle uyku bozukluğu tedavisi için mutlaka bir ruhsal destek alınmalıdır. 

Uyku bozukluğu tedavisi için uyku bozuklukları nedenlerinin incelenmesi oldukça önemlidir. Uyku bozukluğu tedavisi için öncelikle sorunun tespit edilmesi gerekmektedir. Uyku bozukluğu tedavisi hem ilaç hem de ruhsal desteğin birlikte yürütülmesiyle daha büyük başarı kazanmaktadır. Uyku problemi neden ortaya çıktıysa mutlaka sorunun ruhsal açıdan ele alınması gerekmektedir. Uyku sorunları yaşantımızı doğrudan etkileyen önemli sorunlardan olduğu için birçok kişi için de uyku bozukluğu tedavisi kaçınılmaz hale gelmektedir. 

Mentalium Uyku Bozukluğu Tedavisi

Kendinizde bir uyku sorunu varsa, veya diğer ruhsal problemleriniz uyku düzeninizi etkiliyorsa merkezimizde probleminiz üzerine destek alabilir ve uyku bozukluğu tedavisi görebilirsiniz. Uyku bozukluğu tedavisi esnasında stres faktörlerinizi belirleyebilir ve gereken psikoterapi destek programına erişim sağlayabilirsiniz. 

Uyku bozukluğunuza nelerin sebep olduğu belirlemek uyku bozukluğu tedavisi için en önemli aşamalardan biridir Bilişsel davranışçı terapi ile ne tür duygu ve düşüncelerinizin uyku davranışınıza yansıdığını belirleyebilirsiniz ve akabinde de tedavi olabilirsiniz.

Şimdi Randevu Alın!

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.