Skip to content Skip to footer

Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer?

Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer?

Kaygı bozukluğu en sık görülen ruhsal sorunlardan biridir. Günümüzde özellikle stresli yaşantının tetiklediği kaygı bozukluğu tedavisi bulunan bir ruhsal bozukluktur. Kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusu ise aşırı kaygılı birçok insanın zihnini en çok kurcalayan düşüncelerden biridir. Uzman psikolog kadromuzla Mentalium Psikoloji olarak kaygı bozukluğu tedavisi için bize başvurabilirsiniz.

Kaygı Bozukluğu Belirtileri

Kaygı bozukluğu veya diğer bilinen adıyla anksiyete bozukluğu, birçok ruhsal ve fiziksel belirtileri olan bir ruh sağlığı sorunudur. Kaygı bozukluğu belirtileri arasında en çok dikkat çeken felaketleştirme düşünceleridir. Aşırı kaygı sorunu yaşayan kişi yaşadığı olayları felaket senaryoları çerçevesinde değerlendirebilir. Sınavda kötü not alabileceğini düşünen aşırı kaygılı bir genç eğer bu dersten kalırsa her şeyin çok kötüye gidebileceğini düşünebilir. 

Örneğin; eğer bu dersten kalırsa okulu asla bitiremeyeceğini, mezun olamayacağını, işsiz kalacağını ve çevresindeki herkesin ondan kaçabileceğini düşünmektedir. Bu felaket düşünceleri mantıksız olsa da kişi bu düşünceleri tek başına değiştiremeyebilir. Kaygı bozukluğu belirtileri arasında ayrıca ölüm düşünceleri de vardır. 

Başına kötü bir olay geleceğini ve bu olay neticesinde kendisi veya sevdiklerinin öleceğini de düşünebilir. Ayrıca bir diğer kaygı bozukluğu belirtisi de nefes almada güçlüktür. Kişinin nefesinin yetmediğine yönelik düşünceleri vardır. Ayrıca terleme, titreme, göğüs ağrısı da diğer kaygı bozukluğu belirtileri arasında yer almaktadır.

Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer?

Kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusuna birkaç cevabımız olacak. Kaygı bozukluğu tedavisi mümkün olan bir ruhsal sorundur. Kaygı bozukluğu tedavisi bazı psikiyatrik ilaçların kullanımı ve eş zamanlı olarak uzman psikolog desteğiyle gerçekleşmektedir. Kaygı bozukluğu tedavisi gerçekleşen süreçte uzman psikolog desteği oldukça önemlidir. Kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusuna vereceğimiz ilk cevap kişinin uzman psikolog desteğine başvurması yönünde olacaktır. 

Kaygı bozukluğu tedavisi ihtiyaç halinde ilaç kullanımını gerekli kılabilir ancak psikolojik destek bu sürecin atlatılmasında olmazsa olmaz niteliğindedir diyebiliriz. Kaygı bozukluğu tedavisi için psikodinamik, bilişsel davranışçı terapi, EMDR vb. birçok psikoterapi yönelimi ve teknik kullanılmaktadır. 

Bu süreçte kişinin yakınmalarının da ortadan kalkması ve beyinde bazı kimyasalların dengelenmesi için antidepresan tedavilerine de ihtiyaç duyulabilir. Bu noktada uzman psikolog ihtiyaç gördüğü takdirde tıbbi destek için uzman hekime yönlendirecektir. Kaygı bozukluğu nasıl yenilir sorusuna böylece ilk cevabımız uzman psikolog yardımı alınmasıdır.

Kaygı bozukluğu nasıl yenilir sorusuna vereceğimiz ikinci cevap ise bazı nefes egzersizlerinin uygulanmasıdır. Kaygı atakları esnasında kişinin nefes alışverişi zorlanacağı için nefes egzersizleri atakların atlatılmasında oldukça önemlidir. 

Nefes egzersizleri kişinin yaşadığı atağa odaklandığı anda sistematik olarak işe yaramaktadır. Panik atak anında nefes almakta güçlük çektiğini ve kalp krizi geçirerek öleceğini düşünen kişi nefes egzersizleriyle atağı çok daha hafif ve kısa sürede atlatabilmektedir. 

Kalp krizi geçireceğini düşünen ve sonucunda öleceği fikrini taşıyan kişi nefes egzersizi sayesinde hem gevşer ve rahatlar hem de odak noktası değişmiş olur. Odak noktasının değişimi atağın sonlanması açısından oldukça kritiktir. 

Panik atak anında kişi sadece ölüm düşünceleriyle ilgilenir. O anda kişinin odak noktasını değiştirmek atağı rahatlıkla atlatabilmesine de sebep olur. Kaygı bozukluğu tedavisi esnasında bu tip nefes egzersizleri uzman psikolog ile çalışılır ve kişi tarafından uygulanır.

Kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusuna verebileceğimiz bir diğer cevap ise kişinin olumsuz düşünceler yerine daha gerçekçi ve mantıklı düşüncelere odaklanmasıdır. Bunu bir örnek üzerinden açıklayalım. Fobi bir kaygı bozukluğudur ve fobi tedavisi mümkün olan bir ruhsal sorundur. Fobi tedavisi genel olarak olumsuz düşüncelerin değiştirilmesi esasına dayanmaktadır. 

Uçak fobisi olan bir kişi uçağa binmeden günler önce aşırı kaygı hissetmeye başlayabilir. Uçağa binmekten mümkün olduğunca kaçınmaktadır ve bu durum iş ve sosyal yaşantısını da sekteye uğratmaktadır. Uçakla gideceği Almanya’daki bir iş toplantısına otobüsle gitmeye çalışır. 

Bu sebeple hem daha çok yorulur hem de toplantıya yetişemeyeceği için işleri aksayabilir. Kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusuna alacağı cevap bu olumsuz düşüncelerin nasıl değişeceği ile ilgilidir. Bu nedenle kaygı bozukluğu tedavisi için uzman psikolog desteğine ihtiyaç duyulur. 

Psikolojik destek sürecinde kişinin bu olumsuz düşüncelerinin gerçekliği sorgulanır ve kişi tarafından yeni ve olumlu otomatik düşüncelerin geliştirilmesi hedeflenir. Bu düşünceler ve hisler tamamen gerçek dışıdır. Bilimsel verilere baktığımız zaman uçak fobisi olan kişinin otobüsle yolculuk halinde kaza yapma olasılığının uçak yolculuklarına oranla çok daha fazla olduğu bilinmektedir. Bir başka deyişle, uçak otobüs gibi kara araçlarına oranla çok daha güvenlidir. 

Bu düşüncelerin gerçekliği sorgulanırken aynı zamanda bu düşüncelerin nasıl oluştuğuna da odaklanmak çok önemlidir. Bu düşüncelerin referans kaynakları araştırılır ve geçmiş deneyimlerin fobiyi nasıl tetiklediği anlaşılır. Kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusuna böylece olumsuz düşüncelerin değişmesi gerektiğinin bir cevap olması gerektiğini söyleyebiliriz. 

Özetle, kaygı bozukluğu nasıl geçer sorusuna uzman psikolog desteği alarak, nefes egzersizleri yaparak ve olumsuz düşüncelerden kurtularak şeklinde bir cevap vermek doğru olacaktır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.